Sunday, March 18, 2007

12. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ 10

...Δεν είχε, όμως, μόνο …πίκρες η ζωή μας στο Λονδίνο...

Γρήγορα κάναμε παρέες με Ελληνόπουλα και Ελληνοκυπριoτόπουλα, που σπούδαζαν στο Λονδίνο. Και σε δέκα μέρες είχαμε ενημερωθεί για πολλές χρήσιμες στη φοιτητική ζωή λεπτομέρειες. Όπως π.χ. σε ποιο σταθμό του Underground (μετρό) μπορούσα να κατεβώ χωρίς να έχω βγάλει εισιτήριο (δίνοντας απλώς 5 πένες στον μαυρούκο που μάζευε τα εισιτήρια από τους αποβιβαζόμενους) και ποιος τηλεφωνικός θάλαμος είναι ‘μπλοκαρισμένος’ για να τηλεφωνώ στην Ελλάδα χωρίς χρέωση!

Σε μια φοιτητική συνέλευση, μου έκανε εντύπωση ένας λίγο πιο ‘ώριμος’ φοιτητής που αγόρευε με πολύ ύφος, όχι ανάλογο της ουσίας των λεγομένων του. Αργότερα, διαπίστωσα ότι ο νέος μου ‘φίλος’ Κίμωνας Κουλούρης, παρά το αυτοκρατορικό του ύφος, ήταν ένα μεγάλο παιδί... Πολύ αργότερα, εφτά χρόνια μετά, τον συνάντησα στα Βριλήσσια και ...έκανε πολλή ώρα για να με αναγνωρίσει. Τότε διαπίστωσα ότι το παιδί είχε ...Μεγαλώσει. Γρήγορα. Πολύ γρήγορα.

Μαζί με τον Κίμωνα επισκεφτόμασταν μια φορά την εβδομάδα και την Κυρία (το Κ κεφαλαίο) Αμαλία Φλέμμινγκ, η οποία, χώρια από την απίθανη μακαρονάδα με κοκκινιστό που μας φίλευε, ήταν ο …Βούλτεψης του Λονδίνου. Μας καθοδηγούσε και μας συμβούλευε σαν μάνα. Στο σπίτι της γνώρισα και μερικούς άλλους αξιόλογους Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό.

Από την άφιξή μας, και για τους πρώτους τρείς μήνες, κάθε εικοσιπέντε μέρες, έπρεπε να πηγαίνουμε στο Home Office (Τμήμα Αλλοδαπών) για να ανανεώνεται η παραμονή μας για ένα μήνα ακόμη. Οι υπερφίαλοι Εγγλέζοι εξακολουθούσαν να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τη Συνθήκη της Γενεύης. Εξιστορούσα λοιπόν στη μεγάλη Αμαλία Φλέμμινγκ τη μηνιαία ταλαιπωρία μας, οπότε με διακόπτει και λέει ‘για μια στιγμή, να πάρουμε τον Κρις ένα τηλέφωνο’. Ο Κρις ήταν ο Γουντχάους, λόρδος πια ή σερ (πάντα με μπέρδευαν οι τίτλοι τους), που συμμετείχε στην ανατίναξη της Γέφυρας στον Γοργοπόταμο, που μιλούσε άψογα τα ελληνικά και ήταν πολύ συναισθηματικά δεμένος με οτιδήποτε ελληνικό. Πλην της χούντας.
Ο Γουντχάους, λοιπόν, μας είπε να στείλουμε την επόμενη φορά τα χαρτιά μας ταχυδρομικώς με τον τίτλο μας και το αίτημά μας. Το κάναμε, με τον τίτλο στη διεύθυνση ‘Σημαιοφόρος του Βασιλικού Ναυτικού’.
Σε μια εβδομάδα, ήρθε πίσω το ‘διαβατήριο’ θεωρημένο για δύο χρόνια!

Κάναμε και τη γνωριμία με τον έχοντα βάρδια έξω από το σπίτι μας άνθρωπο της Ελληνικής Πρεσβείας, στο τέλος απαντούσε και στην ‘καλημέρα’ μας (!), και συνεχίζαμε την προσωπική μας ζωή.

