Saturday, March 10, 2007

4. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ 2




25 Μαΐου 1973.
Το ΒΕΛΟΣ συνεχίζει κανονικά τις ασκήσεις με τα άλλα Νατοϊκά πλοία. Το 'κανονικά' είναι σχετικό, βέβαια, γιατί η ατμόσφαιρα στο πλοίο έχει μια περίεργη ένταση με κάποιες 'προσειμικές δονήσεις' ...γιορταστικής υφής από τα καρέ των μονίμων και τα υποφράγματα των στρατευμένων.
Ο Κυβερνήτης με τους μεγαλύτερους αξιωματικούς δεν συζητάει τώρα στο δωμάτιό του αλλά στο καρέ αξιωματικών, ανοιχτά και με τη συμμετοχή των 'μικρών'.
Η συζήτηση αφορά στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης από το ΒΕΛΟΣ με την οποία θα διέκοπτε τις ασκήσεις και θα εγκατέλειπε τη Νατοϊκή Δύναμη.
Επικράτησε η άποψη να επικαλεστούμε τις ίδιες τις αρχές πάνω στις οποίες (ή με πρόφαση τις οποίες -διαλέξτε και παίρνετε-) ιδρύθηκε και 'λειτουργούσε' το ΝΑΤΟ ώστε και πιο κατανοήσιμη να είναι η κίνηση και να μη δοθούν επιχειρήματα που θα ενίσχυαν τις θέσεις της Χούντας.
Το Σήμα προς το ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε προς το μεσημέρι.
Σε λίγο από τα μεγάφωνα διατάσσεται Γενική Κλήση του πληρώματος στην πρύμνη του πλοίου.
Μόνο οι απαραίτητες βάρδιες στη Γέφυρα και στη Μηχανή λείπουν. Όλοι οι άλλοι τρέχουν εκεί.
Ο κυβερνήτης βγάζει τα γυαλιά του και περπατάει μπροστά από τις σειρές του παρατεταγμένου πληρώματος κοιτάζοντας όλους έναν έναν στα μάτια.
Πολύ λίγοι χαμηλώνουν το βλέμμα τους...
Στέκεται στο κέντρο της πρύμης και λέει:
«Αυτή τη στιγμή, αξιωματικοί του Ναυτικού εν ενεργεία, συνάδελφοί μας, βασανίζονται στις Φυλακές της ΕΣΑ από την κλίκα ιδιοτελών αξιωματικών του στρατού οι οποίοι, από εξαετίας και πλέον, χρησιμοποιώντας τα όπλα που τους εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός, κατέλαβαν την εξουσία για να εξυπηρετήσουν σκοπούς ξένων δυνάμεων.
Η χούντα προσπαθεί να κρύψει το μέγεθος της εξέγερσης του Ναυτικού.
Γι αυτό, αυτή τη στιγμή, φεύγουμε από τη Μοίρα του ΝΑΤΟ και κατευθυνόμαστε προς την Ιταλία όπου θα αποβιβαστώ και θα ζητήσω πολιτικό άσυλο για να αποκαλύψω την αλήθεια.
Ζήτω το Έθνος! Ζήτω η Δημοκρατία! Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό!"
"Ζήτω" κραύγασε ξεσπώντας και το πλήρωμα.
"Ζήτω και ο Βασιλεύς!" ακούγεται καθυστερημένα από κάποιον αξιωματικό.
"Ναι, ζήτω κι αυτός" του απαντάει ο Παππάς.

Οι ζητωκραυγές με τις οποίες το πλήρωμα απάντησε στα λόγια του κυβερνήτη επιβεβαίωσαν αυτό που σε λίγο θα μάθαινε και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ.
Ότι σύσσωμο το Ναυτικό ήταν στο πλευρό του κινήματος και εναντίον του καθεστώτος. Γιατί, δεν ήταν διαφορετικό το πλήρωμα του ΒΕΛΟΣ από τα άλλα πληρώματα ούτε είχε επιλεγεί διαφορετικά.
Ούτε καν είχε μυηθεί η πλειονότητα των ανδρών του στο Κίνημα.
Οι οποίοι, βουρκωμένοι οι πιο πολλοί, βάλθηκαν να πετάξουν στη Μεσόγειο οτιδήποτε είχε σχέση με τη χούντα. Από τα σπίρτα με το πουλί της 'Επανάστασης' μέχρι τους θυρεούς με τον 'φλεγόμενο φαντάρο'.
Οι ελάχιστοι που, εκόντες άκοντες, δεν συμφωνούσαν, σιώπησαν και αποτραβήχτηκαν στις γωνιές τους.

