Saturday, March 17, 2007

11. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ 9

'Που λέτε, στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στους Ολυμπιακούς της Ρώμης, ο Εσκιτζόγλου και Ζαϊμης (σημ. το πλήρωμα του σκάφους του).....' και ακολουθεί η περιγραφή του αγώνα ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ.


Ο Παππάς μισοκλείνει τα μάτια, σημείο εκνευρισμού.
'Τι θα λέγατε Μεγαλειότατε αν εμείς παίρναμε τα καράβια με όλη τη Σχολή ναυτικών Δοκίμων και καλούσαμε όλους τους πολιτικούς, κι εσάς, πάνω στα πλοία να σχηματίσετε κυβέρνηση;'
'Λέω ότι αν είχε η Ελλάς άλλους είκοσι αξιωματικούς σαν κι εσάς, τώρα δεν θα υπήρχε δικτατορία. Αλλά, το εγχείρημα θέλει πολλή μελέτη και προσοχή δια να μη χυθεί σταγών αίματος Ναυτικού Δοκίμου'.
'Δηλαδή συμφωνείτε ή όχι;'
'Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη το θέμα' είπε ο άναξ κι έκλεισε τη συζήτηση.

Συμπέρασμά μου (ΤΟΤΕ) από τη συζήτηση:
Γιατί το σόι μου (η μάνα μου δηλαδή, μια και ο πατέρας μου ποτέ δεν εκδηλώθηκε ‘κομματικά’ στα παιδιά του) είναι 'βασιλικό' και μ' έκανε και μένα να συμπαθώ τη Μοναρχία;
Δε λέω, συμπαθέστατη (ειλικρινά) κοπέλα η Άννα Μαρία, όμορφη, άνετη, φιλόξενη, καλλιεργημένη, πολύ ξύπνια σε σχέση με τον άντρα της, αλλά ρε γαμώ το
για ποιο θεσμό πηδιόμαστε εμείς αυτές τις μέρες; Απογοήτευση.

Πλήρως, απογοητευμένοι, λοιπόν, από όλους τους εκπρόσωπους του πολιτικού φάσματος
(ο ένας ‘θα κάμωμε παν δυνατόν να έχει θετικόν αποτέλεσμα’, ο άλλος ‘ευρισκόμεθα εν αναμονή’ και ο τρίτος πέρα βρέχει), στρωνόμαστε να σχεδιάσουμε την ‘κατάληψη’ των δύο εκπαιδευτικών Αντιτορπιλικών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Στην ουσία, δεν θα ήταν κατάληψη αλλά, επιβίβαση, αφού και οι περισσότεροι αξιωματικοί τους ήταν γνωστοί και φίλοι αλλά και οι Ναυτικοί Δόκιμοι με φιλικά αισθήματα και πολύ πιο ‘κοντά’ στους Σημαιοφόρους που μόλις είχαν αποφοιτήσει από τη Σχολή παρά με τους λοιπούς ανωτέρους τους. Βεβαίως, από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με αξιωματικούς των πλοίων, γνωρίζαμε και τους λίγους που μπορεί να αντιδρούσαν. Γι αυτό αναζητήσαμε και τρόπους ελαφρού ‘εξοπλισμού’ μας. Σ’ αυτό προθυμοποιήθηκε ο Κώστας Μπαντουβάς, που σε συνεννόηση με τον Νικήτα Βενιζέλο, μας διαβεβαίωσε ότι και όπλα υπάρχουν και το Ελικόπτερο του Βενιζέλου θα ήταν στη διάθεσή μας.
Το σχέδιο προέβλεπε την κατάληψη των πλοίων στη Νίκαια της Κυανής Ακτής όπου θα κατέπλεαν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Εκεί ήταν και το σπίτι του Βενιζέλου, μια ωραία βίλα στα ψηλά του καταπράσινου λόφου.
Μέχρι την ημέρα που ξεκινήσαμε, μια ομάδα έξη επτά –με τον Παππά- ανθρώπων,
οι υπόλοιποι ήδη είχαν μπαρκάρει στα πλοία του Βενιζέλου και ταξίδευαν στον κόσμο, δυο τρεις είχαν μείνει σε δουλειές στην Ιταλία, δύο είχαν πάει στη Σουηδία και δύο στη Δανία.
Οι πέντε ξεκινήσαμε με το τρένο, στο οποίο επιβιβαστήκαμε ξεχωριστά. Ραντεβού στο σιδηροδρομικό σταθμό της Νίκαιας με τον Νικόλα Ζησιμόπουλο που είχε φύγει νωρίτερα με τον Παππά και θα έμεναν στο σπίτι του Βενιζέλου το προηγούμενο βράδυ. Φθάνοντας στη Νίκαια απόγευμα, περιμέναμε έξω από τον Σταθμό, αλλά Νικόλας πουθενά. Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με το σπίτι του Βενιζέλου. 'Θα έρθω αργότερα. Έχουμε εξελίξεις'
...Κοιμηθήκαμε στα παγκάκια. Κι ο Νίκος ήρθε και μας βρήκε το πρωί. Πήγαμε στο σπίτι του Βενιζέλου όπου μάθαμε ότι η ‘επιχείρηση’ είχε τελειώσει ήδη άδοξα.
Πρώτα απ’ όλα, ο Δήμαρχος της Νίκαιας δεν άφησε τα ‘χουντικά’ πλοία να δέσουν στην πόλη του χαρακτηρίζοντάς τα ‘ανεπιθύμητα’! Έτσι, αυτά πήγαν σ’ ένα μακρύτερο λιμανάκι του St.Rafael που είχε …πιο συντηρητικό Δήμαρχο.
Το Ελικόπτερο που είχε τάξει ο Μπαντουβάς, ήταν απασχολημένο στο γιωτ του Βενιζέλου και τα διαθέσιμα ‘όπλα’ περιορίζονταν σε ένα αεροβόλο πιστόλι….
Ο Παππάς, βεβαίως, δεν το είχε βάλει κάτω. Έστειλε την Αμερικάνα, και πολύ εντυπωσιακής ομορφιάς, σύζυγο του Βενιζέλου να έρθει σε επαφή με τον κυβερνήτη του ενός πλοίου, ως φίλη κάποιας ελληνίδας παντρεμένης με αξιωματικό του Ναυτικού, για να τον ρωτήσει για την τύχη του. Ο κυβερνήτης, ειδοποιημένος ότι τον ζητάει μια πολύ όμορφη κυρία, αποβιβάστηκε στη στεριά και δέχθηκε με ευχαρίστηση την πρόσκλησή της για ένα καφέ σπίτι της μπαίνοντας στο αυτοκίνητό της. Στην επόμενη γωνία μπήκε και ο …Παππάς. Μετά το πρώτο σοκ, και στη συζήτηση που επακολούθησε στο σπίτι του Βενιζέλου, ο κυβερνήτης δέχτηκε να μπει στο παιχνίδι και μάλιστα υποσχέθηκε να στείλει τη βάρκα στο τέλος της δεξίωσης που ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ, για να πάρουν την ομάδα στο πλοίο. Φιλήθηκαν κι έφυγε. Πηγαίνοντας στο πλοίο του θεώρησε καλό να πεί για τα γεγονότα σε έναν αξιωματικό του που ήταν στο ΒΕΛΟΣ όταν έγινε η ‘ανταρσία’. Αυτός, στον ενθουσιασμό του, ή στην αφέλειά του, μπήκε στο καρέ Αξιωματικών και ανακοίνωσε σε όλους τους άλλους αξιωματικούς, ένας από τους οποίους ήταν αρχιρουφιάνος της χούντας, ότι ‘ο Παππάς είναι έξω!’ Ο αρχιρουφιάνος πήγε στον κυβερνήτη και του είπε με νόημα ‘μήπως πρέπει να το πούμε και στον άλλον κυβερνήτη και στο ΓΕΝ;’ Το είπαν. Και η διαταγή του ΓΕΝ ήταν ‘με τη λήξη της δεξίωσης, διακόψατε Εκπαιδευτικό πλού, αποπλεύστε αμέσως και επιστρέψτε Ναύσταθμο’!
Κι έτσι, με την ανικανότητα συνωμοσιακής δράσης των αξιωματικών του Π.Ν. αποδεδειγμένη για ακόμα μία φορά, και την ‘πολεμική υποδομή’ Μπαντουβά για τα μπάζα, η επιχείρηση St. Rafael έληξε άδοξα.
Με την πλάτη μας να πονάει από τον ύπνο στα παγκάκια του πάρκου έξω από τον σιδηροδρομικό Σταθμό της Νίκαιας.

