Thursday, March 15, 2007

10. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ 8

Τρίτη 29 Μαΐου 1973
Ο αποκλεισμός μας στο Motel Agip συνεχίζεται αλλά είναι τέτοια η κοσμοσυρροή Ελλήνων της Ρώμης που δεν τον καταλαβαίνουμε.
Μαθαίνουμε από τον Γιάννη Βούλτεψη ότι έβγαλε ανακοίνωση συμπαράστασης το ΚΚΕεσ. και το ΠΑΚ.
Αρχίζουν να μιλούν και πολιτικοί όπως ο Μητσοτάκης και Κανελλόπουλος που δεν αναφέρονται στο Κίνημα αλλά στις δηλώσεις του Σταματόπουλου (εκπροσώπου Τύπου της χούντας) για υποκίνησή του από τον Βασιλιά.
Ο τέως Υπουργός Γ.Μυλωνάς, ως πολιτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Άμυνας με ανακοίνωση σε όλα τα μέσα χαιρετίζει τη ‘γενναία’ εξέγερση του Ναυτικού ‘ύστερα από τη μεγαλειώδη εξέγερση της νεολαίας’ (εννοεί τη Νομική).




Πολλά γράμματα με λόγια συμπαράστασης, ακόμα και ποιήματα, όπως και εκατοντάδες τηλεγραφήματα φτάνουν στο ξενοδοχείο από κάθε γωνιά του πλανήτη. Πρώτο, το γράμμα του Συνταγματάρχη Δημήτρη Οπρόπουλου που εξόρισε η χούντα και, από ατύχημα στην εξορία του, έμεινε ανάπηρος.

Σημειώνω εδώ, ότι σ’ αυτή την αφήγηση καταγράφω αυτά που έπεφταν στην αντίληψή μου τότε. Παράλληλα, πολλά και διάφορα συμβαίνουν στην Ελλάδα που καταγράφονται στον Τύπο της εποχής, όπως η δίκη των μελών του Ρήγα Φεραίου, οι συλλήψεις μελών της Ε.Α.Ν (Ιπποκράτης Σαβούρας κλπ) και ενδοχουντικές κόντρες Ιωαννίδη με τους λοιπούς.

Τα νέα είναι αίσια. Απομακρύνθηκε οριστικά η πιθανότητα μεταφοράς μας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Τεργέστη και η κυβέρνηση Αντρεότι βεβαιώνει τους πάντες ότι επίκειται και η χορήγηση του πολιτικού άσυλου.
Απαντούμε γραπτά σε κάθε ανακοίνωση της χούντας που ακούμε στα ραδιόφωνα και στην τηλεόραση ή διαβάζουμε στις εφημερίδες.
Μαθαίνουμε τα τηλέφωνα και επικοινωνούμε για να δίνουμε Δελτία Τύπου στην Εύη Δεμίρη (Ράδιο Παρίσι), Γιολάντα Τερέντσιο (BBC) και Κώστα Νικολάου (Ντώιτσε Βέλλε). Όλες οι ανακοινώσεις γράφονται από εμάς, με εμμονή στη θέση της πίστης στον όρκο μας και τήρησης απόστασης από όλα τα κόμματα.
Στην προσπάθεια της χούντας να μας εντάξει στον …κομμουνιστικό κίνδυνο, απαντούμε ‘ποιος μας «κατηγορεί» για κομμουνιστές; Οι ανανήψαντες κομμουνιστές Γεωργαλάς και Κωνσταντόπουλος που τώρα φορούν τον μανδύα του φασίστα!’

Τετάρτη 30 Μαΐου 1973

Και αυτή η μέρα ξεκινά στους γνωστούς ρυθμούς. Που αλλάζουν με την άφιξη των πρώτων συζύγων (τελικά ακολούθησαν τον κυβερνήτη και δυο τρεις παντρεμένοι υπαξιωματικοί), που μας μεταφέρουν το κλίμα των Αθηνών. Η γυναίκα του Παππά δεν μπορεί να έρθει γιατί της κατάσχεσαν το διαβατήριο.
Η ανυπομονησία στο κατακόρυφο. Λένε ότι αύριο θα μας δώσουν τα χαρτιά του πολιτικού άσυλου.
Σε συνεννόηση με τον Μπαντουβά, συμφωνούμε, μόλις λήξει η ‘απομόνωση’ και τελειώσει η φιλοξενία από το Ιταλικό κράτος, να μετακομίσουμε σε μια πανσιόν (αν θυμάμαι καλά εκεί που έμεινε για καιρό και ο Γιάννης Βούλτεψης) ενός Έλληνα κοντά στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ρώμης.

Και η μεγάλη μέρα έφτασε. Μια κουστωδία μεγαλοαρμόδιων του Υπουργείου Εσωτερικών, κάμερες, δημοσιογράφοι και βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα στριμώχνονται στο σαλόνι του Motel Agip και αρχίζει η τελετή επίδοσης των εγγράφων που πιστοποιούσαν ότι μας χορηγείται πολιτικό άσυλο και με τα οποία μπορούσαμε να ταξιδέψουμε, να εγκατασταθούμε και να εργαστούμε σε όποια χώρα είχε υπογράψει τη συνθήκη της Γενεύης του 1951, δηλαδή σε όλη την Ευρώπη.
Τη Συνθήκη την είχε υπογράψει και η Ελλάδα, βεβαίως, μόνο που στο Documento di Profugio/Viaggio (Πιστοποιητικό Πρόσφυγα - 'διαβατήριο') είχε σβηστεί με κόκκινο…


Ιδού και το πολυπόθητο χαρτί. Το ‘βιβλιαράκι’ – δίκην διαβατηρίου- είναι σε άλλο κουτί στο πατάρι και δεν το βρήκα!

‘Από αυτή τη στιγμή είστε ελεύθεροι να πάτε όπου θέλετε και να ζήσετε σαν ελεύθεροι πολίτες. Καλή Τύχη’ είπε ο μεγαλοΙταλός που μας παρέδωσε τα χαρτιά.