Και ενώ το αυθόρμητο πανηγύρι καλά κρατούσε στο πλοίο, αυτό έστρεφε προς τις ακτές της Ιταλίας και από τον ασύρματό του εξέπεμπε στην Αγγλική γλώσσα το ακόλουθο σήμα προς τον Αρχηγό των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στρατηγό Γουντπάστερ αλλά και τον Διοικητή της Μοίρας των συμπλεόντων.
«Πιστοί στη συμμαχία και στον πολιτισμό των λαών μας ο οποίος έχει θεμελιωθεί επί των αρχών της δημοκρατίας, της προσωπικής ελευθερίας και του σεβασμού των νόμων, όλοι οι αξιωματικοί και το πλήρωμα (270 άνδρες) του πλοίου μου, ως ένας άνθρωπος, πιστοί στον δοθέντα όρκο μας, με βαθύτατη λύπη εγκαταλείπουμε τις ασκήσεις.
Με τη συμπάθεια ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου θα παλέψουμε για να επαναφέρουμε τη δημοκρατία στην Ελλάδα.
Σας είναι πολύ καλά γνωστό και ιδιαιτέρως στους Αμερικανούς ότι μια συμμορία ιδιοτελών αξιωματικών επέβαλε στην Ελλάδα μια απάνθρωπη και μισητή δικτατορία προ έξη και πλέον ετών.
Η σημερινή εξέγερση του Ναυτικού ανταποκρίνεται στα αισθήματα ολόκληρου του λαού της χώρας μας.
Ο ελεύθερος κόσμος και ιδιαιτέρως οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να αντιληφθούν και τη διάβρωση και την καταστροφή των ενόπλων δυνάμεων στις οποίες στηρίζεται η άμυνα της νοτιοανατολικής πτέρυγας.
Σκεφθείτε ότι αυτή τη στιγμή αξιωματικοί εν ενεργεία έχουν συλληφθεί και υφίστανται ταπεινώσεις και κακομεταχείριση από άλλους αξιωματικούς και στρατιώτες στης Στρατιωτικής Αστυνομίας.»

Ο Διοικητής της Μοίρας των πλοίων, ο Τούρκος Πλοίαρχος Μπιρέν, μόλις πήρε το σήμα απάντησε: «GOOD LUCK Nick» (Καλή Τύχη Νίκο!)
Ο Διοικητής του ΝΑΤΟ, βεβαίως, δεν απάντησε ποτέ.