Το μεσημέρι οι τρεις Σημαιοφόροι –Ηρακλής Προκοπάκης, Κώστας Ματαράγκας κι εγώ, ήμασταν στο αεροδρόμιο της Νίκαιας και επιβιβαζόμασταν στο αεροπλάνο για το Λονδίνο με τη διεύθυνση ενός μικρού ξενοδοχείου στο οποίο θα καταλύαμε και θα ερχόταν σε επαφή μαζί μας κάποιος από την εταιρεία του Βενιζέλου.
Το Documento di Viaggio ίσχυε για τους Βρετανούς όπως θα έπρεπε να ισχύει και το Documento di Profugo που είχε εκδοθεί με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης του 51.
Ο ένστολος στον έλεγχο των διαβατηρίων, όμως, μάλλον δεν είχε ξαναδεί τέτοιο ‘διαβατήριο’. Κάτι λέει στον διπλανό του, αυτός φεύγει, γυρνάει μαζί με ένα με πολιτικά και ‘περάστε από εδώ’.
Μικρό δωμάτιο, όπου μας καθίζουν, ‘ποιοι είστε, γιατί ήρθατε, πόσο θα καθίσετε, τι λεφτά έχετε, που θα μείνετε’. Απαντούμε ‘είμαστε αξιωματικοί του Ναυτικού, με την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης της Γενεύης που έχει υπογράψει και το κράτος σας και δεν καταλαβαίνουμε γιατί μας ρωτάτε αυτά τα πράγματα’. Αλλάζουν τα πρόσωπα. Άλλοι με πολιτικά, ξανά και ξανά τις ίδιες ερωτήσεις, μονότονα, εκνευριστικά, ανέκφραστοι, παγεροί, είρωνες. Επί τρεις ώρες. Κάποια στιγμή μπαίνει και μια κοπέλα και κάθεται παράμερα. Μετά ένα γύρο ερωτήσεων, φεύγουν όλοι και μένουμε οι τρεις μας με την κοπέλα να κοιτά τον τοίχο.
Εμείς στην απορία μας, να τη λέμε μεταξύ μας, ‘τι έχουν πάθει οι κοκκινόκωλοι, γαμώ την αυτοκρατορία τους’, εκείνη αμίλητη. Μετά από είκοσι λεπτά βγαίνει έξω και μπαίνει ένας με μια υποψία χαμόγελου. ‘Μπορείτε να πηγαίνετε, μας λέει, σε έναν μήνα πρέπει να παρουσιαστείτε στο Home Office για να ανανεώσετε την άδεια παραμονής σας.’
Παίρνουμε του σάκους μας και βγαίνουμε έξω. Είναι και η κοπέλα εκεί. Και, ξαφνικά, συνειδητοποιώ ότι η γαμψή της μύτη και η μελαχρινή της ομορφιά δεν είναι κλασικά χαρακτηριστικά Αγγλίδας… Περνώντας από μπροστά της, της λέω στα Ελληνικά ‘ευχαριστούμε πολύ κορίτσι μου για τη βοήθειά σου’. Έγινε κατακόκκινη και γύρισε το κεφάλι της αλλού. Ήταν Κύπρια που την έβαλαν να ακούει τι λέμε μεταξύ μας στα Ελληνικά…Και τη θυμόμουν από εκεί και ύστερα, κάθε φορά που συναντούσα κάποιον Κύπριο που, μετά την Ανεξαρτησία του νησιού, ‘μετακόμισε’ οριστικά στην Αγγλία… Από Εφιάλτες, ο Ελληνισμός πρωτοπορεί.
Γνώρισα, βεβαίως, και εκτίμησα και πολλούς αγνούς Κύπριους στο Λονδίνο.

Ταξί και στο μικρό ξενοδοχείο στα ανατολικά προάστια του Λονδίνου.