Τελευταία ‘εξυπηρέτηση’ του Ιταλικού Κράτους, η μεταφορά μας στην πανσιόν που θα μέναμε. Χαιρετήσαμε το προσωπικό του Motel Agip, και μπήκαμε στο λεωφορείο για την Πανσιόν ΑΚΡΟΠΟΛΗ, Via Principe Amedeo, δίπλα στο Stazione Termini της Ρώμης. Ιδιοκτήτης ο κύριος Γιώργος, Κερκυραίος, σωματώδης και χαμογελαστός, και πανταχού παρούσα η γυναίκα του σινιόρα Μαρία, Ναπολιτάνα, μελαχρινή νταρντανογυναίκα που μιλούσε μόνο Ναπολιτάνικα και μόνο γρήγορα και δυνατά. Πολύ γρήγορα και πολύ δυνατά. Δεν χρειαζόταν, όμως, να την καταλαβαίνουμε για να αντιληφθούμε ότι δεν μας κοίταζε μόνο σαν πελάτες της πανσιόν της. Το κρυφό της βούρκωμα όταν παρατηρούσε από απόσταση τους πιτσιρικάδες της παρέας της έδινε άλλη διάσταση. Της μάνας…

Η πανσιόν δεν είχε τη χλιδή του Motel Agip αλλά ήταν καθαρή και ‘ζεστή’. Πέρα από τη μητρική αντιμετώπισή μας από την σινιόρα Μαρία, κάθε μέρα, είχαμε επισκέψεις Ελληνίδων ‘μανάδων’ με του κόσμου τα καλούδια που τα συμπεριλαμβάναμε στο μεσημεριανό ή βραδινό κοινό τραπέζι. Κάθε μέρα και ο Γιάννης Βούλτεψης μαζί μας. Να μας συμβουλεύει, να μας καθοδηγεί στη Ρώμη, να μας ενημερώνει και να μας κάνει να χαμογελάμε.

Μαθαίνουμε ότι στην Ελλάδα ήδη μας καθαίρεσαν και μας απήγγειλαν κατηγορίες για ‘ένοπλη στάση κατά του νομίμου καθεστώτος’, για ‘λιποταξία στο εξωτερικό εν καιρώ πολέμου’ (ακόμα είμασταν ‘εμπόλεμοι’ με την …Αλβανία!), κατηγορίες που για τον στρατιωτικό επισύρουν μόνο μία ποινή, και διάφορες άλλες μικρότερες μέχρι και ‘υπεξαίρεση ειδών δημοσίου’ (εννοώντας τη …Σημαία!).
Στα εικοσιδυό σου, διασκεδάζεις με τέτοιες …ειδήσεις.

Από την πρώτη στιγμή, στη γωνία του δρόμου έξω από την πόρτα της πανσιόν, ήταν μονίμως στημένος ένας νεαρός, όχι ο ίδιος κάθε φορά, που περιφερόταν σε ακτίνα δύο μέτρων επί ώρες. Μετά άλλαζε και άλλος αναλάμβανε βάρδια. Νύχτα μέρα.
Στην αρχή τους λέγαμε μποντζιόρνο, και μετά, όταν βεβαιωθήκαμε ότι ήταν Έλληνες, ‘καλημέρα’. Δεν απαντούσαν αλλά ο ένας από αυτούς, αντανακλαστικά, μόλις άκουγε την ‘καλημέρα’, κοιτούσε τον …ουρανό. Κάποια στιγμή, συνεννοούμαστε όλοι, κατεβαίνω κάτω, περνώ αδιάφορα δίπλα του και λέω ‘καλημέρα μεγάλε’! Σηκώνει το κεφάλι του αυτός προς τον ουρανό και βλέπει δεκάδες μούντζες από τα δύο παράθυρα της πανσιόν όπου ‘κρεμάστηκαν’ οι υπόλοιποι! Από την τρίτη μέρα, η ‘σκοπιά’ τους μετακινήθηκε στο άλλο τετράγωνο…

Αρχίζει η ‘ναυτολόγηση’ του πληρώματος. Σιγά-σιγά, με μέριμνα του Μπαντουβά σε συνεννόηση με τα γραφεία Νικήτα Βενιζέλου του Λονδίνου, ένας ένας, δυό δυό, παίρνουν τα εισιτήρια και ταξιδεύουν για να μπαρκάρουν σε κάποιο πλοίο της εταιρείας. Δυό-τρείς ‘διαπλέκονται’ με τα κόμματα της Αριστεράς και πιάνουν δουλειά σε άλλες πόλεις της Ιταλίας. Σιγά-σιγά λιγοστεύουμε.

Ο Παππάς συνεχώς στα τηλέφωνα για να οργανώσει τη μετάβασή του στην Κοπεγχάγη, για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 10 Ιουνίου. Απ’ όσα γνωρίζω, με τη βοήθεια του Κουράτου, Βούλτεψη έρχεται σε επαφή με τον Έλληνα καθηγητή Στρεμμένο (;), το ΠΑΚ Ιταλίας αλλά και με τους ‘Κρήτες’ στην Ελλάδα. Το ταξίδι οργανώνεται για τον Παππά, τον Ηρακλή και μένα (τα Αγγλικά, είπαμε). Έχει δύο ενδιάμεσες στάσεις.

Γενεύη. Τέσσερις μέρες πριν τη Σύνοδο. Ο Έλληνας καθηγητής Σιώτης, ένας ευγενής σοφός άνθρωπος, αναγνωρισμένος όχι μόνο στην Ακαδημαϊκή αλλά και στην πολιτική Ευρωπαϊκή κοινότητα, μας υποδέχεται με συγκίνηση και μας φιλοξενεί στο σπίτι του σ’ ένα καταπράσινο προάστιο της Γενεύης. Εκεί, το βράδυ έρχεται και ο Λαμπρίας, μου φαίνεται και ο Λάμψας. Ήδη έχουμε έτοιμο το σχέδιο της ανακοίνωσης Παππά προς τον Τύπο που θα δώσουμε στην Κοπεγχάγη. Με τις συνεχείς αναγνώσεις κάνουμε μικροτροποποιήσεις.