Παράλληλα, συνεχίζαμε να πιέζουμε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα πλοία του Βενιζέλου και να εκδίδουμε ανακοινώσεις προς τους ραδιοφωνικούς σταθμούς για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Από τα οποία φαινόταν καθαρά ότι το καζάνι ‘σήκωνε πολλή πίεση’ και η ‘εκτόνωσή’ του ήταν θέμα χρόνου.

Παρένθεση.
Το καθεστώς στην Αθήνα, μετά την αποκάλυψη της έκτασης του Κινήματος του Ναυτικού που δεν εκδηλώθηκε, αναγκάστηκε να προβεί σε «δημοκρατικά» βήματα για να αλλάξει τις εντυπώσεις (κατάργηση της Βασιλείας- Γενική αμνηστία (ΕΚΤΟΣ των ανδρών του ΒΕΛΟΣ!, απόδειξη του πόσο πόνεσε)-κυβέρνηση Μαρκεζίνη). Τα βήματα αυτά, μάλλον επιτάχυναν, τη φθορά της χούντας αφήνοντας περιθώρια, έστω και ως ψευδαίσθηση, κάποιων ελευθεριών.
Κλείνει η παρένθεση.

Με ανάμικτα συναισθήματα παρακολουθούσαμε την σταδιακά εντεινόμενη εξέγερση στο Πολυτεχνείο. Θέλαμε να ήμασταν κι εμείς εκεί. Αλλά δεν ήμασταν…
Άγρια χαράματα μου τηλεφωνεί η Γιολάντα Τερέντσιο του Ελληνικού ΄Τμήματος του BBC. 'Κώστα να ειδοποιήσουμε και τον καπετάνιο, κάποιος στρατηγός Καζίκης, Γκαζίκης, δεν άκουσα καλά το όνομά του’ έριξε τον Παπαδόπουλο!
Τηλεφωνώ μεσ’ στη νύχτα του Παππά. ‘Ιωαννίδης ακούστηκε;’ Με ρωτάει. ‘Όχι, για κάποιον στρατηγό μου είπε η Γιολάντα’, ‘Σκατά, ο Ιωαννίδης είναι από πίσω, χειρότερος!’ μου απαντάει. Κι είχε δίκιο.

Ο Παππάς, σε περιόδους ‘νηνεμίας’ είχε μια ικανότητα ανάλυσης της πραγματικότητας που δεν μπορούσε να αντιληφθεί κάποιος που τον ζούσε σε περιόδους έντασης όπου αντιδρούσε αυθόρμητα και με το, σχετικά ...πρωτόγονο, ένστικτό του.
Τον Μάρτιο, μετά το Πολυτεχνείο, και ενώ ταξίδευε σαν καπετάνιος από Εμιράτα στη Μ.Βρετανία, έγραψε μια επιστολή στον Ιωαννίδη, κοινοποιημένη στον Γκιζίκη, με τίτλο ‘Συνέλθετε κύριε Ταξίαρχε. Όπου χωρίς ‘δημοκρατικές’ κορώνες και σκληρούς χαρακτηρισμούς, κολακεύοντάς τον ακόμα σε μερικά σημεία, γράφει στον Ιωαννίδη ότι η ‘αποψίλωση’ των Ενόπλων Δυνάμεων με αποκορύφωμα την ολική γύμνια του Ναυτικού από ετοιμοπόλεμα στελέχη, οδηγεί σε Εθνική Καταστροφή.’
Τον Ιούνιο 74, πριν τα Κυπριακά, στέλνει επιστολή στον Καραμανλή και τον παρακαλεί/προτρέπει να ενεργήσει ΤΩΡΑ, πριν επέλθει Εθνική Καταστροφή.
Ο Παππάς προέβλεπε την Εθνική καταστροφή. Ένας σαραντατριάρης Αντιπλοίαρχος.
Οι άλλοι;

Ο Καραμανλής, βεβαίως, δεν απαντά επί του θέματος, δείχνει, όμως ενδιαφέρον για την κατάσταση των 32 ανδρών του ΒΕΛΟΣ και ζητά από τον Παππά μια σχετική αναφορά. Την γράφω περιγράφοντας τις ταλαιπωρίες των πληρωμάτων στα καράβια. Σε λίγο καιρό, Αρχικαπετάνιος του εφοπλιστή Καρρά επικοινωνεί μαζί μου και μου λέει να ετοιμαστώ να εγκατασταθώ, μαζί με τον Ματαράγκα, στα γραφεία τους για να οργανώσουμε τη ναυτολόγηση όλων στα πλοία της εταιρίας με πολύ καλύτερες συνθήκες. Την ημέρα που είχαμε ραντεβού για να πάω στα Γραφεία, έγινε η ‘Μεταπολίτευση’!

