Tuesday, March 13, 2007

8. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ 6


...Στη μέση της διαδρομής Ρώμη-Αεροδρόμιο είναι ένα MOTEL AGIP και τα αυτοκίνητα μπαίνουν φουριόζα στην πίσω αυλή του. Η είσοδος κλείνει από δύο ‘αύρες’ με πολυβόλα. Δεκάδες ένοπλοι καραμπινιέροι γύρω γύρω. Νύχτωσε...


Τακτοποιούμαστε σε δωμάτια και μαζευόμαστε στο σαλόνι-τραπεζαρία. Ο Παππάς συνομιλεί με αξιωματικούς των καραμπινιέρων και κάποιους Ιταλούς με πολιτικά.
Τρώμε. Είχαμε ‘ξεχάσει’ να φάμε οτιδήποτε όλη μέρα.
Ο Κυβερνήτης μας ενημερώνει ότι εδώ μας φιλοξενεί το Ιταλικό Κράτος, είμαστε ελεύθεροι να μετακινούμαστε αλλά, δεν συνιστάται γιατί ήδη γίνονται απειλητικά τηλεφωνήματα και οι Ιταλοί δεν εγγυώνται την ασφάλειά μας έξω από τους χώρους του ξενοδοχείου. Συζητούμε για τη βασική θέση που πρέπει να λέμε αν μας ρωτούν οι δημοσιογράφοι. Καταλήγουμε στο ‘η ενέργειά μας πηγάζει από τις υποχρεώσεις του Όρκου μας να είμαστε πιστοί προς την Πατρίδα, το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους’. Μοιράζουμε καθήκοντα και, βεβαίως, ‘εσύ που ξέρεις καλά Αγγλικά, θα απαντάς στα τηλέφωνα’! Παράλληλα και …βοηθός Ταμία, του Νίκου Ζησιμόπουλου.
Μετά όλοι ορμούν στα τηλέφωνα και επικοινωνούν με τους δικούς τους. Ίσα που προλαβαίνω πριν αναλάβω ‘βάρδια’ τηλεφωνητή. Στις δέκα φορές που με ειδοποιούν από τη ρεσεψιόν, τα πέντε τηλεφωνήματα είναι από τους βαλτούς της χούντας ‘κουμούνια θα σας σφάξουμε στο γόνατο’, ‘προδότες θα πεθάνετε’, ‘αλήτες θα πνιγείτε στο αίμα σας’ και διάφορα άλλα που αντί να με φοβίσουν μάλλον μου αποκάλυπταν πολύ φοβισμένους ανθρώπους… Το ίδιο μου έλεγαν και οι υπόλοιποι όταν τους τα περιέγραφα.
Τα άλλα πέντε τηλεφωνήματα ήταν από δημοσιογράφους. Εκεί πήρα μια πρώτη γεύση του τι είναι καλή και τι είναι κακή δημοσιογραφία. Κρατούσα και σημειώσεις για το τι έλεγα και πού. Κι έλεγα τα ίδια βασικά πράγματα ‘η ενέργειά μας πηγάζει από μπλα μπλα, όχι δεν μιλήσαμε, ούτε είδαμε τον βασιλιά, ναι, θεωρούμε ότι η Συνταγματική Νομιμότητα εκφράζεται από τη Βασιλευόμενη Δημοκρατία’.
(Την άλλη μέρα, οι εκδοχές των λεγόμενών μου ήταν όσες και οι δημοσιογράφοι που τηλεφώνησαν… Από το ‘συναντήθηκε κρυφά ο Παππάς με τον Βασιλιά’, μέχρι ‘διαφωνία του Παππά με τον Βασιλιά’. Μανία και οι Ιταλοί να ψάχνουν πίσω απ’ την κουρτίνα…)
Πήγε τρεις τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαΐου 1973.
Κοιμήθηκα επιτέλους.