Την άλλη μέρα συνεχίζουμε προς Χάγη. Μας παραλαμβάνει Ολλανδός αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών και μας εγκαθιστά σ’ ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο σαν αυτό που έβλεπα στα όνειρά μου μικρός διαβάζοντας τα παραμύθια με τους βατραχοπρίγκηπες. Στόμα ανοιχτό. Σε λίγο στο σαλόνι του ξενοδοχείου μπαίνει ψηλός ξερακιανός γκριζομάλλης που ορμάει προς τον Παππά, λες και τον ήξερε χρόνια, και τον αγκαλιάζει δακρυσμένος! Μετά γυρνάει κι αγκαλιάζει κι εμάς και στέκεται αμίλητος, κατασυγκινημένος, και μας κοιτάζει. Ο Βαν Ντερ Στουλ!
Είχα ακούσει για φιλέλληνες, είχα διαβάσει για φιλέλληνες, αλλά τη φλόγα αυτού του ανθρώπου για τον ελληνικό πολιτισμό, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Πολιτεία, δεν μπορούσα να τη διανοηθώ καν.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, λοιπόν, αφιέρωσε –πέρα από τη φιλοξενία- ώρες πολλές για να συζητήσει με τον Παππά, και μαζί μας, για τα γεγονότα, και να δώσει και πολύτιμες συμβουλές για τον χειρισμό των πραγμάτων από δω και μπρος.

Ξανά στο αεροδρόμιο και φτάνουμε Κοπεγχάγη, πρωί. Μας περιμένει ο σοσιαλιστής βουλευτής Kamre. Με χαρά μικρού παιδιού. Παίρνει τον Παππά στο σπίτι του και εμείς ακολουθούμε ωραιοτάτη δεσποινίδα που μας οδηγεί σ’ ένα κουκλίστικο εξοχικό σπίτι, μας δίνει τα κλειδιά και, δυστυχώς, μας αφήνει μόνους…
Συντονιζόμαστε και βρίσκουμε στα τηλέφωνα τον ‘λιποτάκτη’ αξιωματικό του Ναυτικού Μαρώτη. Αυτός ήταν φίλος του Κωνσταντίνου αφού είχε παντρευτεί συμμαθήτρια της Άννας Μαρίας που γνώρισε ως 'κυρία των τιμών' της βασίλισσας στην Ελλάδα. Όταν ‘την έκανε’ στο εξωτερικό ο βασιλιάς, την έκανε κι αυτός με την κυρία των τιμών. Συμπαθέστατος και χιουμορίστας.
Προσφέρεται να βοηθήσει όποιον θέλει να 'μεταναστεύσει' στη Δανία.
Ξεναγηθήκαμε στην Κοπεγχάγη και επισκεφτήκαμε και τη Βουλή, ραντεβού με τον Kamre.
Όλες οι Βουλές, τελικά, ίδιες είναι. Δεν καταλαβαίναμε, βεβαίως, γρι από τα Δανέζικα, αλλά, ΟΛΟ το Προεδρείο ήταν στη θέση του, ένας αγόρευε επί του βήματος και δύο από κάτω, σε διαφορετικές πτέρυγες, τον άκουγαν.
Αν τον άκουγαν, γιατί ο ένας διάβαζε και εφημερίδα! Μόλις τελείωσε ο ομιλών, ο εφημεριδοδιαβάζων έκλεισε την εφημερίδα και ανέβηκε στο βήμα, προφανώς για να απαντήσει στον προλαλήσαντα που άνοιξε την πόρτα κι έφυγε!
Βρήκαμε τον βουλευτή, φάγαμε στη λίμνη ‘σοσιαλιστικά’ από καπνιστούς σολωμούς, μπρικ, μέχρι αστακοουρές και άλλα καλούδια, και μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα από τον σοσιαλιστή Kamre. Όπως, το ότι παραλίγο θα πήγαινε φυλακή γιατί μετέφερε από τη Νορβηγία ένα περίστροφο που του είχε ζητήσει το σοσιαλιστικό του ίνδαλμα, ο Αντρέας Παπανδρέου, για τον οποίον ο Kamre έγραψε και ένα βιβλίο-ύμνο και μας το χάρισε κιόλας, με αφιέρωση, μόνο που είναι γραμμένο στα Δανέζικα…
Αλλά έλα που, τώρα, δεν ήθελε να τον ξαναδεί στα μάτια του, όπως και οι λοιποί Σκανδιναυοί Σοσιαλιστές γιατί τα πολύτιμα χρήματα που κατάφεραν να μαζέψουν, και του έδωσαν στο χέρι του, για να λειτουργήσει το ΠΑΚ ραδιοφωνικό σταθμό στην Ιταλία, έγιναν καπνός! Αυτά, έλεγε ο Kamre.

Την επόμενη μέρα τέλειωναν οι συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ και ακολουθούσαν οι συνεντεύξεις Τύπου. Ένστολοι περνάμε την είσοδο του κτιρίου στο οποίο γινόταν η Σύνοδος. Οι δημοσιογράφοι/φωτογράφοι/εικονολήπτες –προφανώς ειδοποιημένοι- ορμούν και μας παρασύρουν σε μια αίθουσα Τύπου. Η συνέντευξη ξεκινά. Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα –πάνω από εκατό δημοσιογράφοι απ’ όλον τον κόσμο- ενώ στη διπλανή έδινε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Λούνς για τα αποτελέσματα της Συνόδου. Σε πέντε δημοσιογράφους.