Η συνάντησή μας με τον διευθύνοντα την εταιρία του Βενιζέλου Αρχικαπετάνιου, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ‘αμοιβαίως απωθητική’. Παρά την ευγένειά του, μάλλον ενοχλητική θεωρούσε την προοπτική εμπλοκής μας στα του γραφείου, και μάλλον αυτό ήταν πολύ προφανές σε εμάς. Ο Ηρακλής, συγγενής άλλης Κρητικής εφοπλιστικής οικογένειας, πολύ γρήγορα δεν θα είχε την ανάγκη της εταιρίας του Βενιζέλου και θα πήγαινε στο Πόρτσμουθ να γραφτεί στο εκεί Πανεπιστήμιο και να ζήσει με τη συνδρομή της οικογένειάς του. Ο Κώστας θα είχε κι αυτός και την οικονομική στήριξη από την οικογένεια αλλά αυτή θα αργούσε και έτσι κάτι θα έπρεπε να κάνουμε ώστε να βρούμε άλλη λύση. Τότε σκέφτηκα μια σύσταση του καθηγητή Σιώτη στη Γενεύη που μου έδωσε για έναν καθηγητή Tompson, να τον βρούμε και να μας συμβουλέψει τι μπορούμε να κάνουμε από Σπουδές. Έτσι, το πρώτο πράγμα που αγόρασα στο Λονδίνο ήταν το ‘Α-Ζ’, τον Οδηγό δηλαδή των δρόμων και του μετρό. Αναζήτησα τον καθηγητή τη δεύτερη μέρα και τον βρήκα σε μια πολύ …ενδιαφέρουσα περιοχή της πόλης που μετά έμαθα ότι τη λένε ΣΟΧΟ!
(η εμπειρία αυτή θα είναι άλλο ποστ, μετά το τέλος της αφήγησης!)
Ο καλός καθηγητής όχι μόνο ήταν προσηνής και εξυπηρετικός αλλά, συγκινημένος από την ‘επαναστατικότητα του πνεύματος’ όπως αυτός χαρακτήρισε το προφανές …θράσος του αφόβως περιπλανόμενου στο Σόχο πιτσιρικά, προθυμοποιήθηκε να αναλάβει τη διεκπεραίωση διαδικασίας προς τον ΟΗΕ για την παροχή Υποτροφίας Σπουδών και στους τρεις μας.
΄Ετσι, βρέθηκα σπουδαστής στο London School of Polytecnic στο Τμήμα Shipping Law, με πληρωμενα τα fees και τα βιβλία και, επιπλέον, 65 λίρες το μήνα χαρτζιλίκι.
Σε τρεις μέρες από τότε που συνάντησα τον καθηγητή Tompson στο κέντρο της πιο κακόφημης περιοχής της Ευρώπης!
Στο τέλος της εβδομάδας, μετακομίσαμε οι τρεις μας σε ένα υπόγειο του Bayswater όπου πληρώναμε 17 λίρες (6 σχεδόν ο καθένας) την εβδομάδα.
Ο Παππάς, ερχόμενος στο Λονδίνο λίγο αργότερα, διαπίστωσε κι αυτός ότι δύσκολα θα ‘συμβίωνε’ με τον παντοδύναμο Αρχικαπετάνιο του Βενιζέλου που σίγουρα δεν έδινε δεκάρα για χούντες φούντες και άλλα …άσχετα με τη διαχείριση μιας εφοπλιστικής εταιρίας. Έτσι, αποφάσισε να μπαρκάρει κι αυτός ως καπετάνιος σε ένα τάνκερ της εταιρίας που μετέφερε πετρέλαιο από τα Εμιράτα στις εγκαταστάσεις της ΒΡ στην Αγγλία. Στα ταξίδια του, εραστής της θάλασσας και ζώντας σ’ αυτήν από μικρό παιδί γιος καπετάνιου, σπάζει όλα τα ρεκόρ διάρκειας των μεταφορών, κατά τις μαρτυρίες ανθρώπων που ταξίδεψαν, και έμαθαν, μαζί του.
Με τον Ηρακλή στο Πόρτσμουθ, μείναμε στο Λονδίνο ο Κώστας κι εγώ και σε λίγο αρχίσαμε να παίρνουμε τα πρώτα γράμματα διαμαρτυρίας από το προσωπικό που είχε μπαρκάρει στα καράβια.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα τα παιδιά ήταν εκπαιδευμένοι και με εμπειρία στο αντικείμενό τους, παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Κατά άλλον αξιωματικό που είχε φύγει στο εξωτερικό πριν από εμάς και δούλευε καιρό στην εταιρία, από τότε που 23-24 άντρες του ΒΕΛΟΣ είχαν μπαρκάρει στα πλοία του Βενιζέλου, η κατανάλωση ανταλλακτικών μειώθηκε σε απίστευτο βαθμό γιατί αυτοί είχαν μάθει να επισκευάζουν και όχι να αλλάζουν τα μηχανήματα! Παρά ταύτα, οι διαχειριζόμενοι την εταιρία, του Βενιζέλου απολαμβάνοντος τα κέρδη, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι άντρες του ΒΕΛΟΣ δεν είχαν PAYBOOK (βιβλιάρια Ναυτολόγησης), τους πλήρωναν με τον ελάχιστο βασικό μισθό του ανειδίκευτου.
Αυτό προστιθέμενο στις άθλιες συνθήκες των παλιών πλοίων, έκανε τη ζωή τους δυσκολότερη. Αυτά εν αγνοία, βεβαίως, του Βενιζέλου του οποίου τη συνδρομή στην ομάδα δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς και για την οποία όλοι ήμασταν υποχρεωμένοι.
Όχι, βεβαίως ότι και η δική μου κατάσταση ήταν καλύτερη. Μετά το πρώτο τρίμηνο, ήμουν στα 56 κιλά και οι σόλες μου είχαν περπατήσει το Λονδίνο ολόκληρο. Να ‘ναι καλά ο Κύπριος που μου έβαζε και έξτρα ντονέρ στην πίτα που έτρωγα μέρα παρά μέρα. Και η αξιαγάπητη οικογένειά του.
Ο ευγενικός καθηγητής Σιώτης που ανέφερα προηγουμένως στη Γενεύη, μου είχε δώσει και τη σύσταση ενός Έλληνα Καθηγητή στο London School Of Economics (LSE) και μου είχε πει να του τηλεφωνήσω για να μεταβιβάσω τα χαιρετίσματά του.
Μίλησα κάποια μέρα στο τηλέφωνο και μου είπε ότι θα ήταν ιδιαίτερη η χαρά του να μας γνωρίσει κι από κοντά. Πήγαμε και οι τρεις μαζί. Κάποια στιγμή η συζήτηση ήρθε στα οικογενειακά και μας πληροφόρησε ότι έχει παντρευτεί Αγγλίδα και έχει ένα γιο και μια κόρη. Όταν τον ρωτήσαμε αν τα παιδιά του έχουν πάει στην Ελλάδα κι αν μιλούν Ελληνικά, μας είπε ‘Δεν είστε καλά! Ούτε λέξη! Ούτε πρόκειται να μάθουν ποτέ, γιατί αυτό το μπουρδελοκράτος πρέπει να εκλείψει από προσώπου γής’.
Ο καθηγητής Σπράος. Πικράθηκα.
Σε λίγες μέρες μου τηλεφωνεί ή κυρία Ελένη Βλάχου αυτοπροσώπως. Είχε πάρει το τηλέφωνο από τον Πλυτά που ήδη είχα επισκεφτεί και με είχε ενημερώσει για την …(α)προθυμία των Ελλήνων του Λονδίνου να δώσουν έστω το μερίδιό τους στις χίλιες λίρες που είχε βγάλει από τη τσέπη του για να μας βοηθήσει τις πρώτες μέρες στο Φιουμιτσίνο.
‘Πότε θα σας γνωρίσω κι εγώ βρε παιδιά;’ ‘Όποτε θέλετε κυρία Βλάχου, τιμή μας’.
Ξανά και οι τρείς στο γραφείο της Βλάχου, μέσα σε μια μεγάλη Αγγλική εφημερίδα –ίσως στους TIMES-, όπου ετοίμαζε και εξέδιδε ένα πορτοκαλόχρουν πολιτικό φυλλάδιο. Θερμές χειραψίες. Αγκαλιές. Και συμπαράσταση. ‘Μη διστάσετε αν χρειαστείτε και δέκα και είκοσι λίρες εκτάκτως να έρθετε σε μένα’. ‘Ευχαριστούμε, χαίρετε’ απ’ έξω μας, ‘ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ!’ από μέσα μας. Λες και ζητήσαμε, ρε γαμώ το λεφτά από κανέναν... Ξαναπικράθηκα.
Δεν είχε, όμως, μόνο …πίκρες η ζωή μας στο Λονδίνο.