Ανοίγει παρένθεση.
Το ΒΕΛΟΣ, μετά την αποβίβασή μας, πήρε διαταγή από τη χούντα να καταπλεύσει στη Γένοβα και να συνενωθεί πάλι με τη Νατοϊκή Δύναμη. Τελευταία της προσπάθεια να υποβαθμίσει το γεγονός. Πραγματικά, το πλοίο στις 27 Μαΐού καταπλέει στην Γένοβα, όπου επιβιβάζονται 65 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί -στη θέση των 31- που πήγαν αεροπορικώς εκεί.
Όλη η νύχτα της 26ης Μαΐου, περνά με διαβουλεύσεις της χούντας με την κυβέρνηση Αντρεότι για τη σύλληψη και απέλασή μας. Αλλά όλη τη νύχτα, επίσης, γίνονται και άλλες διαβουλεύσεις και ενέργειες που θα αποδειχτούν καθοριστικές για την τύχη μας.
Οι δημοσιογράφοι αναδεικνύουν το ΒΕΛΟΣ ως το σοβαρότερο γεγονός της τότε συγκυρίας.
Η Αντιπολίτευση στην Ιταλία, σύσσωμη, τάσσεται υπέρ του να δοθεί πολιτικό Άσυλο στους 31 και οι Έλληνες του εξωτερικού πιέζουν όποιον μπορούν για να μην απελαθούμε.
Κλείνει η παρένθεση.

Το πρωινό ξεκινά με συγκέντρωση στην τραπεζαρία. Κάνουμε έναν πρόχειρο οικονομικό απολογισμό και βάζουμε ό,τι έχει ο καθένας σε κοινό ...ντουρβά. Ο καθένας κρατά μόνο χαρτζιλίκι για τα απαραίτητα τηλέφωνα και τα τσιγάρα του.
Η συνέχεια, καταιγιστική. Ο Παππάς επικοινωνεί με φίλους και γνωστούς (αδελφικός του φίλος ο Νίκος Βαρδινογιάννης -πρώην αξιωματικός του Π.Ν. κι αυτός- που θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στο Κίνημα του Ναυτικού ανεφοδιάζοντας τα πλοία με τα πετρελαιοφόρα του) για να διερευνήσει τις δυνατότητες υποστήριξης και να οργανώσει και το απαραίτητο ταξίδι στην Κοπεγχάγη για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αλλά, πρώτα απ' όλα έπρεπε να εξασφαλιστεί το πολιτικό Άσυλο.


Ο ξενοδόχος μας φέρνει όλες τις Ιταλικές εφημερίδες. Πρωτοσέλιδο το ΒΕΛΟΣ και απαίτηση ΟΛΩΝ να γίνει δεκτό το αίτημά μας. Γράφουν και την εκδοχή της μεταφοράς μας στο στρατόπεδο προσφύγων της Τεργέστης. Τα τηλέφωνα για συνεντεύξεις 'αναμμένα' και τα τηλεφωνήματα των μπράβων της πρεσβείας ακόμα περισσότερα.
Αρχίζουν να έρχονται στο ξενοδοχείο Έλληνες που ζούν στη Ρώμη για να μας συμπαρασταθούν. Με συγκίνηση μας αγκαλιάζει ο απότακτος για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ λοχαγός Τσαγκρής που ήρθε από την Μπολώνια, όπου ζούσε οργανωμένος στο ΠΑΚ, για να μας παραδώσει λίγες χιλιάδες λιρέτες που μάζεψαν οι Έλληνες φοιτητές μεταξύ τους μόλις έμαθαν την 'ανταρσία' από το BBC...
Μικρό ποσό, τεράστια η ψυχολογική στήριξη, αυτόματα τα αντανακλαστικά των νέων.
Και όχι μόνο αυτών.
Το μεσημέρι εμφανίζεται ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων Πλυτάς που αναζητεί τον Παππά και του παραδίδει χίλιες λίρες Αγγλίας, ποσό αρκετά μεγάλο για να αγοράσουμε μια πολιτική φορεσιά για όλους και να μείνουν και στο Ταμείο. Αυτά ήταν προσωπικά του χρήματα. Τα έδωσε σε συνεννόηση με τους Έλληνες του Λονδίνου που του είπαν ότι θα μαζέψουν κι άλλα και θα μοιραστούν το 'κόστος'.
(Μετά από δύο μήνες, συναντήθηκα με τον Πλυτά στο σπίτι του στο Λονδίνο, ένα διαμέρισμα 30-40 τετραγωνικών που δεν έδειχνε καμιά ιδιαίτερη οικονομική ευρωστία του ενοίκου, το αντίθετο. Ε, όσο είδε αυτός να 'τσοντάρουν' οι πλούσιοι του Λονδίνου, άλλο τόσο είδαμε κι εμείς. Αλλά εμείς ήδη ήμασταν πλούσιοι. Σε νιάτα! Και ποτέ δεν ζητήσαμε από κανέναν χρήματα.)