Ενώ το ΒΕΛΟΣ έπλεε προς το Φιουμιτσίνο, ένα πολύ μικρό λιμάνι -επίνειο- της Ρώμης, το πλήρωμα έδειχνε με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή του στον Κυβερνήτη με αποκορύφωμα την επιθυμία ΟΛΩΝ να τον ακολουθήσουν στο άγνωστο και να αγωνιστούν μαζί του. Δημιουργήθηκε ένας πρόχειρος κατάλογος στον οποίο καταγράφονταν τα ονόματα αυτών που ήθελαν να τον ακολουθήσουν.
Το πλοίο είχε 270 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες. Κάποια στιγμή, ο Αντιπλοίαρχος Παππάς μπαίνει στο καρέ αξιωματικών, αντιλαμβάνεται τον κατάλογο και, βλέποντας ότι ο αριθμός είχε φτάσει ήδη τους 180, εμφανώς συγκινημένος, καλεί όλους τους αξιωματικούς και τους λέει:
«Με τιμά η αφοσίωση του πληρώματος, αλλά, είναι αδύνατο να δεχτώ κάτι τέτοιο για πολλούς λόγους.
Πρώτον, δεν θα εγκαταλείψουμε το πλοίο στους Ιταλούς. Αυτό θα ήταν προδοσία του λαού που μας το εμπιστεύτηκε.
Θα παραδώσω κανονικά τα καθήκοντα του κυβερνήτη, όπως προβλέπουν οι Διατάξεις του Ναυτικού στον Ύπαρχο του πλοίου που είναι και έμπειρος και ικανός καθ’ όλα να τα ασκήσει, και θα γυρίσετε στην πατρίδα.
Δεύτερον, όσοι είναι παντρεμένοι, θα γυρίσουν στις οικογένειές τους για να μη ταλαιπωρηθούν κι αυτές από εκδικητικές ενέργειες.
Τρίτον, κανένας στρατευμένος δεν θα έρθει μαζί μου. Σε λίγους μήνες που σταδιακά απολύονται, οι στρατευμένοι θα διασκορπιστούν σ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, απ’ όπου κατάγονται, και θα περιγράφουν τα όσα είδαν στο πλοίο, άρα το όφελος θα είναι μεγαλύτερο.
Τέταρτον, σκοπός μου είναι να ζητήσω πολιτικό άσυλο στην Ιταλία και να μπορέσω να παραβρεθώ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που γίνεται τον Ιούνιο στην Κοπεγχάγη για να αποκαλύψω το μέγεθος του Κινήματος του Ναυτικού. Θα είναι πολύ δύσκολος ο συντονισμός και η διαχείριση μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων σε ένα περιβάλλον που μας είναι παντελώς άγνωστο και απρόβλεπτο.
Το ιδανικό θα ήταν να κινηθώ μόνος μου και με απόλυτη ελευθερία. Σέβομαι, όμως, και την επιθυμία σας να με ακολουθήσετε.
Γι αυτό, κατ’ αρχή παρακαλώ, και διατάζω, να περιορίσετε τον αριθμό στο ελάχιστο δυνατό, και μόνο με μόνιμους, και χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις.
Για ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, για ό,τι και κι αν σας κατηγορήσουν επιστρέφοντες, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη κι εσείς να επικαλεστείτε τη Διαταγή Κυβερνήτου για οτιδήποτε κι αν προσπαθήσουν να σας καταλογίσουν.»

Τρεις ώρες μετά την αποχώρηση από τη Νατοϊκή Δύναμη και από την εκπομπή του Σήματος, το Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ, στις έξη το απόγευμα, με δύο μόνο Σημαιοφόρους Μάχιμους στη Γέφυρα (σημ: Προς τον Καιρό Γ.Τετράδη, ο ένας ήταν ο 'συμπιλιαρδιστής' σου Κ.Ματαράγκας) αγκυροβολεί ενάμισι μίλι έξω από το Φιουμιτσίνο.
Κάλμα μπουνάτσα, υγρασία και ερημιά.

Labels:

20 Comments:

At Sat Mar 10, 11:15:00 PM, Blogger Αντώνιος said...

to diavazw kai siginoumai

 
At Sun Mar 11, 12:00:00 AM, Blogger dodo said...

Καταπληκτικές στιγμές...

 
At Sun Mar 11, 03:58:00 AM, Blogger o kairos said...

Καπετανιε,εχουν κοκκινισει τα ματια μου.Θα ειναι απ το αχτι μου γιαυτον τον ωραιοπαθη -οχι αδικα ειναι η αληθεια- Κωστα Ματαραγκα,που σαρωνε ολες τις ωραιες γκομενες.Απο εκδικηση φανταζομαι που τον τσακιζα στο μπιλιαρδο.Ιστορικο ντοκουμεντο:Στο διπλανο τραπεζι,ο ναυαρχος τοτε πατερας του εριχνε μισο κορδονι στον δικο μου.Οικογενειακες τραγωδιες,σου λεω..

 
At Sun Mar 11, 11:42:00 AM, Blogger Lion said...

Καπετανιε για να μπορεσω να σταματησω τα δακρυα, το γυρναω στα τεχνικα.

Μερικες λεπτομερειες - για σενα μαλλον αυτονοητες - ειναι τελειως αγνωστες σ' εμας τους μη στρατιωτικους.