Ο Παππάς βομβαρδίζει το ΝΑΤΟ με στοιχεία, ονόματα και αποκαλύπτει τη γύμνια της χούντας στις Ένοπλες Δυνάμεις που άδικα κατηγορούνται συλλήβδην για το πραξικόπημα. Ξεμπροστιάζει τον Λουνς που κάνει ότι ‘δεν έχει στοιχεία’ τη στιγμή που προσωπικός του Γραμματέας είναι ο πρέσβης Σέκερης αδελφός του Αντιπλοίαρχου Σέκερη που την ίδια στιγμή έσβηναν αναμμένα τσιγάρα στα χέρια του! (Σημ: η Χούντα αμέσως ανακάλεσε και τον αδελφό Σέκερη στην Ελλάδα, αλλά ο Λουνς τον κράτησε ως υπάλληλα του ΝΑΤΟ γιατί ήξερε τι περίμενε τον άξιο συνεργάτη του στην Ελλάδα. Κι όμως εξακολουθούσε να δηλώνει …άγνοια!)
Το τέλος της συνέντευξης συνοδεύεται από χειροκροτήματα.
Βγαίνοντας από την αίθουσα, σε μια καρέκλα κάθεται Έλληνας Πλοίαρχος που πήρε μέρος στη Σύνοδο. Με το που βλέπει τον Παππά, το βάζει στα πόδια! Πιθανότατα φοβούμενος μη φωτογραφηθεί κατά λάθος μαζί του.

Κάπως έτσι, θριαμβευτικά αλλά και πικρογλαφυρά , τελείωσε και η ‘εκδρομή’ στη Δανία. Η δημοσιότητα της Συνέντευξης συντήρησε το ΒΕΛΟΣ, το Κίνημα του Ναυτικού και τη γελοιοποίηση της χούντας στα πρωτοσέλιδα και στα πρώτα θέματα των Ειδήσεων στον Κόσμο.

Το απόγευμα, ο Ηρακλής κι εγώ, παίρνουμε το αεροπλάνο για τη Ρώμη. Ο Παππάς το αεροπλάνο για το Παρίσι. Ήρθε η ώρα να δει τον Καραμανλή. Και από εκεί στη Μπολώνια, όπου θα συναντούσε και τον Ανδρέα Παπανδρέου.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΤΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ
(Για τήρηση των ισορροπιών , επειδή μερικοί φίλοι μπορεί και να παρεξήγησαν τη μονομερή αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου)

Σε δυό μέρες, ο Παππάς γύρισε στην πανσιόν ΑΚΡΟΠΟΛΗ. Σκοτεινιασμένος.
'Τι έγινε κύριε Κυβερνήτα;'
'Λοιπόν, πήγα στον Καραμανλή. Όλο μπράβο και μπράβο και πώς βλέπω εγώ τα πράγματα. Στο τέλος του είπα: Κύριε Πρόεδρε έχω 31 αποφασισμένους άντρες να κάνουν οτιδήποτε, ακόμα και να κατεβούμε στην Ελλάδα. Οι συνάδελφοι στο Ναυτικό θα μας ακολουθήσουν και είμαι βέβαιος και για την Πολεμική αεροπορία. Τι θα κάνουμε από δώ και μπρός;'
Ο Καραμανλής απάντησε 'Θα κάμωμε παν δυνατόν να έχει θετικόν αποτέλεσμα'!
Απογοήτευση. Αυτός δεν θέλει να δεί καν τον Βασιλιά. Ούτε κανέναν άλλον πλην του Μητσοτακέϊκου που τον συνδράμει στο Παρίσι.
'Και ο Αντρέας';
'Α, ναι, τον είδα στη Μπολώνια. Μπράβο κι από αυτόν. Και στην ερώτηση τι θα κάνουμε τώρα κύριε Πρόεδρε μου απάντησε, βρισκόμαστε σε αναμονή'!
Απογοήτευση. Κι αυτός δεν θέλει να δεί κανέναν άλλον.

Προβληματισμένοι, πάνω στην κουβέντα περί του τι μπορούμε να κάνουμε, δεν θυμάμαι ποιός τη σκέφτηκε αλλά, έπεσε η ιδέα να κάνουμε κάτι ακόμα πιό εντυπωσιακό από το ΒΕΛΟΣ. Να καταλάβουμε τα εκπαιδευτικά αντιτορπιλλικά που έκαναν το εκπαιδευτικό ταξίδι στη Μεσόγειο. Και να καλέσουμε ΟΛΟΥΣ αυτούς που δεν συνεννοούνται μεταξύ τους να σχηματίσουν Εθνική Κυβέρνηση πάνω στα πλοία! Και βάλαμε μπρος το σχέδιο.

Έχοντας αυτά στο μυαλό μας, έρχεται η πρόσκληση σε δείπνο στη βίλα του Κωνσταντίνου στη Via Aurellia. Παππάς, Ηρακλής, Κώστας κι εγώ. Γραβατωμένοι, βρισκόμαστε στην ώρα μας στο σπίτι του βασιλιά όπου πολύ σεμνά και ταπεινά, η βασίλισσα μας σερβίρει η ίδια το δείπνο και ξεκινάμε τη συζήτηση. Όταν φθάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα 'και τώρα τι κάνουμε Μεγαλειότατε;' η απάντηση είναι (ΑΚΡΙΒΩΣ όπως σας την καταγράφω): 'Που λέτε, στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στους Ολυμπιακούς της Ρώμης, ο Εσκιτζόγλου και Ζαϊμης (σημ. το πλήρωμα του σκάφους του).....' και ακολουθεί η περιγραφή του αγώνα ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ.

Labels:

43 Comments:

At Fri Mar 16, 12:09:00 PM, Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Χεχε... Ο δανός σοσιαλιστής κουβαλούσε περίστροφο για τον Αντρέ Παπαντρέ! Το οποίον, όπως και χιλιάδες άλλα, θα απεδείχθη εκτός από δανικό και ... αγύριστο!

 
At Fri Mar 16, 12:11:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Χεχε...Κακεντρεχή σε βρίσκω... :)))

 
At Fri Mar 16, 12:28:00 PM, Blogger alzap said...