Αφού έγινε η Εθνική καταστροφή της Κύπρου.
Περιμένοντας απάντηση του Καραμανλή, έρχονται τα πρώτα άσχημα νέα από την Κύπρο. Ο Μακάριος, αντιλαμβανόμενος ότι επίκειται πραξικόπημα και εναντίον του, ζητά από τον Γκιζίκη να αποσύρει τους εγκάθετους από τη δικτατορία αξιωματικούς. Ο Παππάς, διαβλέπει τον κίνδυνο, όχι μόνο από την εκδήλωση πραξικοπήματος αλλά και από την ολική απόσυρση των Ελλήνων Αξιωματικών που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην αμυντική ικανότητα της Κύπρου.


Σπεύδουμε στην Κυπριακή Πρεσβεία και καταθέτει έγγραφη πρόταση στον Μακάριο για άμεση αντικατάσταση των Ελλήνων αξιωματικών από τους απότακτους του Ναυτικού, Στρατού και Αεροπορίας. (Την επιστολή τη δακτυλογραφώ εν κινήσει, σε μικρή γραφομηχανή στα γόνατά μου, στη θέση του συνοδηγού, δείχνοντας και τον δρόμο στον κυβερνήτη μου γιατί στη στεριά …χάνεται!)

Την απάντηση την πήρε πολύ αργά, όταν ένα μήνα μετά ο Μακάριος βρέθηκε εξόριστος στο Λονδίνο και του είπε
‘δεν πρόλαβα να κάνω δεκτό το αίτημά σας κύριε Πλοίαρχε’.
Και τέλος,
με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, συνοδεύω τον Παππά στο ξενοδοχείο Claridges όπου με το που μπαίνουμε στο σαλόνι του, με αγωνία βροντορωτάει/προτείνει στον Υπασπιστή του Βασιλιά, Αρναούτη, παρουσία και του συνόλου της βασιλικής οικογένειας,
‘γιατί δεν παίρνει το αεροπλάνο, τώρα, ο Κωνσταντίνος να κατέβει στην Καβάλα, τι φοβάται, μη τον συλλάβουν; Ήρωας θα γίνει'.
Η απάντηση ήταν ‘μα τι λέτε κύριε Πλοίαρχε, θα τον στραπατσάρουμε τον μεγαλειότατο;’
‘Αμ, εσείς δεν έχετε καταλάβει, ούτε τι στραπάτσο έχετε φάει όλα αυτά τα χρόνια, ούτε ότι αν δεν κατεβείτε τώρα, δεν θα κατεβείτε ποτέ’, ήταν η απάντηση του Παππά.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά.


Επιστράτευση. Με την κήρυξή της, σπεύδουμε με τον Παππά στην Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, πάλι...γράφω στα γόνατα, και υποβάλλει αίτημα για την επιστροφή αυτού και των ανδρών του στο Ναυτικό.
Το αίτημα γίνεται αποδεκτό από το καταρρέον καθεστώς.

Ως δια μαγείας, και μόνο με μια λιτή ανακοίνωση στη Ντώιτσε Βέλε ‘Ο Αντιπλοίαρχος Παππάς και οι άνδρες του επιστρέφουν, μέσω Ρώμης, για να καταταγούν επιστρατευόμενοι’, εικοσιεννέα από τους 32 βρέθηκαν την επόμενη μέρα, από τα πέρατα του κόσμου, στην Πανσιόν ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, στη Ρώμη!
Χωρίς να έχουν προσυνεννοηθεί για το σημείο συγκέντρωσης σε τέτοια περίπτωση.