α) Ποιο ηταν το στιγμα σας, οταν ο κυβερνητης σας ανακοινωσε τις προθεσεις του; Γραφεις οτι 3 μερες πιο πριν ξεκινησατε μαζι με την νατοικη δυναμη προς την Τζενοβα. Γραφεις επισης, οτι 3 ωρες μετα την αποχωρηση απο την ασκηση, φτασατε στο Φιουμιτσινο. Αρα, οταν δωσατε το σημα πρεπει να ησασταν στο τριγωνο Ναπολη - Σικελια - Σαρδηνια. Σωστα;

β) πως ειναι δυνατον ενα πολεμικο πλοιο ξενης χωρας να μπει στα ιταλικα νερα; Ειδοποιησατε τους ιταλους πρωτα; Ζητησατε ασυλο για το πλοιο και ολοκληρο το πληρωμα; Τι ειπατε στους ιταλους; τι σας απαντησαν; Οι ιταλοι θα μπορουσαν να σας πουν "φυγετε, πηγαινετε αλλου";
Με το να σας επιτρεψουν τον καταπλου ουσιαστικα ερχονταν σε διπλωματικη ρηξη με μια αλλη νατοικη χωρα (εφ οσον εδωσαν ασυλο σε στασιαστες).

 
At Sun Mar 11, 12:04:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Dralion δρακοκαπετάνιε μου, σ' αυτού του είδους τις ασκήσεις, τα πλοία ασκούνται εν πλω για τρείς τέσσερεις μέρες σε περιοχές προς τη γενική κατεύθυνση του προορισμού τους όπου παραμένουν επίσης για τρείς τέσσερεις ημέρες. Στο συγκεκριμένο σκέλος, έγιναν διάφορες πέρα-δώθε ασκήσεις και όταν έγινε η Γενική Κλήση στην πρύμη, το πλοίο βρισκόταν 280 μοίρες και πενήντα ναυτικά μίλια από το Φιουμιτσίνο. Αργότερα ο Παππάς είπε ότι επέλεξε το Φιουμιτσίνο για να είναι κοντά στην πρωτεύουσα του Κράτους και να μη μεσολαβούν πολλές υπηρεσίες.

Επί του β.
Εκεί είναι μπλέξιμο όντως. Αν αγκυροβολούσαμε σε διεθνή ύδατα, κάλλιστα κανένας Αμερικανός θερμοκέφαλος χουντόφιλος θα μπορούσε ακόμα και να επέμβει 'δραστικά'. Στα Ιταλικά χωρικά ύδατα δεν μπορούσε κανείς να προσπαθήσει οποιαδήποτε 'δυναμική' ενέργεια.
Όχι δεν ζήτησε το ΒΕΛΟΣ άδεια. Με το έτσι θέλω, μπήκε και φουντάρισε, δεν υπήρχε ιστορικό ή νομικό προηγούμενο 'εν ειρήνη' και ακολούθησε τζερτζελές που ξετυλίγεται στο επόμενο κομμάτι που θα απαντήσει στα ερωτήματα.

Καιρέ μου, σε παρηγορεί το γεγονός ότι τώρα είσαι πολύ ωραιότερος απ' αυτόν;

Αντώνιε, ...

Dodos, ως παρατηρητής πια των εικοσάχρονων εκείνων παιδιών αναρωτιέμαι πώς...

 
At Sun Mar 11, 03:07:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Αγαπητέ Ημίαιμε

Η λέξη «Στάση» έχει σαφή νομική έννοια νομιμοφανής έννοια.
Πέρα από την νομική έννοια έχει και μία τοποθέτηση στο πως βλέπεις την Ιστορία
Η λέξη «Κίνημα» προσδίδει καθαρά τοποθέτηση(όχι νομική έννοια) πάνω στην Ιστορία.

Από θέμα οπτικής γωνίας ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΑΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ αν και νομικίστικα (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ισχύει η πρώτη. Αν και όπως προείπα σε προηγούμενο post, μετρά η Πράξη από τα παιχνίδια του Λεξικού του Μπαμπινώτη.
Μία λεξική «ερμηνεία» που την βίωσες στο πετσί σου από τους παραδοσιακούς εθνικόφρονες που ενώ δεν τους καλούμε αυτοί σώνει και καλά να μας σώσουν κάποιο «κίνδυνο». Εν όψει πτώσης του Σιδηρούν Παραπετάσματος(έκφραση του Τσόρτσιλ) ψάχνουν να βρουν κάποιον άλλο «κρημνό» για να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους. Οι τελευταίες πάνε ασορτί με τις μίζες τους και τους παχυλούς μισθούς τους όπως προστάζει το πόστο του επαγγελματία πατριώτη. Αυτού που αγαπά την πατρίδα του έναντι… αμοιβής. Αυτή δεν είναι αγάπη αλλά …νταβατζιλίκι.