Μαζί με τον Πλυτά, στο ξενοδοχείο εμφανίζεται και ο δικηγόρος Γιώργος Κουράτος, Κεφαλλονίτης, αυτοεξόριστος στη Ρώμη, που αναλαμβάνει εθελοντικά τη νομική συνδρομή στις απαιτούμενες διαδικασίες.
Καθοριστική η παρουσία και βοήθειά του όλο το διάστημα που παραμείναμε στην Ιταλία.

Σε λίγο, γινόμαστε ...32. Ο μόνιμος Κελευστής Διαχειριστής Κ.Κωστάκης που υπηρετεί σ' ένα Ελληνικό Ναρκαλιευτικό που βρίκεται για ασκήσεις στη La Spezia, μόλις ακούει τις ειδήσεις παίρνει το τρένο και 'παρουσιάζεται' στο Motel Agip!

Η μέρα περνά με συνεντεύξεις και συνάντηση με πολλούς Έλληνες, απλούς πολίτες, φοιτητές και αυτοεξόριστους. Δίνεται μια μεγάλη συνέντευξη στο σαλόνι του ξενοδοχείου με πολλούς δημοσιογράφους και τις κάμερες της Ιταλικής Τηλεόρασης. Η Σημαία μας στον τοίχο.


Ο Παππάς περιστοιχισμένος από τους άντρες του (μη ψάχνετε να με βρείτε, είμαι στα 'τηλέφωνα' μια και ξέρω καλά ...Αγγλικά!), επαναλαμβάνει την πίστη όλων στη Νομιμότητα, διευκρινίζει, αναλύει, αποκαλύπτει το μέγεθος του Κινήματος του Ναυτικού, ξεμπροστιάζει το ΝΑΤΟ παραθέτοντας τις αρχές του σε σχέση μ' αυτά που κάνει η χούντα και διαβεβαιώνει ότι η κίνησή του δεν εκφράζει μόνο την αντίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στη Δικτατορία αλλά, και κυρίως, το παλλαϊκό αίσθημα. Παρουσιάζει δεκάδες γραπτούς 'όρκους' αξιωματικών μυημένων στο Κίνημα και αποκαλύπτει ότι οι συλλήψεις μέχρι τώρα έφτασαν στις ογδόντα!

Παρένθεση. Η χούντα, μαθαίνοντας τα νέα σχεδόν σε ...απ' ευθείας μετάδοση, σκυλιάζει. Αφόρητες πιέσεις προς την κυβέρνηση Αντρεότι -καλό θα ήταν κάποτε να βγουν στη δημοσιότητα τα διαβήματά της και οι απαντήσεις του Ιταλικού ΥΠΕΞ-, πιθανότατα ο Αντρεότι πιέζεται και από το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς, και ως αποτέλεσμα, κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι επίκειται η μεταφορά μας στην Τεργέστη.
Κλείνει η παρένθεση