Μέχρι η στρατοκρατούμενη πρεσβεία στη Ρώμη ολοκληρώσει τη γραφειοκρατία (έπεσαν και κάτι ψιλές με τα γενιτσαρόπουλα που υπηρετούσαν ακόμα εκεί και ...τράβηξαν και τα πιστόλια...) για τη θεώρηση των ταξιδιωτικών εγγράφων, επήλθε η μεταπολίτευση.
Έτσι, οι άνδρες του ΒΕΛΟΣ ήμασταν οι πρώτοι, μετά τον Καραμανλή, που γύρισαν πίσω στην πατρίδα.

Πέρασαν είκοσι περίπου μέρες μέχρι να εκδοθούν οι διαταγές και οι Νόμοι για την επαναφορά μας στην Υπηρεσία ως 'μηδέποτε απομακρυνθέντες'. Η κατάσταση στη χώρα είναι εύθραυστη.
Οι Σημαιοφόροι παρουσιαζόμαστε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος. Διοικητής ο επανελθών κινηματίας Αλέξανδρος Παπαδόγκωνας. Αναλαμβάνουμε ένα Λόχο Ναυτών ο καθένας που εκπαιδεύονατι για την ειδικότητά τους στο Κέντρο. Οι δικοί μου είναι καμμιά εξηνταριά Δίοποι Ηλεκτρολόγοι, οι μισοί Κρητικοί, οι άλλοι μισοί Γρεβενιώτες. Ο Διοικητής μας ενημερώνει ότι με αυτούς θα αναλάβουμε διάφορες αποστολές γι αυτό και πρέπει να εκπαιδευτούν στα όπλα.
Αποστολή μας η άμεση επέμβαση στην Αθήνα αν απειληθεί η κυβέρνηση που ήταν ταμπουρωμένη στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Ο Καραμανλής κάθε βράδυ κοιμάται σε αντιτορπιλικό του Στόλου, οι αδερφοί Παλαΐνη (ανώτεροι Αξιωματικοί του Στρατού και οι δύο), τα 'γεράκια' του Ιωαννίδη, είναι κλεισμένοι στο στρατόπεδο της Σχολής Αλεξιπτωτιστών στο Μεγάλο Πεύκο της Αττικής με τους Αλεξιπτωτιστές τους σε ετοιμότητα και τη σημαία της 21ης Απριλίου υψωμένη πάνω από την Ελληνική και κοντεύει Σεπτέμβριος!
Αυτοί μέσα, αντιτορπιλικά τους σημαδεύουν από τη θάλασσα, περιπολικά της Αστυνομίας επιτηρούν την περίμετρο και στην πρώτη κίνηση εμείς θα πρέπει να πάρουμε τους ...διοποκομμάντος μας και να τρέξουμε στη μάχη!
Όποιος έχει υπηρετήσει στο Ναυτικό, εύλογα θα χαμογελάει στην πιθανότητα τέτοιας ...εμπλοκής. Το ίδιο κι εμείς όταν το ακούσαμε ή όταν γυρνούσαμε με το τζιπ γύρω γύρω στην πλατεία του ΚΕ/ΚΑΝ μετά τη λήξη των συναγερμών για να μαζεύουμε τις σφαίρες που έπεφταν από τις τσέπες των ...ράμπο μας. Κι όμως.
Σε δυό εβδομάδες οι ΚρητοΓρεβενιώτες μου, αφού είχαν ρίξει δέκα χιλιάδες σφαίρες στο νταμάρι, κι αφού περάσαμε μαζί μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση ...ειδικών δυνάμεων, έφτασαν σε ένα επίπεδο που δεν φοβόμουν πια οποιονδήποτε εχθρό.
Το μόνο που ευχόμουν ήταν να μην είναι Έλληνας...
Για να σπάσουμε δε και την ένταση, οι δίοποι που στην αρχική τους εκπαίδευση έμαθαν να περπατούν τραγουδώντας εμβατήρια και φωνάζοντας 'Ζήτω ζήτω η Ε-πα-νά-στα-σίς', γυρνούσαν από τις ασκήσεις τραγουδώντας 'Πότε θα κά, πότε θα κάμει ξαστεριά' (φαντάζεστε το άσμα στην ΚρητικοΓρεβενιώτικη μίξη προφορών;), γεγονός που δεν άντεξε ο Διοικητής μια μέρα κι ανοίγοντας το παράθυρο, φώναξε από το Γραφείο του 'ε, όχι κι έτσι ρε Σημαιοφόρε!'.