Υ.Γ.1
Για τον Μουστακλή
Ο Μουστακλής ήταν στις ειδικές δυνάμεις . Ακραιφνής Βασιλόφρονας και Αντι-Κομμουνιστής. Βασανίστηκε όσο κανένας άλλος. Τα βασανιστήρια έχουν σκοπό την απόσπαση πληροφοριών ή την υπογραφή ομολογίας. Αληθινής ή ψεύτικης.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα βασανιστήρια είχαν άλλο σκοπό. Του Μουστακλή του έσπασαν την σπονδυλική στήλη, τον χάζεψαν από πολύ ξύλο και του έκοψαν την.. γλώσσα.
Το ίδιο το Σύστημα τιμωρεί χειρότερα τα «δικά του παιδιά» αν αυτά αλληθωρίσουν πολιτικά. Δια μέσου της Τρομοκρατίας πετυχαίνει την «ενότητα» εντός του μιας και το αρραγές εσωτερικό μέτωπο είναι το ζητούμενο. Υπενθυμίζει σε όσους προέρχονται από τα σπλάχνα του(π.χ στη συγκεκριμένη περίπτωση στους Αξιωματικούς) να μην γίνουν «απολωλότα» πρόβατα.
Είδατε τι έπαθε ο σφόδρα Αντι-Κομμουνιστής Μουστακλής; Χειρότερα από τους Κομμουνιστές. Λουφάξτε και υπηρετήστε. Αυτό είναι το μήνυμα των απάνθρωπων βασανιστηρίων

Ο «Πατέρας - Τσοπάνης» ΔΕΝ θα τους περιμένει με ανοιχτές αγκάλες ούτε σφάξει τον μόσχο τον σιτευτό. Ο «απολωλώς» θα Παίξει τον ρόλο του μόσχου για να δειπνήσουν τα «καλά παιδιά» παρέα με τον «Πατέρα - Τσοπάνη»..Ενώ οι καλοί νοικοκυραίοι θα γίνουν δουλικά καλοί και θα κοιτάζουν μόνο την «δουλίτσα» τους το «σπιτάκι» τους και την «οικογενειούλα» τους. Η αρχή του μηδενικού ρίσκου δεν συμπλέει με τα ανοιχτά πέλαγα της Ιστορίας. Ειδικά όταν αυτή είναι φουρτουνιασμένη.

Ο Παπάς ήταν υπέρ της Συνταγματικής Μοναρχίας. Βέβαια λόγω των εξελίξεων δεν αποκλείεται να άλλαξαν οι απόψεις του . Η κίνηση του έριξε την εικόνα αυτού του «αρραγούς» εσωτερικού μετώπου. Οπότε με βάση τα προηγούμενα καταλαβαίνουμε το τι σας περίμενε αν πέφτατε στα χέρια των .. «Ανθρωποφυλάκων» (βιβλίο του Περικλή Κοροβέση για τα βασανιστήρια της Χούντας). Κάτι σε στυλ άλλα Μουστακλή.. Καταλαβαίνουμε και την αγωνία των δικών σας για εσάς αλλά και την δική σας μην και τυχόν τα καθάρματα ξεσπάσουν στους εύκολους στόχους, στους δικούς σας.

Υ.Γ.2
Όταν «πλησιάσεις» προς τον Καραμανλή, πες το μου. Θα σε παρακαλούσα
1) Να αναρτήσεις μία πάπια (ναι μία πάπια) για Φωτογραφία
2) Να μου δώσεις κάποιο χρόνο προθεσμία να ετοιμάζω το υλικό.. Δεν θα είναι αρκετό αλλά ..αρκετά καυστικό με το σύνηθες στυλ του Sir Lanselot ..

Υ.Γ.3
Αν βρεθεί κάτι σχετικό με το «Βέλος» απ τα Αριστερά ή τον τότε διεθνή τύπο, θα το δημοσιεύσω

Άσπρος Λύκος

 
At Sun Mar 11, 04:19:00 PM, Blogger dodo said...

"...ως παρατηρητής πια των εικοσάχρονων εκείνων παιδιών αναρωτιέμαι πώς..."

Αυτό που έχουν ανάγκη συνήθως οι εικοσάχρονοι, είναι κάποιον να τους εμπνεύσει- αν έχουν τύχη, τον συναντούν...