Η ιστορική καταγραφή διολισθαίνοντας στα μου είπε, του είπα,νομίζω, παμπερς απο τότε, μόνο εμείς καθαροί κι όλοι οι άλλοι βρωμικοι.
Μήπως αδικεί το ίδιο το γεγονός αυτή η διολίσθηση;

 
At Fri Mar 16, 12:44:00 PM, Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Κανείς δεν είπε ότι μόνο «εμείς» είμαστε καθαροί, καλέ μου φίλε! Η χαρακτηροδομή του μακαρίτου, όμως, ήτο από τότε λαϊκίστικη. Και δημεγερτική.

 
At Fri Mar 16, 12:45:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Αγαπητέ Alzap, μη προσπαθείτε να με μεταφράσετε με βάση την κομματική σας ιδεολογία.
Δεν κάνω ιστορική καταγραφή, ούτε κομματική αντιπολίτευση.
Όλη η αφήγηση είναι ένα ατέλειωτο 'σας λέω'. Και 'σας λέω' σημαίνει ότι καταγράφω αυτά που έζησα, είδα και άκουσα με τα αυτιά μου από συγκεκριμένους ανθρώπους.
Δεν γράφω 'άκουσα γενικώς', η πληροφορία που καταγράφεται έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται βουλευτής Kramer. Αν εσείς γνωρίζετε κάτι σχετικό με αυτό που είπε ο συγκεκριμένος, γράψτε το.
Για πάμπερς, σεις είπατε, και το 'μόνο εμείς καθαροί κι όλοι οι άλλοι βρώμικοι' ούτε υποννοείται, ούτε κατατίθεται καν από εμένα. Ούτε θα ήθελα να μου ξαναβάλετε λόγια στο στόμα μου που δεν ανέφερα. :)

 
At Fri Mar 16, 12:48:00 PM, Blogger anadelfos said...

Με βαρειά καρδιά, με λύπη ομολογώ οτι θα συμφωνήσω με τον Alzap....
Δεν περίμενα να είναι τόσο "εύκολη" η μεταφορά σχολίων τρίτων που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν με δικές σας προσωπικές μαρτυρίες..
Πάντως πολλοί πολιτικοί που τον κατηγόρησαν για παρόμοιες λαθροχειρίες, είναι πολύ πλουσιότεροι σήμερα και χωρίς φανερές πηγές.

 
At Fri Mar 16, 01:12:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Βιάζεστε στην κριτική σας αγαπητέ ανάδελφε. Εδώ γράφουμε τις εμπειρίες από ΟΛΟΥΣ.
Και οι περισσότερες είναι τραυματικές.
Σας είπα εξ άλλου και νωρίτερα ότι κάποια πράγματα θα στενοχωρήσουν κάποιους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναφέρονται. Ούτε μεταφέρονται "εύκολα". Κρατιούνται εξ άλλου στο σεντούκι 34 χρόνια!
Στο δεύτερο μέρος του σχολίου σας συμφωνώ απολύτως και επαυξάνω αν θέλετε.

Να προχωρήσω λιγάκι εμπρός, μήπως και γίνω πιό κατανοητός. Η εμπειρία μου αυτή στα εικοσιδυό μου χρόνια με έκανε να μη θεοποιώ κανένα πολιτικό και, κυρίως, αυτούς -όλους- που περίμεναν ως γύπες να χορτάσει ο Φοίνικας και να επιπέσουν στα υπολείμματα. Και σπεύδω πάλι να διευκρινίσω ότι αναφέρομαι στο πολιτικό κατεστημένο της εποχής που δεν είναι άλλο απ΄λο το σημερινό γιατί δυστυχώς την περίοδο που θα προέκυπτε αυτό το 'νέο', μας έφεραν τη χούντα...
Με βάση αυτό το συμπέρασμα, όποιος δεν θέλει να διαβάσει τις παρακάτω εμπειρίες μου, ας μη το κάνει. Δεν τις γράφω για να γίνω αρεστός. Τις γράφω γιατί αυτή την εποχή θεώρησα χρέος μου να μεταφέρω στους νέους κάποια μηνύματα για το ποιοί θα έχουν ώφελος απ' τους δικούς τους αγώνες...

 
At Fri Mar 16, 01:21:00 PM, Blogger Lion said...

Καλημερα,
Καπετανιε εχεις επειγον προσωπικο μυνημα, δες το μεηλ σου.

Ερωτηση προς αναδελφο και αλζαπ: αν εμενα ο επωνυμος Χ μου πει την φραση "ο επωνυμος Υ ειναι απατεωνας", εχω δικαιωμα να γραψω οτι ετσι το ακουσα η οχι; Κανω κομματικη τοποθετηση αν επαναλαβω αυτα που ακουσα; Ελεος.

Η μηπως περιμενετε απο εναν 22ρη που μολις εχει καταδικαστει σε θανατο στην χωρα του να κανει δημοσιογραφικες ερευνες για να ανακαλυψει, αν ο Χ ειπε την αληθεια η οχι;

 
At Fri Mar 16, 01:26:00 PM, Blogger Lion said...

Συγνωμη, ξεχασα να γραψω και την δικη μου κακεντρεχεια:
γραφεις οτι ο Παππας θα πηγαινε στην Μπολωνια για να συναντησει τον ΑΓΠ. Μαααα, καλα γιατι δεν σε πηρε μαζι του; Αφου ειπαμε οτι μιλας καλα αγγλικα ;-)

 
At Fri Mar 16, 01:31:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Εσύ παρα είσαι ...κακεντρεχής; :))

 
At Fri Mar 16, 01:42:00 PM, Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Χρήσιμη η προσθήση περί Καραμανλή-ΑΓΠ και Κοκού. Κι αναμενόμενον ότι ο Κοκός θα έκανε την κότα. Αλλά, βέβαια, κι εσείς στην απόγνωσή σας λογικό ήταν τότε να αποδεχτείτε την πρόσκλησή του.

ΥΓ. σας τάισε τίποτε καλό ο καρμίρης ή σας σέρβιρε κατιμάδες;

 
At Fri Mar 16, 01:45:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Σκύλε, δεν ήταν στην απόγνωσή μας. Για μας οι ΝΟΜΙΜΟΙ πολιτικοί άρχοντες ήταν αυτοί. Και , δε λέω, καλό το φαϊ και εξαιρετική και απλή οικοδέσποινα η άνασσα! Από εκεί και πέρα...
έχει και συνέχεια ο διάλογος. Στο επόμενο!