Labels:

28 Comments:

At Sat Mar 17, 10:30:00 PM, Blogger dodo said...

Τα πήρα με τον καθηγητή: "...το μπουρδελοκράτος πρέπει να εκλείψει από προσώπου γής".
Και απευθυνόταν σε νέους έλληνες αξιωματικούς, που μόλις είχαν τουμπάρει την ζωή τους, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο γιά τον τόπο τους...

 
At Sat Mar 17, 10:33:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ο καθηγητής Σπράος, Dodos μου είναι ο σοφός φίλος του κυρίου Σημίτη που θέλησε να σώσει την ...μπουρδελοΕλλάδα με το σχέδιό του -αντιγραφή, κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, του σχεδίου Πινοσέτ για τη Χιλή-.

 
At Sat Mar 17, 10:40:00 PM, Blogger NinaC said...

Εγώ, λοιπόν, όλο αυτό εδώ, θέλω να το δω τυπωμένο. Δεν ξέρω που: σε βιβλίο, σε περιοδικό, σε σχολκκό εγχειρίδιο. Πάντως κάπου θέλω να το δω!!!

Κατά τα λοιπά γρηγορείτε, ήγκεικεν η ώρα του Πάσχατος!!!!

 
At Sat Mar 17, 10:53:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ε, τύπωσέ το στον εκτυπωτή σου! :)))
Σμουτς!
Γρηγορούμε, γρηγορούμε, γι αυτό αρχίσαμε τα 'σεντόνια'.

 
At Sat Mar 17, 11:22:00 PM, Blogger Γιάννης Αρ said...

Αν είχατε πετύχει ίσως να μην είχε χαθεί η Κύπρος .............;;;;;;;

Αξίζει πολλά η περιγραφή αυτών των γεγονότων ....

 
At Sat Mar 17, 11:53:00 PM, Blogger Ελπίδα said...

Δίκιο είχε ο μάρκος που μ' έστειλε εδώ!
Χάρηκα ημίαιμε για την γνωριμία.Θέλω να μάθω και τα παρακάτω, αφού πρώτα διαβάσω και τα προηγούμενα για να μου λυθούν κάποιες απορίες που μου γέννησε αυτό το ποστ.
Καλή συνέχεια στις εξιστορήσεις σου που ανοίγουν "μάτια" απ' ότι κατάλαβα!

 
At Sun Mar 18, 12:11:00 AM, Blogger Pan said...

Την καριόλα, την πουτάνα, την ξεσκισμένη την Κυπραία. Μάθατε ποτέ το όνομά της πόρνης;

 
At Sun Mar 18, 02:23:00 AM, Blogger αθεόφοβος said...

Μόλις σήμερα είδα στον Αντώναρο για αυτό το μπλόγκ και έφαγα πάνω από 2 ώρες να διαβάσω την τόσο συναρπαστικά γραμμένη ιστορία του Βέλους.
Η αφήγηση μου θύμισε την εποχή που ήμουν στην Κρήτη έφεδρος αξιωματικός όταν το Βέλος ήταν στον Ναύσταθμο σε ΜΑΚ για ένα χρόνο περίπου και το ατελείωτο ματσακόνι που είχε πέσει για να φύγει η σκουριά του . Θυμάμαι αμυδρά πια τον Παππά στη Λέσχη Αξιωματικών στη Σούδα και γενικά από τους αξιωματικούς εκεί μόνο ένα θυμάμαι να εκφράζεται ανοικτά υπέρ της Χούντας.
Εστω και καθυστερημένα έχω 3 παρατηρήσεις να κάνω.
Στο νο1 γράφεις:
Με βάση τα παραπάνω, η στρατιωτική δικτατορία ήταν αντικειμενικά αναπόφευκτη και εξυπηρετούσε απολύτως και το πολιτικό κατεστημένο.
Δηλαδή τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου ,τον Ηλιού ,τον Πασαλίδη ακόμη και τον Κανελλόπουλο που ήταν πρωθυπουργός ,πιστεύεις ότι τους εξυπηρετούσε η δικτατορία ;
Τους μόνους ουσιαστικά που τους εξυπηρετούσε ήταν η δεξιά, ο ΙΔΕΑ και το παλάτι που ήταν ο βασικός πόλος συσπείρωσης αυτών των δυνάμεων ,που έβλεπαν ότι στις επερχόμενες εκλογές θα υποστούν μια άνευ προηγουμένου πανωλεθρία.
Μετά γράφεις ότι θεωρείται πως:
«-Το Ναυτικό αντέδρασε γιατί ήταν ανέκαθεν Βασιλικό
-Το Ναυτικό αντέδρασε γιατί ήταν ανέκαθεν Δημοκρατικό
-Το Ναυτικό αντέδρασε γιατί δεν το συμπεριέλαβαν ενεργά στο πραξικόπημα!
Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού γαλουχούνται έτσι ώστε να τηρούν τις υποχρεώσεις τους, να απαιτούν τα δικαιώματά τους και να σέβονται την ιεραρχία της κοινωνίας τους.»
Είναι γεγονός πάντως ότι στο Ναυτικό υπήρχε έντονο φιλοβασιλικό πνεύμα και συγχρόνως στους μόνιμους είχε καλλιεργηθεί μια νοοτροπία ότι αποτελούν ένα σώμα εκλεκτό και αριστοκρατικό μαζί με μια αντίληψη ότι οι «καραβανάδες» του στρατού είναι κάπως μπασκλασαρία.
Οπότε δεν μπορούσαν να χωνέψουν πως αυτοί κατάφεραν τώρα να έχουν το πάνω χέρι.
Από την άλλη μεριά και οι του στρατού δεν έτρεφαν καλύτερα συναισθήματα για το Ναυτικό.
Μόνο την Αεροπορία την παραδεχόντουσαν και οι δύο.!
Τέλος το «μα δεν βρίσκεται ένας λοχίας να βάλει τάξη;» νομίζω ότι το είχε πει ο Σάββας Κωσταντόπουλος και όχι η Βλάχου.
Για όλα τα άλλα που γράφεις πιστεύω ότι έτσι ακριβώς έγιναν και περιμένω και εγώ με ανυπομονησία την συνέχεια.