Το πρωί, ένας Σημαιοφόρος, ο Ηρακλής, είχε ήδη ξεκινήσει με το τρένο για τη Γένοβα για να μαζέψει πληροφορίες τι γίνεται στο πλοίο. Ο Παππάς, βλέποντας τις γκρίζες προοπτικές από πλευράς Αντρεότι, σκέπτεται και το να 'ξανασαλτάρουμε' στο ΒΕΛΟΣ και να φέρουμε πάνω κάτω τον Κόσμο! Ο Ηρακλής αναγνωρίζεται από τυχαία συνάντησή του με μέλη του πληρώματος, κυκλοφορεί η φήμη ότι οι 'λιποτάκτες' του ΒΕΛΟΣ είναι στη Γένοβα, και το πλοίο αναχωρεί εσπευσμένα για Ελλάδα εγκαταλείποντας, οριστικά αυτή τη φορά τη Νατοϊκή Δύναμη... Πριν, όμως, κατάφερε να δει έναν αξιωματικό που του μετέφερε ότι οι ‘νεοεπιβιβασθέντες’ τους μεταχειρίζονται με το σεις και με το σας… (σημ: με την επιστροφή του πλοίου στην Ελλάδα μετατέθηκαν όλοι οι μόνιμοι διασκορπισμένοι σε άλλες μονάδες του Στόλου, καθώς και οι περισσότεροι στρατευμένοι. Όλες οι ΕΔΕ κατέληγαν στη «Διαταγή Κυβερνήτου» και δεν προχωρούσαν σε άλλες διώξεις. Ακόμα και οι περισσότεροι από τους λίγους ΄χουντικούς’ του Ναυτικού, άλλοι από φόβο κι άλλοι από τσίπα, δεν καταδίκαζαν συναδέλφους τους.)

Όλα αυτά συντελούν ώστε, το βράδυ της Κυριακής 27 Μαΐου 1973, η 'προστασία' που μας παρείχαν οι καραμπινιέροι να μεταλλαχθεί σε 'φρούρηση' κρατουμένων. Απαγορεύτηκε οποιαδήποτε απομάκρυνσή μας από το ξενοδοχείο χωρίς γραπτή άδεια του 'φρούραρχου' και απαγορεύτηκε επίσης η οποιαδήποτε επαφή μας με δημοσιογράφους επ' απειλή απέλασής μας!
Η ανησυχία μας αυξανόταν. Η μόνη ουσιαστική ενημέρωση που είχαμε ήταν από τον Γιώργο Κουράτο που συνδιαλεγόταν με όλες τις αρμόδιες αρχές. Και τα νέα δεν ήταν ευχάριστα.
Ο Παππάς απείλησε ότι αν αποφασιστεί μεταφορά μας στην Τεργέστη, θα αρχίζαμε απεργία πείνας! Αυτό μεταφέρθηκε στους δημοσιογράφους από τον Κουράτο και αυτοί ...έπιασαν δουλειά αργά το βράδυ, ξημερώματα Δευτέρας 28 Μαΐου 1973.

Μέχρι τώρα καμιά επαφή με Έλληνα πολιτικό ή πολιτειακό πρόσωπο προέκυψε.

Labels:

30 Comments:

At Wed Mar 14, 12:17:00 PM, Blogger zepos said...

Γράφεις οτι δεν είχατε έως τώρα επαφές με πολιτικά πρόσωπα, εννοείς πολιτικούς στην Ελλάδα ή αυτοεξόριστους στην Ευρώπη;

Δεν ξέρω γιατί αλλά οι τηλεφωνικές απειλές μου έφεραν στο νου την μετέπειτα "μεγαλοψυχία" του θέσφατου: στιγμιαίον αδίκημα η συμμετοχή στην δικτατορία...

 
At Wed Mar 14, 12:21:00 PM, Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Η αριθμητική της «ανταρσίας»: 31 φύγατε - 65 στείλανε = 34 «χωροφύλακες» πάνω στο βαπόρι. 270 πλήρωμα/34 «χωροφύλακες»= εις χωροφύλαξ ανά οκτώ (περίπου!) άτομα.

 
At Wed Mar 14, 12:33:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

axtapos, εννοώ στην Ευρώπη, γιατί με την Ελλάδα δεν υπήρχε επαφή. Μετά βίας εύρισκε και συμμαθητές του ο Παππάς, φαντάσου για άλλους...
Εννοώ Βασιλιά, Καραμανλή, Παπανδρέου.

Μαντρόσκυλε, και από αυτούς που ήρθαν, οι περισσότεροι αγγαρεία έκαναν και διεκπεραίωναν τυπικά τη δουλειά τους. Αν (το σκέφτομαι και γελάω) ξανανεβαίναμε στο ΒΕΛΟΣ, οι πενήντα από δαύτους θα ήταν σίγουρα μαζί μας! Απλά και αυτοί δεν γνώριζαν τι γίνεται, δεν ήρθαν γνωρίζοντας για Κινήματα ή Ανταρσίες. Δυό μέρες είχαν περάσει από την έναρξη των γεγονότων.