 
At Fri Mar 16, 01:53:00 PM, Blogger Pan said...

Δεν κατάλαβα, τι ακριβώς περίμεναν αυτοί που "στεναχωριούνται" τώρα; Ότι ο Καραμανλής, ο ΑΓΠ και ο Κοκός (για την αποφυγή παρεξηγήσεων η σειρά είναι τυχαία) θα άρπαζαν την σημαία και θα ορμούσαν στην μάχη; Που τα είδαν όλα αυτά; Στα όνειρά τους; Ή μήπως η καρμιριά είναι αποκλειστικό 'προνόμιο' των κοινών θνητών;
Τυχαίο είναι ότι το Πολυτεχνείο και η Νομική βγήκαν μπροστά;
Άντε καλέ και 'κακεντρεχείς' οι άνθρωποι!

 
At Fri Mar 16, 01:54:00 PM, Blogger alzap said...

@ημιαιμος:
Εγω φίλε μου δεν μεταφράζω τίποτα, προσπαθώ τουλάχιστον, σύμφωνα μόνο με την κομματική μου τοποθέτηση.
Λέω πάντα αυτό που σκέπτομαι σύμφωνα με αυτό που είμαι. Αυτό που είμαι είναι χιλιάδες καλά και κακά, είναι άπειρα πράγματα και ασφαλώς συμπεριλαμβάνεται και το κόμμα μου. Αλλά δεν είναι το καθοριστικό.
Άλλωστε τη γνώμη μου για τα ποστ σου αυτά την είπα δημοσίως πριν προκύψει αυτός ο μικρός διάλογος.
Να είσαι καλά.

 
At Fri Mar 16, 02:19:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Alzap, το ξέρω ότι λες αυτό που σκέφτεσαι. Γι αυτό και με πειράζει που σκέφτεσαι ότι μπορώ να υποννοώ τέτοια πράγματα. Εγώ να δείς στραβά που έχω...
και δεν θέλω να αλλάξεις γνώμη για το ποστ με υποθέσεις για υπονοούμενά μου.

Pan, θέλω να επαναλάβω μια φράση σε προηγούμενο σχόλιό μου. Ενώ το ΚΚΕεσ και το ΠΑΚ έβγαζαν ανακοινώσεις συμπαράστασης, οι Ηγέτες τους ήταν στη μούγκα όπως και όλων των άλλων ....χρωμάτων. Αυτό μπορέι να εξηγήσει ορισμένα πράγματα.

 
At Fri Mar 16, 02:35:00 PM, Blogger anadelfos said...

Τώρα θα πιάσουμε και εδώ τα είπα, είπε κλπ..
Αλλο όμως είναι να αναφέρεις τα γεγονότα για την "προθυμία" των πολιτικών να αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλίες και καλά κάνεις και τα λες, δεν περίμενα περισσότερα από κανέναν τους...Και άλλο φυσικά (έτσι εκτιμώ εγώ) να μεταφέρεις απόψεις, έστω και επώνυμες για "απαλοτρίωση" χρημάτων...[για να θυμηθούμε και μια έκφραση "παράνομη"..], αν δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν..
Τελικά μ'αρέσει δεν μ'αρέσει θα το διαβάσω όλο και θα ..πιω το ...κώνειο έως πάτο...

 
At Fri Mar 16, 02:45:00 PM, Blogger manosantonaros said...

Κατάλαβες τώρα Νάυαρχε(Ημίαιμε) γιατί δεν μιλάω, αλλά απλώς διαβάζω... Μμμμμ;

Το όνομα του Νικολάου (Ντόιτσε Βέλλε) είναι Κώστας, οπότε αν θες συμπλήρωσέ το.

 
At Fri Mar 16, 02:47:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

anadelfos, καταλαβαίνω τη διαφορά και αναγνωρίζω ότι είναι σημαντική. Όπως σημαντική είναι και η καταγγελία. Στην αφήγηση δεν τίθεται, όμως, ως αποδεδειγμένη. Τίθεται ως επώνυμη.
Και μη απαντημένη -ή απαντημένη χωρίς να το γνωρίζω- γιατί δεν είμαι ο πρώτος που την καταθέτει. Εγώ την καταθέτω ως εντυπωσιακή πληροφορία από επώνυμο βουλευτή αποδεδειγμένο θαυμαστή αυτού που στο τέλος καταγγέλλει.

Κι εμένα, δεν μου άρεσαν πολλά σ' αυτήν την υπόθεση. Γι αυτό και το βούλωνα τόσο καιρό... Λες να λάθεψα;

 
At Fri Mar 16, 02:49:00 PM, Blogger manosantonaros said...

... όμως για να λέω την αλήθεια, αυτός ο διάλογος με τους αναγνώστες των post σου, είναι πολύ ζωντανός και αληθινός και κάνει την ιστορία του Βέλους, εξαιρετικά ζωντανή.... τωρινή.
Βλέπει κανείς τί εξελίξεις έφερε εκείνη η στιγμή.
Οποιος βλέπει την ζωή κομματικά έχει προχωρημένο γλαύκωμα στην ψυχή.

 
At Fri Mar 16, 02:55:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ναι, Μάνο μου, αλλά έτσι ξεχνάμε να βλέπουμε τα πράγματα με τη ματιά της τότε εποχής.
Η Πληροφορία για τη διαμάχη των Σοσιαλιστών με τον Αντρέα είχε άλλη σημασία και βαρύτητα τότε και αλλή τώρα, μετά τις μαλακίες του 89.
Γι αυτό και καταλαβαίνω τη λογική της αντίδρασης κάποιων φίλων... Εγώ, πάντως, δεν την συνδυάζω με τα μετέπειτα, που, απ' όλες τις μπάντες, με αηδίασαν.
Τώρα, αν η βιτρίνα όπου μ' έστησες στο μπλογκ σου θα μου βγεί σε καλό.... ντεν γκζέρει! :)

 
At Fri Mar 16, 02:59:00 PM, Blogger anadelfos said...