 
At Sun Mar 11, 07:13:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

dodos, νομίζω ότι έχεις δίκιο. Αλλά βοηθάει και το γεγονός ότι ενεργείς με το ένστικτο και όχι με τη λογική...


Ασπρόλυκε, φιλολογικού ενδιαφέροντος η ανάλυση :)

Επί των Υ.Γ., για να μην μπερδεύονται οι νεότεροι.

Ο Μουστακλής, τον γνώρισα καλά, δεν έπαιξε τη ζωή του για κανένα βασιλιά ή παλάτι. Ήταν ένας αξιωματικός λεβέντης, πιστός στη νομιμότητα του όρκου του και δεν ανεχόταν να εξευτελίζεται η στολή του συσχετιζόμενος με τους χουνταίους.
Δεν τον χάζεψαν, ούτε του έκοψαν την γλώσσα. Τον έδειραν ανηλεώς, όπως περιγράφεις, και από ένα χτύπημα στην καρωτίδα έμεινε ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο με αποτέλεσμα να μην πεθάνει αλλά να μείνει άλαλος και παραπληγικός. Το μόνο που μπορούσε να ψελλίσει ήταν 'την παναγία τους', είχε τα μυαλά του στη θέση τους και καταλάβαινε τα πάντα. Τον έχω 'πετάξει' και με το Ε/Π και με τα μάτια είπαμε πολλά! Να τον θυμόμαστε οι Έλληνες αιώνια.

Ο Παππάς, όπως και ΟΛΟΙ οι πολιτικοι αλλά και οι απλοί πολίτες της εποχής ήταν με τη Συνταγματική Νομιμότητα, υπό την έννοια (προλαβαίνω και την Κροτ) του ότι ΔΕΝ τέθηκε από κανέναν και ποτέ -ούτε στον ανένδοτο- θέμα αλλαγής της Συνταγματικής Πολιτειακής πραγματικότητας (άλλο αν κατηγορούσαν το παλάτι για 'αντισυνταγματικές ενέργειες').
Ειλικρινά δεν ξέρω από πού έχεις τέτοια πεποίθηση για τα πολιτικά φρονήματα του Παππά και πότε τα άλλαξε... Πέφτεις έξω. :)
Σερ Λάνσελοτ :) κοτοπαπιαστρουθοκάμηλο θα σου αναρτήσω να το χαρείς! :))
Από ξένο Τύπο της εποχής, τα συρτάρια μου γεμάτα αλλά θα πήξετε στη φωτογραφία....!

 
At Mon Mar 12, 09:54:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Είμαι σίγουρος οτι δεύτερες σκέψεις σαν και αυτές που περιγράφω πέρασαν από το μυαλό σας και το μυαλό των δικών σας..

Ο Μουστακλής ήταν Βασιλικός("Συνταγματική Μοναρχία") Αντι-Κομμουνιστής (οι πληροφορίες εξ ..Αριστερών).
Νομίζω οτι ρεπορτάζ για τον Μουστακλή έκανε ένας από τους "Ρεπόρτερ" (Χαρβαδέλλας - Λιάννης ). Το "Συνταγματική Μοναρχία" έχω την εντύπωση οτι προσδιόριζε την θέση του Παπά

Υ.Γ.
Στα φιλολογικά μαθήματα δεν τα πήγαινα καλά. Για τον "Εθνάρχη Πάπια" προτείνω να υπάρχει σε .. συνέχειες

Άσπρος Λύκος

Για την ατάκα της Τίνα Σπάθη κάνεις λάθος.Ρίξε μια ματιά στο προ-προηγούμενο post

 
At Mon Mar 12, 10:20:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Xaxaχα! (για το προπροηγούμενο).

Για τα επ' αυτού:
Εγώ δεν είμαι σίγουρος ποτέ!
Κι ...έχω την εντύπωση ότι Ο,ΤΙ κι αν σου παραθέσω, εσύ τη σιγουριά σου δεν τη χάνεις με τίποτα!!! :))))
Προχωράμε.