Εξαιρούνται, βεβαίως, οι δύο(!) Κυβερνήτες -Πλοίαρχοι στο βαθμό- που αντικατέστησαν τον ένα -Παππά-, ένας δύο αξιωματικοί και άλλοι τόσοι υπαξιωματικοί που ήταν πιστοί υπηρέτες της χούντας.

 
At Wed Mar 14, 12:43:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Απορία

Στο Βέλος έμειναν και αυτοί (μόνιμοι-στρατεύσιμοι) που ήταν κατά της Χούντας.
Σίγουρα υπήρχαν καλοθελητές..της Χούντας που τους είδαν να πανηγυρίζουν στο λόγο του Παπά
και να συμμετέχουν στο γενικό "κλίμα".Και πιθανόν τους "κάρφωσαν"

Τι είδους "υποδοχή" ή "έκπληξη" τους ετοίμασε η Χούντα στην επιστροφή από την άσκηση του ΝΑΤΟ;;

Άσπρος Λύκος

 
At Wed Mar 14, 01:19:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Η χούντα, Ασπρόλυκε, είχε τόσα και τόσους να αντιμετωπίσει που οι υπόλοιποι του ΒΕΛΟΣ, αφού καλύπτονταν από τη ΄Διαταγή Κυβερνήτου' γι αυτά που έγιναν και αφού γύρισαν στην Ελλάδα, υπέστησαν μόνο τη βάσανο της δυσμενούς μετάθεσης.
Οι στρατευμένοι 'φακελώθηκαν' φαντάζομαι -για ...προληπτικούς λόγους- και πήγαν σπίτι τους όταν απολύθηκαν.
Θα δούμε αργότερα ότι, έτσι κι αλλιώς, μια από τις επιπτώσεις του ΒΕΛΟΣ ήταν και η Γενική Αμνηστεία (εκτός του ΒΕΛΟΣ, βεβαίως!), αλλά θα τα πούμε στην ώρα τους.
Ξέρω, δεν αντέχεις αλλά τι να σου κάνω... :)))

 
At Wed Mar 14, 01:42:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Το είπε και "Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα" στο προηγούμενο post..
Θα ήταν ωραία μια παράλληλη αφήγηση των ανθρώπων που έμειναν στο "Βέλος".

Από προηγούμενο post
Ο τότε πρέσβης στην Ιταλία θα ήταν πολύ...τσίρκο!!
Μόνο που δεν σας είπε οτι..θα ζητιανεύεται στους δρόμους της Ρώμης!
Όσο για το "ρεζιλίκι" της χώρας(μόνιμη εποδός στα ..δύσκολα) το καταφέρνουν από μόνοι τους οι Κυβερνώντες.Και τότε και τώρα

Αναμένουμε την ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Άσπρος Λύκος

 
At Wed Mar 14, 02:59:00 PM, Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Ξέρω ότι ρωτάω δύσκολα και μη δημοσιεύσιμα αλλά εάν έχει ήδη γίνει γνωστό, μεταξύ των (270 πλήρωμα - 180 που υπέγραψαν ότι ακολουθούν τον κυβερνήτη=) 90 που δεν δήλωσαν πρόθεση να αποβιβαστούν, δεν βρέθηκε κανείς να πει μετά στις ανακρίσεις ότι «να, ο τάδε ήθελε να φύγει...»κλπ;

Ρωτάω χωρίς διάθεση να θίξουμε ζώντες και νεκρούς, ούτε να αναστατώσουμε κακές μνήμες

 
At Wed Mar 14, 03:01:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Κάποια στιγμή πρέπει να κάνεις και μια λίστα με τους "Μύθους". Έτσι, για να είναι συμβατό και με τον τίτλο του ποστ σου.

 
At Wed Mar 14, 03:02:00 PM, Blogger zepos said...