Πάλι τα κομματικά.. Ευτυχώς που με κατάλαβες εσύ Κώστα.. Γράψτο στο δικό μου μερτικό σαν λάθος..δεν επιθυμώ να γίνει αιτία κάποιο δικό μου σχόλιο να χαλάσει το κλίμα εδώ μέσα..

ΟΧΙ δεν έκανες λάθος που τα λες τώρα, είναι η πιο κατάλληλη εποχή μια και οι νέοι που δεν τα έζησαν είναι η "μεγάλη πλειοψηφία"...(τι κουβέντα!)
Για όλους βέβαια.. Τι να πω για τον Γ.Βούλτεψη..δεν το περίμενα να δίνει τόσα και τόσο πολύ!! Την ίδια ώρα που οι "μεγάλοι" κάναν την πάπια και περίμεναν εκ του ασφαλούς να "πάρουν" από τον μύθο σας..

 
At Fri Mar 16, 03:11:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

anadelfos χαίρομαι που μπόρεσα να γίνω κατανοητός.
Ο Μπαρμπα Γιάννης ήταν ο γλυκύτερος άνθρωπος που γνώρισα τότε. Κι επειδή οικογενειακώς εκτιμούμε το καλό χιούμορ, ήταν η καταφυγή μου όταν μ' έπιαναν τα γκρίζα. Δυό μήνες ήμασταν μαζί, και τους θυμάμαι σαν μια ζωή. Μια δυό φορές ξανασυναντηθήκαμε στην Αθήνα και γνώρισα την ...ηρωίδα (απ΄όλες τις μπάντες γυναίκα του και το μικρό Σοφάκι που τώρα είναι δραστήρια βουλευτίνα.) Οι επιλογές του δεν με ξάφνιασαν γιατί η δική του απογοήτευση από την Αριστερά, ιδίως μετά το Πολυτεχνείο ήταν απείρως μεγαλύτερη από τη 'γενικότερη' δική μου. Δεν ξέρω αν ζεί καν, να είναι γερός όπου να 'ναι και να 'σφάζει' με το μπαμπάκι της σάτιρας κάθε κακό!

 
At Fri Mar 16, 03:20:00 PM, Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Ζει, ημίαιμε, και μαθαίνω ότι είναι καλά. Αλλά δεν βγαίνει πια σε κανάλια. Γέρασε...

 
At Fri Mar 16, 03:24:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Να σαι καλά που μου το λες.
Πάντως, ο λύκος κι αν εγέρασε... Κάποιον θα πιλατεύει συνέχεια! Και θα κριτικάρει τους πάντες. Πολύ θα 'θελα να τον ακούω την ώρα των τηλεοπτικών ειδήσεων! :)

 
At Fri Mar 16, 03:54:00 PM, Blogger Αντώνιος said...

νομίζω ότι όλα αυτά μόνο ένα πράγμα καταδεικνύουν.

Ότι ο ημίαιμος ήταν μία ναυτάρα με καρδιά και δε ασχολιόταν με το πώς θα σχολιάζουν την εμπειρία του κάποιοι κακεντρεχείς επισκέπτες...


γιατί άλλο να ζητήσεις: "θα έκανε καλύτερη την περιγραφή αν..." και άλλο να πετάς έμμεσες ιδέες...

 
At Fri Mar 16, 04:09:00 PM, Blogger dodo said...

Οι πολιτικοί καλούνται να βλέπουν μακριά και να επιδεικνύουν σύνεση.

Δυστυχώς, δεν υπήρχε κοινή γραμμή μεταξύ τους, και συνέχισαν έτσι ώς την πτώση τής χούντας, που ήδη διαφαινόταν.

 
At Fri Mar 16, 04:45:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Με νοιάζει ρε Αντώνιε, γιατί θέλω να προσεγγίσουμε κάποτε ως πολίτες μια κοινή αλήθεια... Και ας κρατήσουμε τους χαρακτηρισμούς σε επίπεδο αστεϊσμού γιατί αλλιώς ...απομακρυνόμαστε. Και τους καλούς και τους κακούς.
Η φρασεολογία του Alzap ήταν πολύ προσεκτική για μη με θίξει. Έτσι είμαστε εμείς οι μεγαλύτεροι. Προσεκτικοί! :)

dodos αυτό ακριβώς. Που δεν γίνεται από τους εκάστοτε διαχειριστές του παρόντος...

 
At Fri Mar 16, 05:15:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Και
Αντώνιε, ελπίζω να μη σου τη σπάνε οι συνεχείς 'νουθεσίες' μου, πού και πού με πιάνει το 'μεγαλίστικο' και ξεχνάω ότι τα νιάτα δεν έχουν ανάγκη κανέναν... :)

 
At Fri Mar 16, 05:32:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

This comment has been removed by the author.

 
At Fri Mar 16, 11:33:00 PM, Blogger manosantonaros said...

Κάποτε (στον Ελέυθερο Τύπο) ο μπαρμπα Γιάννης Βούλτεψης είχε τρακάρει το αυτοκίνητό του....
Ηρθε στ γραφείο εκνευρισμένος και μας είπε σοβαρά-σοβαρά την ιστορία.
-Τράκαρα με έναν στρατηγό.
-Ερχόμουν από τα δεξία, κύριε! μου είπε αυστηρά.
-Είμαι απολύτως βέβαιος στρατηγέ μου, του είπα.
Σπουδαίος δάσκαλος.
Δυστυχώς τον πρόλαβα λίγο... δούλεψα όμως πολύ με τη Σοφία (έχουμε γελάσει απίστευτα) που είναι τίμιος άνθρωπος και με μεγάλες γνώσεις για τις διεθνείς καταστάσεις....

 
At Sat Mar 17, 01:16:00 AM, Blogger Кроткая said...