Labels:

24 Comments:

At Sun Mar 18, 08:04:00 PM, Blogger Pan said...

Σε διαβάζω και θέλω να χτυπήσω το κεφάλι μου στην οθόνη.
Μια ερώτηση που, αν και όχι άμεσα σχετιζόμενη με τα γραφτά σου, εντάσσεται στα όσα συνέβαιναν τότε: Ισχύει ότι κατά την εισβολή υπήρχαν ένα ή δύο ελληνικά υποβρύχια από τα- νεοπαραληφθέντα τότε - Τύπου 209 σε περιπολία έξω από την Κύπρο, τα οποία δεν έλαβαν ποτέ διαταγή να κτυπήσουν, όπως συνέβηκε με τα F4 στην Κρήτη;

 
At Sun Mar 18, 08:25:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Σαφώς και ισχύει. Και είχαν στα περισκόπιά τους τα Τούρκικα. Αλλά ποτέ κανείς δεν τους είπε εκεί κάτω στα βαθιά ότι επάνω γίνεται πόλεμος!
Και στις αναφορές 'εχθρού' οι διαταγές ήταν 'συνεχίσατε περιπολία' μέχρι να δοθεί και 'επιστρέψατε στον Ναύσταθμο'. Όταν είδα τους συμμαθητές μου μετά την περιπολία τους, δεν τους γνώρισα. Ήταν χαλκοπράσινοι, σαν νεκροί από τον μεγάλο χρόνο 'εν καταδύσει' χωρίς να τους δεί ο ήλιος!

 
At Sun Mar 18, 09:26:00 PM, Blogger Αντώνιος said...

όσο έξυπνους ανθρώπους έχει γεννήσει αυτή η χώρα, άλλο τόσους ηλίθιους έχει γαλουχήσει....


είναι κρίμα να βλέπεις να χαραμίζονται όλα όσα δημιουργούν μερικοί εμπνευσμένοι άνρθωποι

 
At Sun Mar 18, 09:35:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Αντώνιε, καλωσεξαναβρίσκω... :)

 
At Sun Mar 18, 11:29:00 PM, Blogger dodo said...

Είχε και πολιτική διορατικότητα συνεπώς ο Παππάς- όχι μόνο γενναιότητα.

Τί απέγινε με τους αλεξιπτωτιστές;

 
At Sun Mar 18, 11:32:00 PM, Blogger o kairos said...

Ξερεις ποιος εδωσε την εντολη στα υποβρυχια;Ο Σισκο,υφυπουργος του Κισινγκερ πηρε στο τηλεφωνο τον Παπανικολαου-ντρεπομαι και να τον πω ναυαρχο αρχηγο του στολου,μην προσβαλω τους ναυαρχους-γιατι ο Ιωαννιδης ηταν εξαφανισμενος την ημερα της εισβολης.Κι αυτο το ξερουν ελαχιστοι.Εξαφανισμενος,σε καταστολη απο ψυχοφαρμακα,οπως μου αποκαλυψε πολλα χρονια αργοτερα ενας φιλος και μακαριτης σημερα ψυχιατρος,που μαλλον ηξερε καλυτερα απο οποιονδηποτε αλλον και τον δραστη...Ο Σισκο,λοιπον εδωσε εντολη στον Παπανικολαου,με την υποσχεση,οτι οι Τουρκοι απλως θα παρακολουθουσαν σαν ασκηση για να αποτραπει το πραξικοπημα κατα του Μακαριου.Ο Σισκο,διοικητης του ελληνικου στολου,με τυχαιο αυτηκοο μαρτυρα τον πατερα μου!Μενει κλειστος απο την ελληνικη Βουλη ο φακελλος της Κυπρου,γιατι αν ανοιξει πολλοι θα ντραπουν πραγματικα για την πολιτικη και στρατιωτικη καταντια της χωρας.Που,εν πολλοις,διαιωνιζεται.
Σ ευχαριστω πολυ.

 
At Sun Mar 18, 11:35:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

dodos, ευτυχώς, όπως θα δείς παρακάτω, οι κύριοι αυτοί αποφάσιασαν κάποια στιγμή να σταματήσουν τις ανοησίες. Η μεγαλόθυμη Δημοκρατία, όμως, τους δίνει κάθε χρόνο τα μικρόφωνα για να προβάλλουν την ανοησία τους στο διηνεκές!