 
At Sun Mar 18, 07:55:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Αθεόφοβε, ευχαριστώ για το σχόλιο. -Εμένα κανένας δεν μου καλλιέργησε τη νοοτροπία του 'διαφορετικού' έστω, πόσο μάλλον του εκλεκτού και αριστοκρατικού. Το περιβάλλον διαμορφώνει τις συμπεριφορές και το περιβάλλον ζωής στο στενό πλάισιο του πλοίου είναι πολύ πιό δύσκολο ακόμα και από το ...αντίσκηνο στο βουνό.
-Αν απλώς κινήθηκαν για να αποκτήσουν το 'επάνω χέρι' τότε δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους δικτάτορες. Από την αρχή, χούντα Ναυτικού ΔΕΝ υπήρξε. Προσπάθησαν απεγνωσμένα και ματαίως, μερικούς το 'ματαίως' τους βόλευε κιόλας...'
να έχουν έναν ηγέτη και ευρεία πολιτική κάλυψη.
-Το πολιτικό κατεστημένο αποτελείται από όλο το 'ιδεολογικό' φάσμα και δεν μένω στα ονόματα. Αφού βάζεις, όμως, ονόματα, να πω εγώ, από συντηρητικό σόι προερχόμενος, ότι κακώς βάζεις τα ονόματα του Πασαλίδη και του Ηλιού στο ίδιο καλάθι.
Σήμερα, τους αναφέρει αυτούς κανείς; Όχι. Σημαίνει αυτό κάτι; Πολλά! Η 'κληρονομικότητα' του πολιτικού θρόνου αφορά μόνο στην Καραμανλική οικογένεια; Η μισή Βουλή είναι γόνοι πολιτικών του προ 67 πολιτικού κατεστημένου ΕΡΕ-ΕΚ...
-Τον Λοχία τον ζήτησε η κυρία Βλάχου σε πρωτοσέλιδο της Καθημερινής. Οι δημοσιογράφοι της παρέας μπορούν να ψάξουν στα αρχεία.

Pan, όχι δεν μάθαμε το όνομά της αλλά, καταλάβαμε γιατί αυτός ο τόπος υποφέρει τόσα δεινά...

Ελπίδα, καλωσόρισες. Να τα διαβάζεις σαν προσωπική αφήγηση και όχι σαν ιστορικά δεδομένα, γιατί πολλές φορές οι προσωπικές εντυπώσεις δεν ανταποκρίνονται και στην ρεαλιστική αποτύπωση των πραγμάτων. :)

Γιάννη καλωσόρισες κι εσύ. Η ιστορία δυστυχώς γράφεται από το τι γίνεται και όχι από το τι δεν γίνεται... :))

 
At Sun Mar 18, 08:00:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Και μια διευκρίνιση, για να μη παρεξηγηθώ από τον Αθεόφοβο.
Το 'πολλά', ως απάντηση του τι σημαίνει η μη μνεία Ηλιού και Πασαλίδη σημαίνει ότι από τον χώρο τους, της προοδευτικής Αριστεράς, νομοτελειακά θα ξεπηδούσε το 'καινούργιο' αν δεν μεσολαβούσε η Χούντα. Γι αυτό και δεν τους αναφέρει κανείς σήμερα, γι αυτό και η προοδευτική Αριστερά σήμερα κατάντησε να εκπροσωπείται από πλουτοκράτες στη σκιά των γιγάντων...

 
At Sun Mar 18, 09:47:00 AM, Blogger allmylife said...

πάλι θύμωσα - με την Βλάχου!



μέσα στην Καθημερινή γεννήθηκα -
μην μου την δικαιολογήσετε.....

 
At Sun Mar 18, 09:57:00 AM, Blogger So_Far said...

Master & Commander, αναμενόμενες συμπεριφορές.. ποιός θέλει στα πόδια του αυτάρκεις; κανείς; ποιος θέλει στα πόδια του ανθρώπους που τα τινάζουν όλα στον αέρα; ( μοινιμότητες, τίτλους, κοινωνική καταξίωση; ) κανείς. Μπορεί να σε συμπαθούν, να έρχονται δίπλα σου για να πάρουν κάτι από τη λάμψη που εκπέμπεις, αλλά κανείς δε θέλει να έχει πραγματικές σχέσεις μαζί σου.. από φόβο.. από πολλά άλλα που δεν είναι της στιγμής.. ακόμα..
Α, και το χρήμα: 'ό,μτι χρειαστείς εδώ είμαι εγώ', λες και είσαι ζητιάνος.. να λοιπόν γιατί πολύ λίγοι διαλέγουν το δρόμο της ανεξαρτησίας που είναι σκληρός αλλά τουλάχιστον το πρωί στον καθρέφτη χαίρεσαι γι' αυτό πο βλέπεις..
Γράψατε για τα παιδιά που δούλεψαν στα καράβια, θα ξέρετε ασφαλώς και για τους χειριστές και μηχανικούς της ΠΑ που πήγαν στην ΟΑ..
τί είπαμε; 'καλύτερα στο παγκάκι...'
Κακόφημο το SOHO, αλλά με ανεξάρτητα μυαλά.. και τελικά .. ο τολμών νικά... Περιμένω και τη συνέχεια πώς και πώς και αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω, ότι μέχρι στιγμής έχω αισθανθεί από την εξαιρετική αφήγηση όλα τα συναισθήματα του οικογενειακού μας τραπεζιού από τον καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου.. δηλαδή περίπου από το 1969... μέχρι σήμερα..
Βαρώντας προσοχή ( και ξέρετε τί σημαίνει αυτό )... ΚΑΛΗ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ ........