Όλα αυτά συντελούν ώστε, το βράδυ της Κυριακής 27 Ιανουαρίου 1973, η 'προστασία' που μας παρείχαν οι καραμπινιέροι να μεταλλαχθεί σε 'φρούρηση' κρατουμένων

Μάλλον πρέπει να διορθώσεις την ημερομηνία ε; Μάης ήταν.

 
At Wed Mar 14, 03:59:00 PM, Blogger Χρήστος Φασούλας said...

Λοιπόν, τώρα που βρήκα λίγο χρόνο, τα τύπωσα όλα μαζί, θα τα διαβάσω με την ησυχία μου και θα σου πω. Πάντως, είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να... κλάψω το χαρτί -και το μελάνι! :)

 
At Wed Mar 14, 06:19:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Αντώνιε...

Ασπρόλυκε, ο χαρακτηρισμός σου για τον πρέσβη ...επιεικέστατος! :)

Σκύλε, είμαι βέβαιος αν και δεν υπήρξε έγγραφη μαρτυρία ότι όλο και κάποιος ρουφιάνεψε. Αλλά ήδη, ήταν ΟΛΟΙ οι κυβερνήτες των πλοίων του Στόλου κρατούμενοι. Δεν μπορούσαν να συλλάβουν και ΟΛΟ το Ναυτικό. (από τους 90, ελάχιστοι ήταν οι 'βαλτοί' χαφιέδες, κι αυτοί αποσπασμένοι για την άσκηση του ΝΑΤΟ ως 'ενίσχυση' του προσωπικού.
Καλά κάνεις και ρωτάς, να συμπληρώνουμε την εικόνα.

Μπαμπάκης, ήδη οι Μύθοι ξετυλίγινται (περί ποιός είπε του Παππά -κανένας-, ποιός στήριξε το Κίνημα, κλπ), αργότερα θα το πινακοποιήσουμε! :)

axtapos, γεράματα... σπεύδω για διόρθωση.

Χρηστάρα, νέος είσαι ακόμα, βάλε μικρή γραμματοσειρά και στα γεράματα το ...ξανατυπώνεις! Χαχαχα! :)

 
At Wed Mar 14, 08:28:00 PM, Blogger Αντώνιος said...

exipno to sholio gia ti grammatoseira...


poso tiheros pou den xanagirisate pisw stis agalies twn filwn mou twn hountikwn?

 
At Wed Mar 14, 08:42:00 PM, Blogger Rodia said...

"..αργότερα θα το πινακοποιήσουμε! :)"

Με πρόλαβες και ησύχασα!
..μη ξεχνάς πως είμαι πρακτικός άνθρωπος.. χαχαχα:-))

 
At Wed Mar 14, 08:55:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Aντώνιε, για τα σχόλια, μαθαίνω από τους μικρότερους!


Ροδιά μου, φροντίζω για όλους... :)

 
At Wed Mar 14, 10:14:00 PM, Blogger dodo said...

Γνωρίζεις αν έχουν ποτέ δημοσιευθεί σχετικά έγγραφα- το αρχείο τού ΥΠΕΞ ανοίγει στους ερευνητές μετά την παρέλευση τριακονταετίας, αν δεν λαθεύω.
Γιά τα αρχεία ΥΠ.ΕΘ.Α. και Επιτελείων ισχύει το ίδιο;

Θα ήθελα να δω τον πανικό τής χούντας στα τηλεγραφήματα...

 
At Wed Mar 14, 10:31:00 PM, Blogger Кроткая said...

με την τελευταία φράση του ποστ πρόλαβες την ερώτησή μου. δε ρωτάω άλλα, απλώς μαθαίνω.

 
At Wed Mar 14, 10:51:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

dodos, δεν γνωρίζω γιατί από τότε που επέστρεψα δεν ξανασχολήθηκα. Φαντάζομαι επιστήμονες της ιστορίας να το κάνουν κάποτε...

Κροτ, με εκπλήσσεις. Νόμιζα ότι τα ήξερες ΟΛΑ! Χεχεχεχε!