 
At Sun Mar 18, 11:59:00 PM, Blogger Aurora* said...

ελπίζω ότι όλα αυτά τα ενδιαφέροντα θα κυκλοφορήσουν και σε χαρτί. Το ωφείλετε.

 
At Mon Mar 19, 12:03:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

aurora, καλωσήρθες. Ίσως γίνει κι αυτό. Αλλά δεν μου είναι εύκολο... :)

Καπετάν Καιρε, απολύτως σωστός πλην του ονόματος που ή στον πατέρα σου ή σ' εσένα κόλλησε στραβά. Στον Αραπάκη, Αρχηγό ΓΕΝ μιλούσε ο Σίσκο.
(Ο Παπανικολάου ήταν Αεροπόρος). Κι έχεις δίκιο για τους φακέλλους!

 
At Mon Mar 19, 12:09:00 AM, Blogger Rodia said...

Επιστράτευση... ΤΟ μπάχαλο! πανικός. Και στη κυβέρνηση κανείς.. ακυβερνησία λέμε.. κανείς για να δώσει εντολές, πόσο μάλλον να αναλάβει ευθύνες. Λαγοί λέμε.. Ασχετοι.. Ηλίθιοι.
Πήγαινε ο κόσμος να παρουσιαστεί σε μονάδες άδειες και χωρίς κανένα εξοπλισμό.. Πήγαν φίλοι και αδέρφια και διηγόντουσαν ανέκδοτα για τη κατάσταση που επικρατούσε.. Καλύτερα θα στα γράψει ένας γένους αρσενικού!
;-))
..και στη Κύπρο, είχαν κλείσει τους ελλαδίτες και απειλούσαν να τους λυντσάρουν.. με χάλια ηθικό και χωρίς να πιστεύουν πως σώθηκαν -χάρη σε ποιο θαύμα δλδ- επέστρεψαν..
(είχα και εκεί "πηγή")

Και μετά σου λέν "στιγμιαίο" και καθαρίζουν, κι έχουμε τώρα τα... βλαστάρια να παίρνουν κεφάλι

ΟΥΦΦΦ τι τα θυμάμαι πια!

 
At Mon Mar 19, 12:28:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Εμ, τι ήθελες κι έσπρωχνες κι εσύ να τα γράψω; :)

 
At Mon Mar 19, 02:34:00 AM, Blogger αθεόφοβος said...

Έκαναν επιστράτευση και στο Αρχηγείο στην Κλαυθμώνος εκτός από τον σκοπό που δεν ήξερε, δεν υπήρχε κανείς να σου πεί αν και που επιστρατεύεσαι!
Φρίκη μου θύμισες μέρες εθνικής ντροπής!

 
At Mon Mar 19, 07:01:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Οι Τούρκοι ετοίμαζαν την εισβολή για τουλάχιστον ένα μήνα.
Συγγενείς μου είχαν επισκεφτεί την Τουρκία τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου του 74 και είχαν παρατηρήσει στούς δρόμους της Κεντρικής Τουρκίας που ταξίδευαν, τις κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων και τάνκς πάνω σε φορτηγά με κατεύθυνση προς τον νότο.
Παντού στρατιώτες.
Ίσως ήταν σύμπτωση, αλλά τέτοιες συμπτώσεις δεν ξεχνιούνται.

Το άλλο που θυμάμαι ήταν οι εκπομπές του BBC τις νύχτες μετά το πραξικοπήμα στην Κύπρο.
Ήμουν με τον μεγαλύτερο αδελφό μου στην ταράτσα του σπιτιού με το ραδιόφωνο βραχέων που είχαμε φτιάξει.
Είχαμε απλώσει την καλά καμουφλαρισμένη ερασιτεχνική κεραία και ακούγαμε τις εκπομπές τους αρκετά καθαρά.