 
At Sun Mar 18, 10:11:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Allmylife, δεν θα σας την δικαιολογήσω. Ούτε καταγράφω τη στιγμή για να αμφισβητήσω το κύρος της και την αξία της.
Αλλά είναι κι αυτή μια στιγμή από 'τα αναπάντεχα', μπορεί και ένα ολίσθημα της γλώσσας που για έναν εικοσάχρονο είναι σαν πέτρα στο παρμπριζ!

 
At Sun Mar 18, 12:36:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Αγαπητέ Ημίαιμε

Σε είχα τοπο τινά προλάβει σε προηγούμενο post.Τι περίμενατε από Έλληνες Εφοπλιστές;
Tα liberty ήταν προορισμένα(είχαν προδιαγραφές) να κάνουν το πολύ 2 ταξίδια. Στα χέρια των Ελλήνων Εφοπλίστών μεγαλούργησαν 200 - 300 και βάλε.
Και μετά μπλούμ μαζί με το πλήρωμα γιατι είναι "πολλά τα λεφτά της ασφάλειας Άρη" όπως θα έλεγε και ο Καλογήρου
Κατά τα άλλα για τον Φώσκολο και τα ναυάγια των εμπορικών πλοίων έφταιγαν οι Γερμανοί Εφοπλιστές στην "όχι άλλο κάρβουνο" ταινία του

Σημαιοφόρε..ατυχήσατε. Η τότε κωλόγρια(έκφραση του Ποντικιού πριν την αγορά της 'Καθημερινής' από τον Αλλαφούζο) είχε .. ονειρώξεις μόνο με τους λοχίες. Εσάς στην απέξω..

Κυριε Σπράου τιμή μας. Στα ασφαλιστικά του "Μπουρδελοκράτους" θέλατε να βάλετε τάξη επι "Ισχυρής Ελλάδας" του Σημίτη. Και η προσφορά σας ήταν καθε άλλο παρά τσάμπα.Αλλά "μπουρδελοκράτος" είναι και πλήρωνει οτι ζητούσατε..
Είχατε τον άχαρο αλλά καλοπληρωμένο ρόλο στου "Κακού" σε αυτό το ιδιόμορφο γουέστερν της πολιτικής. Τον ρόλο του "καλού" τον είχε ο Ρέππας και του άσχημου ο Σημίτης

Άσπρος Λύκος

 
At Sun Mar 18, 01:23:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ρε Τσε Γκεβάρα των μπλογκς :))), συγκρατήσου λίγο!!!

Τώρα, σοβαρά, όπως έγραψα και παραπάνω, δεν μπορώ να προχωρήσω εγώ τους χαρακτηρισμούς σε τέτοιο επίπεδο. Ανεξάρτητα από την προσωπική μου εντύπωση της στιγμής, η προσφορά αυτών που αναφέρω, στα κοινά είναι πολύ μεγάλη και το τελικό ισοζύγιό της δεν μπορώ να το κάνω εγώ. Άλλοι είναι αρμοδιότεροι.

Τι θα κάνω μ' αυτό ...το στύλ σου sir Lancelot! :-)))

 
At Sun Mar 18, 01:57:00 PM, Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Όσον αφορά την πρόθυμη γκάφα του αξιωματικού στη Νίκαια,
να θυμίσω το λεγόμενο ότι σε δύο μόνο χώρες δεν μπορείς να κάνεις συνωμοσία: στην Ιαπωνία γιατί δεν μιλάει κανείς και στην Ελλάδα γιατί μιλάνε όλοι!

 
At Sun Mar 18, 02:24:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Γι αυτό τη λέμε 'λαϊκή σοφία'!

 
At Sun Mar 18, 02:27:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Και, παράλειψή μου,
so-far, μεγάλη Καλημέρα και από εμένα.
Ημιανάπαυση! :)

 
At Sun Mar 18, 03:57:00 PM, Blogger αθεόφοβος said...

Προφανώς και δεν υπήρξε χούντα Ναυτικού,άλλωστε και γι΄αυτό και δεν είχαν ιδέα από συνωμοτισμό σαν του στρατού που είχε τον ΙΔΕΑ, και γι΄αυτό καί προδόθηκαν εύκολα.
Πάντως τα όνόματα που αναφέρω σαφώς δεν τα τα ευνοούσε με κανένα τρόπο η δικτατορία ή οποία δεν ξέρεις ποτέ που θα σε βγάλει.
Η δε δικτατορία άν δεν ήταν τόσο ηλίθιος ο Ιωαννίδης να κάνει το πραξικόπημα στην Κύπρο με τα γνωστά αποτελέσματα μπορεί να είχε παραμείνει αρκετά χρόνια και να είχε εξελιχθεί σε μία κατάσταση σαν του Εβρέν στην Τουρκία που ο στρατός να έχει στην ουσία από παρασκήνιο την εξουσία.
Ποιούς πολιτικούς τους συνέφερε αυτό;
Αν εννοείς τους πολιτικούς τους εξαρτώμενους από το παλάτι και την χούντα ,αυτούς ναί.

 
At Sun Mar 18, 04:41:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Κώστα,
σε χαίρομαι και σ'ευχαριστώ που μας προσφέρεις τόσο γενναιόδωρα τις εμπειρίες σου και μας άνοιξες την καρδιά.

Δύο τρία πράγματα να συμφωνήσω ή να προσθέσω.

Οι αξιωματικοί του Ναυτικού αντιπροσώπευαν και αντιπροσωπεύουν όλες τις τάξεις της Ελλάδας.
Μπορεί πολλοί να έχουν οικογενειακή παράδοση με την θάλασσα αλλά δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία τους είναι της "αριστοκρατίας".
Έχω γνωρίσει μερικούς στο παρελθόν μέσω ενός συγγενή μου που κι αυτός προέρχεται απο μια οικογένεια με ναυτική παράδοση φτωχού (τότε) προαστείου του Πειραιά.
Υπηρετούσε την εποχή που μας περιγράφεις σαν νεαρός αξιωματικός στο στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη και σε άλλες Ευρωπαικές πόλεις.