 
At Thu Mar 15, 09:51:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Μικρή Παρένθεση (μικρή αλλαγή στη ρότα)

Ο Σαμαράκης δεν ήταν πρέσβης ή πολιτιστικός ακόλουθος στο Μαρόκο επί Χούντας;

Κάποιο σχόλιο έγραψα στο
" 4. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ 2"
για τους πνευματικούς ανθρώπους επί "7ετίας"..

Άσπρος Λύκος

 
At Thu Mar 15, 10:30:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ασπρόλυκε, ειλικρινά δεν γνωρίζω.
Επειδή έχω πρόβλημα με τους ορισμούς πολλών λέξεων που εκτιμώ ότι πρέπει να τις επαναπροσδιορίσουμε για να πάμε μπροστά (και με 'μαλώνει' και ο Καιρός γι αυτό...), απλά να πω ότι στις λέξεις αυτές πρέπει να περιληφθεί και η "πνευματικός άνθρωπος".
Οι Ακαδημαϊκοί, επί χούντας τί έκαναν; Πόσοι Δικαστικοί παραιτήθηκαν; Πόσοι συγγραφείς έγραψαν βιβλία κατά της χούντας; (μη συμπεριλάβεις τους βασανισθέντες όπως τον Π.Κοροβέση κ.α.) Πόσοι Μητροπολίτες πήγαν εκουσίως να μονάσουν; Και πόσοι δημοσιογράφοι διώχτηκαν;
Θα άντεχε η χούντα πάνω από δυό βδομάδες μόνο με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ και την ΕΣΤΙΑ; Οι άλλοι εφημεριδοιδιοκτήτες γιατί δεν ακολούθησαν το παράδειγμα της Βλάχου που έκλεισε την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ;

Πολλά τα ερωτηματικά, στα οποία οι απαντήσεις μου δεν θα είναι αξιόπιστες μια και δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες, ούτε ...Ραφαηλίδης είμαι για να δογματίζω εεπί των πάντων. :) Αξίζει, όμως, οι ιστορικοί ερευνητές να τα καταγράψουν όλα αυτά για να καταρριφθούν οι ενδεχόμενοι Μύθοι πάνω στους οποίους κρίστηκε η 'μεταδικτατορική' κοινωνία μας.

 
At Thu Mar 15, 11:20:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Η χούντα(Σημαίνει συγκέντρωση Στρατηγών) ήταν ένα διάλλειμα
για να έρθει ο Καραμανλής

Γιαυτό και οι χουντικοί θεωρούν περίπου αγνώμονα τον Καραμανλή. Έκαναν τη "βρωμοδουλειά", πέταξαν τον Βασιλιά,επέβαλαν "τάξη" στον κόσμο για να τα βρει έτοιμα ο εθνάρχης πάπια.Ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις ούτε για βασιλεία, ούτε για αστική τάξη, ούτε για ΝΑΤΟ αλλά για "άφρονες αξιωματικούς". Το συγχωροχάρτι του Καραμανλή είχε ήδη δοθεί..

Τώρα που μιλάμε για Αστική Τάξη, κατάλαβαίνουμε γιατί(όπως εύγλωτα περιγράφεις) οι εφοπλιστες δεν έδωσαν δεκάρα στους Κινηματίες του Βέλους εν Ιταλία.

Όταν η Αστική Δημοκρατία κουτσαίνει..βγάζει το χουντικό ή φασιστικό μπαστουνάκι της και πορεύεται όπως όπως..

Άσπρος Λύκος

 
At Thu Mar 15, 11:25:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Παρεπιπτόντως επειδή αναφέρατε την Βλάχου, ο γιός της Στέφανος, (πιλότος της Ολυμπιακής).."υπηρέτησε" - στάλθηκε με "δυσμενή μετάθεση" αρκετούς μήνες στην Κρήτη (Ν.Ν.Κ.)..ακριβώς σαν εκδίκηση για την στάση της μητέρας του..
Δεν τον έχω δεί καθόλου αλλά ήμουν εκεί και γω και ξέρω πως τον "μισούσαν" ορισμένοι αξιωματικοί τότε..

 
At Thu Mar 15, 11:51:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Νομίζω ότι δεν πρέπει να περιορίεσαι στον Καραμανλή. Εκτός του Βασιλιά, ΟΛΟΙ οι άλλοι βολεύτηκαν.