Ένας κόμπος στο στομάχι, κάποιος Σαμψών εγκληματίας απο τα παλιά που εμείς τότε δεν γνωρίζαμε.
Οι απειλές για εισβολή απο την Τουρκία.
Όλοι τους, ντόπιοι και ξένοι, είχαν βάλει τον Ελληνισμό στο σημάδι και περίμεναν, και περίμεναν...τους Τούρκους.
Τελικά, κι αυτή η καλοζυγισμένη γροθιά έπεσε.

"Τους δείξαμε τον πισινό μας και αυτοί μας έδειξαν τον ανδρισμό τους".

 
At Mon Mar 19, 07:42:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Αθεόφοβε, αυτά δεν πρέεπι να τα ξεχνάμε... ε;

Ομογενής, έχεις δίκιο. Οι προετοιμασίες των Τούρκων από ένα μήνα πριν προβάλονταν στο BBC κάθε μέρα. Κι όταν τα λέγαμε αυτά τηλεφωνόντας στην Ελλάδα, μας έλεγαν "μην υπερβάλλετε'!

 
At Mon Mar 19, 11:04:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Να θυμίσουμε οτι επί επιστράτευσης λόγω Κύπρου δεν υπήρχαν ..όπλα.
Τα όπλά τα πουλούσαν οι Χουνταίοι σε Αφρικανικές Χώρες(ρεμούλα με την σέσουλα) πράγμα το οποίο είχε αναγκάσει τους Αμερικανούς να τους κάνουν συστάσεις. Αλλά μπρος στην μάσα των Χουντικών..

Στα κιβώτια αντί για όπλα βρέθηκαν ..πέτρες και αντί για Στρατιωτικές αρβύλες υπήρχαν..παπούτσια του Τένις!!

Άσπρος Λύκος

 
At Mon Mar 19, 12:45:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Πέρα από τις, δικαιολογημένες, υπερβολές, η Επιστράτευση της χούντας πραγματικά ήταν ανεπαρκής.
Θα ήμουν ανήθικος αν δεν κατέθετα ότι οι χουνταίοι που εγώ γνώρισα δεν ήταν κλέφτες. Είχαν τα λαμόγια τους κι αυτοί, όπως, δυστυχώς, τα έχουν και οι σημερινοί, χθεσινοί και προχθεσινοί. Για πώληση όπλων στην Αφρική, προσωπικά δεν γνωρίζω. Ρεμούλες σίγουρα έγιναν.
Από πού αντλούμε τις πληροφορίες;

 
At Mon Mar 19, 01:13:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Περί Τένις - όπλων

1) Από τους θείους μου που επιστρατεύτηκαν και άνοιξαν τις κούτες..

2) Για την παρέμβαση της ΗΠΑ. Από τον γνωστό άγνωστο Αιρετικό .. Συντοπίτη σου

Άσπρος Λύκος

 
At Mon Mar 19, 01:22:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

ΟΚ. Επί των θείων τι να πω, αυτοί ξέρουν σιγουρα καλύτερα.

Επί του συντοπίτη μου... να πω ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν έγιναν μόνο επί χούντας, αλλά κάθε φορά που μπαίνει κάποιος στο εμπόριο των όπλων του οποίου θέλουν το μονοπώλιο. Τέτοιες παρεμβάσεις γνωρίζω για περιπτώσεις πωλήσεων ακόμα και φυσιγγίων, ελληνικής κατασκευής σε τρίτες χώρες μη αρεστές στις ΗΠΑ. Δεν αποκαλύφθηκε ποτέ όμως εμπόριο όπλων από το στοκ του Στρατού επί χούντας ώστε να λείπουν από την επιστράτευση. Σιγουρα λαμογιές και ανεπάρκεια στοκ υπήρξαν. Όχι μόνο επί χούντας, όμως.

 
At Mon Mar 19, 01:36:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Οι θείοι μου ήταν σε κάτι πλαγιές επί εβδομάδες..και περίμεναν όπλα που δεν ερχόντουσαν..Και όταν ήρθαν..πιθανότατα η πάνω στρώση είχε τα όπλα, η κάτω στρώση..πέτρες.
Ελαφρύ οπλισμό πουλούσε η Χούντα σε Αφρικανικές Χώρες.Και που τον έβρισκε; Ο Συντοπίτης σου τα περιγράφει στην "ΚωμικοΤραγική Ιστορία του ΝεοΕλληνικού Κράτους" μαζί με τα παπούτσια του Τένις.