Το άλλο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι για τους νέους που δεν είχαν προσωπική εμπειρία της εποχής εκείνης ήταν ότι η (μη) αντίδραση των Ελλήνων πολιτικών και του Βασιλιά ήταν δείγμα των καιρών εκείνων που ίσως επικρατεί ακόμη και σήμερα.
Δεν μπορούσε να πάρει κανείς πρωτοβουλία αν δεν γνώριζε ποιά θα ήταν η αντίδραση των Μεγάλων. Δηλαδή της Αγγλίας, Αμερικής και Ρωσίας.
Πριν ακόμη την Ανεξαρτησία οι πολιτικοί και στρατιωτικοί είχαν τους "προστάτες" τους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς.
Σε εποχές θλιβερές είχε καταντήσει καταραμένη εξάρτηση και δουλοπρέπεια, σε άλλες πιο ένδοξες ήταν συνεργασία με τον ισχυρό της εποχής για το συμφέρον της Ελλάδας.
Γενικά η ξενομανία και η έλλειψη εμπιστοσύνης στους εαυτούς μας, η αυτοπεποίθηση και το η ενργητικότητα για λήψη αποφάσεων αλλά και οι απογόητευσεις του Ελληνικού λαού, μας έχουν καταντήσει διεθνείς κομπάρσους με κουραστικές επαναληπτικές προτάσεις προς ώφελος ΤΡΙΤΩΝ αντι δυναμικούς πρωταγωνιστές των έλληνικών συμφερόντων.

Μιζέρια, ηττοπάθεια, δημαγωγία και χειραφέτηση του λαού.
Αυτή είναι ως επι το πλείστον η εσωτερική και εξωτερική πολιτική ικανότητα.

Πριν την δικτατορία, που την έζησα, υπήρχε μια διετία απο τις πιο ανώμαλες πολιτικές περιόδου στην Ελλάδα σε καιρό "Δημοκρατίας".

Οι Έλληνες δεν ήθελαν δικτατορία το 67 αλλά επίσης δεν ήθελαν συνέχιση αυτού του βυθίσματος στον βάλτο.

Οι πολιτικοί με δημοτικότητα και οπαδούς, με όλα τα καλά και τα άσχημα της σημασίας των λέξεων, είχαν κρυφτεί στις γωνιές τους, "κρατώντας μούτρα" στην Δημοκρατία και παρατώντας τον λαό στην τύχη του.

Η απαλλαγή των αγροτών απο τα χρέη που ήταν σαν δαμόκλεια σπάθη πάνω απο το κεφάλι τους ήταν αυτό που οι πολιτικοί του καταστημένου δεν τόλμησαν και έφερε μεγάλη υποστήριξη στην Δικτατορία.

Ηταν αυτό που οι κομουνιστές υπόσχονταν εδώ και 50 χρόνια και ήταν ο λόγος της δημοφιλίας τους στην αγροτιά.
Οι τσιφλικάδες, οι μεσάζοντες, οι τοκογλύφοι και οι αρχοντοχωριάτες ήταν μια πληγή, γάγγραινα, που έτρωγε την επαρχία που ήταν τότε η πλειοψηφία των Ελλήνων.

 
At Sun Mar 18, 06:09:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Αθεόφοβος, δεν διαφωνούμε καθόλου!

Και από την αρχή προσπάθησα, μάλλον ανεπιτυχώς, να διευκρινίσω ότι η επιβολή της δικτατορίας έγινε για συγκεκριμένους γεωστρατηγικούς λόγους που επέβαλαν να παραμένει η Ελλάδα εκεί που μοιράστηκε από τις διάφορες φανερές και μυστικές Γιάλτες, αλλά παράλληλα -ως παράπλευρη συνέπεια- η επιβολή της διέσωσε και το γόητρο του πολιτικού κατεστημένου που είχε φθαρεί σε σημείο καταστροφικό γι αυτό.
Δεν υπονόησα ότι τα αναφερόμενα άτομα σχεδίασαν ή αποδέχτηκαν ασμένως τη χούντα.
Συμφωνώ, επίσης, ότι οι Δικτατορίες δεν ξέρεις πού θα σε βγάλουν. Δεν νομίζω, όμως, ότι υπήρχε περίπτωση εξέλιξης τύπου Εβρεν στην Ελλάδα. Το επίπεδο μόρφωσης και αντίληψης των πραγμάτων της ελληνικής κοινωνίας της εποχής εκείνης, ακόμη δεν το έχει φτάσει η Τουρκική κοινωνία σήμερα για λόγους της πολυεπίπεδης, πολυεθνικής και οικονομικής εξέλιξής της.

Δεν έχει 'αν', φοβάμαι, στις ενέργειες του Ιωαννίδη οι οποίες έγιναν κατά ομολογία του, '...με πρόδωσαν οι Αμερικανοί', με τις ευλογίες/οδηγίες των Αμερικανών.

Αφού τακτοποιήθηκαν τα των Βάσεων, μπήκαν τα θεμέλια αμφισβήτησης των δικαιωμάτων στη θάλασσα Ελλήνων και Κυπρίων και αποφεύχθηκε η αλλαγή προσανατολισμού Ελλάδας και Κύπρου, η χούντα δεν είχε λόγο ύπαρξης.
Τις εναπομείνασες λεπτομέρειες μπορούσαν να τις ρυθμίσουν είτε εκ της φωτισμένης Δεξιάς που εμφανίστηκε 'απογαλακτισμένη' του κακού της παρελθόντος (ρίχνουμε τον βασιλιά, φεύγουμε από το ΝΑΤΟ), είτε εκ της 'φιλελεύθερης' Αριστεράς που τελικά και στην ΕΟΚ μας έβαλε και τις Βάσεις υπέγραψε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, αφου τις υπέγραψαν αυτοί που θα έκαιγαν την Ελλάδα αν τις υπέγραφε η Δεξιά!

Μπορεί να ενοχλείται κάποιος δικαιολογημένα από την άποψη ότι η πλειονότητα των του πολιτικού κατεστημένου βγήκαν κερδισμένοι από τη χούντα, 'αριστερών' συμπεριλαμβανόμενων. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Νομίζω ότι μετά από τόσα χρόνια, η ανάληψη των ευθυνών και η παραδοχή της πραγματικότητας είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μην ακολουθήσει το πολιτικό κατεστημένο τον δρόμο αυτού της Ιταλίας...
Δεν το βλέπω, όμως, και πολύ φοβάμαι ότι το επόμενο 'πραξικόπημα' θα είναι πολιτικό και θα φέρει στο προσκήνιο τους επιχειρηματίες που κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο... Μπερλουσκόνι δηλαδή. :)



Ομογενή,
καλωσήρθατε στο σπιτικό μου!
Ευχαριστώ για τη συνεισφορά σας στην τεκμηρίωση του Προλόγου μου.
Συμφωνούμε στην ανάλυση των πραγμάτων.