 
At Mon Mar 12, 10:39:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Κάθε εποχή έχει τα μέτρα της. Δεν μπορούμε να τα κρίνουμε με τα μέτρα της τρέχουσας εποχής..Μπορούμε να βρούμε τις αναλογίες της
Πάντως η ξεφτύλα της Χούντας άρχισε μετά το 1969 με την απόμπεψη της από τα συμβούλιο της Ευρώπης και το πάγωμα στην τότε ΕΟΚ.Κάτι οι διαμαρτυρίες της Δανίας στο ΝΑΤΟ κάτι από εδώ κάτι από εκεί..
ΝΟΜΙΖΩ(δεν είμαι σίγουρος) ότι ο τότε εκπρόσωπός της "Επανάστασης" στο Εξωτερικό ήταν ο Πιπίνος ή αλλιώς ο Μπουρδελο-Πίπης. Ιδιοκτήτης σπιτιών που τα ενοικίαζε για "Σπίτια".

Καταλαβαίνετε γιατί η οδός Πιπίνου είναι γεμάτη από Οίκους Ανοχής

Άσπρος Λύκος

 
At Mon Mar 12, 11:51:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Θα αρχίσω να μαζεύω τα σχόλιά σου για βιβλίο! :)

 
At Mon Mar 12, 12:21:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Tο βιβλίο το γράφεις στο blog σου Αγαπητέ Ημίαιμε

Tα περισσότερα σχόλια θα τα βρεις στο βιβλίο του Ραφαηλίδη("Η κωμικο-τραγική ιστορία του Νεοελληνικού Κράτους")
Η στο "Η Ελλάς ως κράτος Δικαίου" του Κακλαμάνη ( καμία σχέση με τους πολιτικούς)

Κάποια άλλα είναι από το Εφημερίδες -Κανάλια κάποια από το "one man shoap" του Τζίμη Πανούση κάποια άλλα από τα δεξιά αλλά κυριώς από τα αριστερά. Τα δε σχόλια στις πλατείες Κολωνακίου και Εξαρχείων έβρισκαν χώρο στα "Παρα-πολιτικά" των εφημερίδων με μια "political correct" μορφή. Διαφορετική από το στύλ του Sir Lanselot

Άσπρος Λύκος

 
At Mon Mar 12, 01:12:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ααααα!!!!
Ασπρόλυκέ μου, καλός και άξιος ο συμπατριώτης μου Ραφαηλίδης και ο Τζιμάκος μάλλον δεν θα ακουμπήσει έστω το πνεύμα του, αλλά...
Από ένα σημείο και μετά, τον κατέλαβε κι αυτόν ο ναρκισσισμός της (πνευματικής) 'εξουσίας' και δεν αντιλήφθηκε ότι η 'αίρεσή' του είχε γίνει 'δόγμα' κι έχασε την επαναστατικότητά της.
Στο τέλος, αν του έλεγες 'καλημέρα' θα σου απαντούσε 'καληνύχτα' μόνο και μόνο για να αποδείξει την 'αιρετικότητα' και επαναστατικότητά του.
Καλά κάνεις και τον διαβάζεις, αλλά μην παίρνεις και τοις μετρητοίς όλες τις εκτιμήσεις του. Ο ίδιος αναιρούσε πολλές από αυτές αν του έλεγες ότι συμφωνείς μαζί του... :)

 
At Mon Mar 12, 04:15:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Επανάληψη

-Όταν η "πνευματική" εξουσία σιωπά στην Χούντα.

Τί έκανες στη χούντα κύριε Σεφέρη και κύριε Ελύτη;
Σιωπή(Ελύτης).
Η μία "τουφεκιά" για την τιμή των όπλων(Σεφέρης).
Να μην πούμε για αποδοχή ή ελαφρά τη καρδία συνεργασία(Ρένος Αποστολίδης)
Πάντως ο -βιομήχανος- Ελύτης πολέμησε στον ΕλληνοΙταλικό Πόλεμο
Την περίοδο που οι ποιητές συγγραφείς και καλλιτέχνες κατέβαιναν στα πεδία των μαχών
και δεν έπαιρναν τρελόχαρτο για να γλυτώσουν την στράτευση για να το "παίξουν" μετέπειτα
πατριώτες (τα ακούς Σαββόπουλε;)
Όταν οι Πανεπιστημιακοί βαράνε παλαμάκια στον Χουντο-Συνταγματάρχη Λαδά. Ο Χουντο-Λαδάς ήταν αντίθετος στους ..αναρχικούς Γαλιλαίο τον Μοντεσκιέ. Επιπρόσθετα αντίθετος και στις τραγωδίες του Ευρυπίδη...
Και δως του ζήτω οι εναπομείναντες Πανεπιστημιακοί.Είναι να απορεί μετά κανείς για το επίπεδο της Ευρύτερης Παιδείας σε αυτό τον τόπο;
Προβληματισμός που μεταφέρετραι στο δημοσιογραφικό βιβλίο του
"Τα μαλλιά του Καραφλού Δολοφόνου" (Υπόθεση Νάσιουτζικ).
Με αφορμή τη δίκη Νασιουτζικ "χτίστηκαν" πολλές καρριέρες(δεξιές-αριστερές)