Παραγράφηκαν ΟΛΑ λόγω του "Στιγμιαίου"

Να πετάξω το καρφί για το ..όλες τις κυβερνήσεις..
O Πρωθυπουργός.. της Ειρήνης πουλούσε όπλα στον Σαντάμ(Χε χέ)

Άσπρος Λύκος

 
At Mon Mar 19, 01:43:00 PM, Blogger o kairos said...

καπετανιε,ναι βεβαια,εγω παντα μπερδευω τον Αραπακη με τον Παπανικολαου απο τοτε,που υπηρετουσα,για καποιο ανεξηγητο λογο.

 
At Mon Mar 19, 02:09:00 PM, Blogger o kairos said...

Ομογενη και καπετανιε,αν οι Τουρκοι ετοιμαζαν την εισβολη απο τον Ιουνιο,οι χουνταιοι ετοιμαζαν το πραξικοπημα κατα του Μακαριου και την ενδεχομενη ελληνοτουρκικη συρραξη απο τον Φεβρουαριο!
Τοτε,με φωναξε ο διοικητης της μοναδας μου και μου παρεδωσε τον ακρως απορρητο φακελλο διασπορας ολων των μοναδων του ελληνικου στρατου απο τη Β Μεραρχια της Ηπειρου μεχρι την Γ Τεθωρακισμενη και τον Εβρο!Μου ζητησε να τον καθαρογραψω και να κανω τις διορθωσεις,που επισυναψε.
Ο φακελλος αυτος περιεχει τις εντολες,τις μετακινησεις και τις νεες τοποθεσιες,που καταλαμβανουν τελικα οι μοναδες του στρατου σε περιοδο γενικης επιστρατευσης!Δηλαδη,ολο το απορρητο σχεδιο αμυνας και επιθεσης της χωρας.
Για να καταλαβει κανεις την επιπολαιοτητα των ανθρωπων,εδωσαν το φακελλο σε εναν λοχια,που ηταν χαρακτηρισμενος Χ,δηλαδη αγνωστων φρονηματων,και ο οποιος εξω απο το στρατοπεδο εμενε σε ενα κοινοβιο της οδου Προξενου Κορομηλα, στη Θεσσαλονικη,με τους φοιτητες παιδικους του φιλους,φρικια και αριστερους επισης!
Δεν τους το ειπα ποτε.Και ειναι η πρωτη φορα που το λεω,χαρις στο Ομογενη και τον καπετανιο μου.Σας ευχαριστω.

 
At Mon Mar 19, 11:57:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Γιώργη η ανευθυνότητα που περιγράφεις μας δέρνει συλλογικώς και αδιακρίτως ιδεολογίας, φύλου, βάρους και ύψους.
Την εποχή εκείνη, ως αίτιο, μπορεί να αποδώσει το γεγονός στην ενασχόληση των Στραταίων με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη στρατιωτική τους προετοιμασία.
Την εποχή των Ιμίων, πού μπορεί να αποδώσει κανείς την ανευθυνότητα όχι μόνο της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας -που ούτε πρόβλεψε, ούτε μπόρεσε να διαχειριστεί την κρίση- αλλά και αυτή των Βερύκιων και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων που αποκάλυπταν από τηλεοράσεως τις κινήσεις του Στόλου;

Άσε...

 
At Tue Mar 20, 02:22:00 PM, Blogger o kairos said...

Κωστα,η χωρα κυριαρχειται απο ελλειψη σοβαροτητας ηδη απο τα ομηρικα.Βριθει παραδειγματων η ιστορια.Σημερα,ομως,το πραγμα ειναι πιο επικινδυνο απο ποτε.Γιατι σημερα η ελλειψη σοβαροτητας ειναι καθεστως,που διαπερνα ολη την κοινωνικη διαστρωματωση.Απο τη βαση μεχρι την κορυφη.Και κυβερναει.Ειτε απο το βουλευτηριο,ειτε απο τα αγραμματα σχολεια και πανεπιστημια,ειτε απο μεσα απο τα σπιτια.Δυστυχως.

 
At Sun Apr 01, 01:09:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Έχεις δίκιο. Δυστυχώς!

 

Post a Comment

<< Home