 
At Mon Mar 19, 10:53:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Αγαπητέ Ημίαιμε

Χρησιμοποιώ την έκφραση του ¨Ποντικιού¨ που μιλούσε για ..
"(διαλέξτε το πρώτο όχι ιδιαίτερα κολακευτικό συνθετικό)γριά να ξεκοκαλίσει τα εκατομμύρια του Αλαφούζου"
Τότε ήταν νωπές οι μνήμες του "Βρώμικου 89" και η γλώσσα των ΚεντροΑριστερών Δημοσιογράφων λύνονταν ποιο εύκολα
Τα περί "μπουρδελοκράτους"(το πνεύμα της ομιλίας θα το αναλύσω αργότερα) του Χερ Σπράου είναι διαχρονικά αν λάβουμε υπόψη τους "5 Νταβατζήδες" στον Μπαίρακτάρη
Όπως προείπα με αφορμή τον τότε Πρέσβη στην Ρώμη οι κυβερνώντες και οι βοηθοί τους γίνονται από μόνοι τους Ρεζίλι. Δεν θέλουν βοήθεια. Και λίγους χαρακτηρισμόυς τους απένειμα
Πάντως οι δεξιοί ακρο-δεξιοί κυβερνώντες έχουν μια τάση να τοπαίζουν "υπεράνω"και να θεωρούν τους υπόλοιπους.. παρακατιανούς. Τόσο η γεμάτη ονειρώξεις(Πολιτικές σίγουρα) με λοχίες,γριά της Δεξιάς ,όσο και το τσίρκουλο Πρέσβης στην Ιταλία σας θεωρούσαν περίπου ..ζητιάνους με σκοπό να σας ρίξουν το ηθικό. Πράγμα το οποίο είναι ιδιαίτερα υποτιμητικό σε αξιοπρεπείς ανθρώπους ασχέτως της πολιτικής τους τοποθέτησης.Κατανοητή η αγανάκτησή όλων σας.
Πάντως ..ταμπλάς η επίσκεψη στον Κοκό.Να γίνεται ριψοκίνδυνος αγώνας για την επαναφορά στο τότε Νόμιμο Πολίτευμα του οποίου πρόίσταντο και ο Κοκός να σας μιλά ..για αγώνες. Για τις πάπιες τα είπαμε και θα τα ξαναπούμε

----

Κάνοντας ένα μικρό κολάζ απ τα προηγούμενα..
Αυτή είναι η Ελλάδα! Ναι συμπαθέστατη Κροτ.
Ένα μπουρ***κράτος που διοικήται από 5 Νταβ**δες με τσ**σα τον εκάστοτε Πρωθυπουργό της "Ισχυρής Ελλάδας"..
Να τονίσω την χρησιμότητα των παρατηρήσεων(λιθαράκια) του "Καιρού".
Τσε Γκεβάρα;;; Ευτυχώς που έχουν περάσει τα φοιτητικά χρόνια διαφορετικά τα μυαλά μου θα έπαιρναν αέρα Ημίαιμε!

----

Θα κάνω ένα κακεντρεχές σχόλιο.
Με αφορμή το προηγούμενο Post σου Ημίαμε περί όσων σου είπε ο Ολλανδός Βουλευτής χρημάτων για την ίδρυση
Ραδιοφωνικού Σταθμού. Εκείνη την εποχή(1973) χμ..ο Παπαντωνιόυ ήταν δεν ήταν στο ΚΚΕ εσ.,. ο Λαλιώτης ήταν στην Αθήνα....Τότε πως έγινε και εξαφανίστηκαν στο εξωτερικό τα λεφτά που μάζεψαν οι ξένοι Σοσιαλιστές για το ΠΑΚ;
Χε χε!!

----

Βρήκα (σε άλλο blog) σχόλια για μία άλλη κυρία της Δεξιάς
Αφορούν το (υπαρκτό-ανύπαρκτο;) Διδακτορικό της Παναγιωταρέας όσο και την γρήγορη ανέλιξης της στις Πανεπιστημιακές Βαθμίδες. Θα δημοσιευτεί αργότερα.

Ο πρώτος λόγος στην συγκλονιστική ζωντανή αφήγηση του Οικοδεσπότη

Τα λέμε από Παρσκευή.

Άσπρος Λύκος.

 
At Mon Mar 19, 12:48:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Άσπρος Σίφουνας είσαι... όχι Λύκος!!! :-))))

 
At Wed Mar 21, 12:30:00 PM, Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Δεν με λες, καπετάν Ημίαιμε, (αφού το διάβασα, άρχισα την επανάληψη και έχω απορίες!): ο εφοπλιστής Βενιζέλος είναι ο ίδγιος που είχε κατέβει στις εκλογές του '77 (ή ΄81; δεν ψήφιζα ακόμη), φκιάχνοντας ένα κόμμα «φιλελευθέρων» ή «νεοφιλελευθέρων» ή κάπως έτσι και απέτυχε και να μπει στη Βουλή;

 
At Sat Mar 24, 09:30:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Σωστόν!

 
At Tue Apr 17, 04:57:00 PM, Blogger Heroes vs Chuck said...

«Documento di Profugo»

Συνήθως όταν κάποιος στο ιντερνετ (και εκτός) κάνει ορθογραφικές διορθώσεις το κάνει κακοπροαίρετα για να μειώσει τον άλλον. Η δικιά μου είναι από τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Φιλικά

υ.γ. εξάλλου εσένα σε πήραν επειδή ήξερες αγγλικά :)

 
At Tue Apr 17, 05:31:00 PM, Blogger Heroes vs Chuck said...

Δεν το βλέπω, όμως, και πολύ φοβάμαι ότι το επόμενο 'πραξικόπημα' θα είναι πολιτικό και θα φέρει στο προσκήνιο τους επιχειρηματίες που κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο... Μπερλουσκόνι δηλαδή.

Ο Μπερλουσκόνι, μετά την πτώση του Κράξι, αναγκάστηκε να βγει στο σανίδι και να παίξει στο πολιτικό θέατρο σε ρόλο πρωταγωνιστή. Και όταν λες τα πράγματα σε πρώτο πρόσωπο μπορεί να εκτεθείς και σίγουρα θα κριθείς.
Το πρόβλημα στην Ιταλία είναι οικογένειες όπως των Ανιέλι(FIAT) που κινούνται παρασκηνιακά, όπως κάνουν π.χ. στην Ελλάδα ο Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης κτλπ

 
At Wed May 09, 11:09:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

heroes vs chuck,
προβαίνω σε διόρθωση.
Ο Μπερλουσκόνι 'αναγκάστηκε'; Από ποιόν; Μήπως βρήκε πεδίο να παίξει για να ενισχύσει την αυτοκρατορία του; Έχω πάντως την ίδια άποψη για τις 'οικογένειες' στην ιταλία αλλά και εδώ.

 

Post a Comment

<< Home