χωρίς να θέλω να υποβαθμισω τα υπόλοιπα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία του ποστ, καθώς το διάβαζα μου ξαναρθε στο νου η σοφότατη ρήση του -κατά τα αλλα αντιπαθούς προς εμέ- Σημίτη, την οποία επαναλαμβάνω συχνά πυκνά: Αυτή είναι η Ελλάδα. Και συμπληρώνω ότι έχει τους πολιτικούς που της αξίζουν.
Η πορεία που έλαβαν τα σχόλια με δικαίωσε, θαρρώ, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό.

Σκέφτομαι επίσης πως δυστυχώς βγαίνω να έχω δίκιο που έλεγα μερικά ποστ νωρίτερα "τι διάολο περιμένατε από τον Κοκό!".

Εξ ανάγκης κρίνω με το πρωθύστερο των δειγμάτων γραφής που οι αναφερόμενοι πολιτικοί έδειξαν κατόπιν. Δεν μπορώ να το αποφύγω. Άλλωστε, δυστυχώς ταιριάζουν τα κομμάτια του παζλ. Μικρότατοι, λίγοι, μικρόνοες και καιροσκόποι "εθνάρχες" και "περσόνες".

Συντάσομαι δε απόλυτα με τον κ. ΑΝτώναρο, τον Βάλιο Κάλντο και χαρακτηρίζω εξαίρετο το περί αγγλικών σχόλιο του Δρακολέοντος.

Και ΒΕΒΑΙΩΣ και δεν θα ου κάνει κακό η διαφήμιση. ΑΚούς τι λέει...

Θύμισέ μου να σε κεράσω τσίπουρα! (όχι μόνο για τα ποστ, αλλά και για τον σχολιασμό). ;)

 
At Sat Mar 17, 02:32:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Τα διάβασα μαζεμένα
Το 73 ήμουν 3 ετών
Έκλαψα σαν τον ιταλό κυβερνήτη
Δεν έχω λόγια
.

 
At Sat Mar 17, 06:03:00 AM, Blogger Κ.Τ - FREEBLOGGER said...

Αντί άλλου σχολίου, ένα μεγάλο ευχαριστώ απο καρδιάς.

 
At Sat Mar 17, 10:51:00 AM, Blogger allmylife said...

διαβάζω πολλά χρόνια.
από επιλογή και από ανάγκη.
σπανίως κείμενο με απορροφά και με συγκινεί τόσο.
Σας καταθέτω τον θαυμασμό και τον σεβασμό μου.


(και μην τολμήσετε ....)

 
At Sat Mar 17, 01:25:00 PM, Blogger herinna/ said...

Α ρε Κωστή...καλά που έχουμε και σένα εδώ μέσα.

 
At Sat Mar 17, 01:56:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Μάνο, αυτό ακριβώς είναι το ...δολοφονικό χιούμορ του μπαρμπαΓιάννη που με χαζεύει!

Κροτούλα, άντε μη διαφωνήσω αυτή τη φορά!

Allmylife, με τιμούν τα λόγια σας αλλά μου προκαλούν και τεράστια αμηχανία... Συνεχίζω, αλλά ο καιρός (όχι ο Καιρός) φρεσκάρει επικίνδυνα...! :)

Ανώνυμε/μη (;), όντως η στιγμή ήταν πολύ συγκινητική για όλους μας και φαντάζομαι αγγίζει και πολλούς άλλους ανεξαρτήτως αν συμφωνούν ή όχι με την κίνηση. καλωσήλθατε στο μπλογκ.

κτ-freeglogger, τα καλωσορίσματα και τα ευχαριστώ δικά μου!

herinna, ευτυχώς που είμαστε όλοι εδώ μέσα και μετριόμαστε κάθε μέρα και παραπάνω. Κι ας παρεξηγιόμαστε που και που. Στην κάλμα μπουνάτσα ...ζαλίζομαι!

 
At Sat Mar 17, 04:19:00 PM, Blogger allmylife said...

γι' αυτό μην χάνετε τον καιρό σας
(όχι τον Καιρό μας) και τελειώστε πριν το Πάσχα.....


ε;
πείτε ναι :)))

 
At Sat Mar 17, 06:03:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

NAI! :)

 
At Sat Mar 17, 06:36:00 PM, Blogger allmylife said...

:)

 
At Sun Mar 18, 09:43:00 AM, Blogger So_Far said...

Να σας πω, δεν ξέρω τί μπορεί να σκεφτόταν ο ναύαρχος πριν τους συναντήσει - ήταν και εποχή αθωότητας εκείνη, ας μην το ξεχνάμε αυτό - αλλά εγώ στη θέση του θα τους έβλεπα όλους αυτούς τους αστέρες της πολιτικής μας σκηνής, μόνο τυπικά, χωρίς να προσδοκώ τίποτα.. όπως θα έβλεπα και τώρα τους σύγχρονους αστέρες ..
Ο καημένος ο Kamre , και οι Σουηδοί σοσιαλιστές, πλήρωσαν 'κεφαλικό φόρο' και έμαθαν το μάθημά τους... αλήθεια τί να το ήθελε το περίστροφο ο μακαρίτης; ήξερε από αυτά; και αν ναι, πού έμαθε;

 
At Sun Mar 18, 09:51:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

so-far, για εμάς τους μικρούς σίγουρα ήταν εποχή ...'εγκληματικής' αθωότητας. Ίσως και για τον Αντιπλοίαρχο, τότε, Παππά που αισθανόταν υποχρεωμένος να υπηρετεί την πολιτική και πολιτειακή νομιμότητα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, τίποτα γκρίζο.
Με τα σημερινά δεδομένα και κριτήρια, πολλά από τα τότε φαίνονται από μάταια έως ...πολύ μάταια! :-)

 
At Sun Mar 18, 10:51:00 AM, Blogger So_Far said...

Και για τον ίδιο πιστεύω ότι ίσχυε η εγκληματική αθωότητα, αλλιώς δε θα γινόταν καπετάνιος σε καράβι, παράγοντας του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό θα γινόταν...

 
At Sun Mar 18, 10:56:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Σωστά...

 

Post a Comment

<< Home