Να γιατί αγαπητέ Ημίαιμε θεωρώ αυθεντία ( έστω και του Αιρετισμού ) τον Ραφαηλίδη!
Καλό είναι οι διανοούμενοι να μην διανοούνται αφηρημένως αλλά να κατεβαίνουν στα καφενεία και στις πλατείες
Τουλάχιστον ο Ραφαηλίδης πέρα της Αντίστασης στη Χούντα πήγε στην Αλγερία την δεκαετία του 60. Όχι για τουρισμό αλλά για να βοηθήσει την Αλγερινή Επανάσταση του Μπεν-Μπελά μαζί με τον Μιχάλη Ράπτη(Πάμπλο) Γραμματέα της 4ης Διεθνούς.

Η πολιτική σκέψη του αποθανώντα είναι διάφορετική από την δική μου.
Κάποιες αναλύσεις του ήταν πολύ οικονομιστικές και με τις οποίες διαφωνώ . Όπως και στον ελαφρό αλλά κριτικό Σταλινισμό του.
Σημασία όμως δεν έχει αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τον Ραφαηλίδη(διαφωνώ σε αρκετά).
Σημασία έχει που μαθαίνεις.
Επιτελεί ιστορικο - παιδαγωγικό ρόλο άσχετα με την πολιτική τοποθέτηση του αναγνώστη.
"Το πως παίζεται το παιχνίδι"! Πράγμα που δεν θα το πούν οι Τραγκαουνάκηδες του Alpha!

Το τελευταίο το όποιο αναφέρεις το έκανε μάλλον γιατί δεν πολυήθελε τα "θυμιατά". Αν και τον γνώρισα μέσω των βιβλίων του και των εκπομπών του,η πτώση του "Υπαρκτού" τον επηρρέασε.
Ο Σαρκασμός και ο αλληλοαναιρεση που αναδύουν τα γραπτά του, θα ήταν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του.Ας ξεχνάμε και την παραδοσιακή στους Αριστερούς Αυτοκριτική(κάτι σαν εξομολόγηση)

Ο εκλαικευμένος γλαφυρός τρόπος, η ευρύτερη παιδεία καθώς και η αναμφισβήτη Γενναιότητα - Εντιμότητα σε μία χώρα Ψόφιων Κοριών και Απατεώνων τον καθιστούν στο Πάνθεον των Συγγραφέων-Δημοσιογράφων.

Άσπρος Λύκος

 
At Thu Mar 15, 10:43:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Γι αυτό σου έγραψα ότι ο Τζιμάκος δεν μπορεί καν να ...ακουμπήσει το πνεύμα του.
Για τους 'πνευματικούς' γενικώς, αντισχολίασα και στο Νο7.

 
At Sun Mar 18, 09:01:00 AM, Blogger So_Far said...

Τρομακτικά οργανωτικό μυαλό ο ναύαρχος.. τα είχε προβλέψει όλα !
Ξέρετε τώρα θα ήθελα να βρω ένα blog , κάποιου αξιωματικού που θα βρισκόταν δίπλα στον Γουντπάστερ την ώρα που διάβασε το 'σήμα'.. αλλά μπα .. πού τέτοια τύχη... ή μάλλον καλύτερα .. πού τέτοιο blog !!!!

 
At Sun Mar 18, 10:00:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Και πολύ καλό ομαδικό πνεύμα στο καράβι που βοήθησε εξαιρετικά στη πληρότητα της οργάνωσης.

 
At Sun Mar 18, 10:57:00 AM, Blogger So_Far said...

Για το ομαδικό πνεύμα, αναμφίβολα.. και σαν έτοιμοι από καιρό όλοι... έτσι;

 
At Sun Mar 18, 10:48:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

κατα περίεργο τρόπο, ναι!

 

Post a Comment

<< Home