Από τους εφοπλιστές, έχω την εντύπωση ότι οι Βαρδινογιάννηδες (πρώην αξιωματικοί του Π.Ν. Νίκος και Βαρδής) βοήθησαν 'πλαγίως' και λίγο πριν την πτώση της χούντας -για λόγους που θα γραφτούν παρακάτω- προσφέρθηκε να βοηθήσει και ο Καρράς (κατά 'παράκληση/αίτηση/εντολή' ; του Καραμανλή).
Για τον υιό Βλάχου δεν ξέρω κάτι, λογικό είναι αυτό που γράφεις. Για τη μαμά, η καλή μου εντύπωση δεν διατηρήθηκε ακέραια μετά από μία και μοναδική προσωπική μας συνάντηση που θα καταγράψω στη συνέχεια.

 
At Thu Mar 15, 12:01:00 PM, Anonymous Anonymous said...

To "τότε" που έγραψα για τον Στέφανο είναι το 1968-69. Εσύ τότε όπως έγραψες ήσουν στην σχολή, δεν μπορείς να ξέρεις φυσικό είναι. Ο Στέφανος ήταν ναύτης και εγώ κελευστής στρατεύσιμος.. πολύ νέοι για "αντίσταση" σε μια εποχή που όλοι κυριολεκτικά έτρεμαν τους καραβανάδες όπου και αν υπηρετούσαν.
Η μητέρα του δεν είχε κάνει και τίποτα σπουδαίο έως τότε (που να ήταν γνωστό) ..το κλείσιμο της εφημερίδας όμως ήταν κάτι που δεν περίμεναν οι χουντικοί..και δεν έδιναν ούτε μία άδεια στον Στέφανο..

 
At Thu Mar 15, 12:10:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Συναδελφική Αλληλεγύη από τον πρώην Βουλευτή της Ένωσης Κέντρου στον πρώην συνάδελφο του Π.Ν.

Σταματώ εδώ την παρέμβαση
(Όταν λέμε Ισόβια ενοοούμε Ισόβια και όχι .. σκηνοθεσία)
Αν και μου δίνεται εντύπωση οτι δεν σου αρέσουν οι κολακίες, θα πω οτι ανακαλύπτουμε τον νέο διηγηματικό Καββαδία. Έχω παρασυρθεί απ την ζωντανή, λεπτομερή αφήγηση.Σε συνδιασμό με την περιέργεια μου και το στυλ του ..Sir Lanselot έχει παραμελήθει δουλειά(ο τόνος πάει και στη παράλήγουσα) 3-4 ημερών.

Θα επανέλθω τη Κυριακή.

Βίρα τις άγκυρες(να μην γκρινίαζει και ο καιρός)!

Άσπρος Λύκος

 
At Thu Mar 15, 01:16:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Κατακόκκινος (απο τα ...ιερόσυλα λόγια σου)! Άκου Καββαδίας. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του ...άγιου! :)

 
At Fri Mar 16, 12:25:00 AM, Blogger o kairos said...

Εχω να καταθεσω οτι ο πρεσβευτης στην Ιταλια ηταν το μακρυ χερι της ασφαλειας στους φοιτητες,και πως ενας απο τους σημερινους αστερες της υποτιθεμενης δημοσιογραφιας,που ηταν στην Ιταλια ειχε σχεσεις μαζυ του,που ακομα ψαχνουμε να βρουμε αν ηταν μονο προσωπικες λογω του χωροφυλακα πατερα.Του δημοσιογραφου-εισαγγελεα.Ο πρεσβης παντως εχει στειλει πακετο κοσμακη και κοσμακη φακελλωμενο στην ελληνικη Ασφαλεια,οπως μπορει να δει κανεις και απο τα αρχεια του υπουργειου απο το εξωτερικον,που λεει κι ο Καλαϊτζης.
Ακομα,να απαντησω,οτι το υπουργειο Αμυνας δεν εχει δεσμευση σαν το Εξωτερικων για δημοσιευση των αρχειων στην 30ετια.Ασε που και το υπουργειο των Εξωτερικων ο,τι θελει αποχαρακτηριζει, για λαϊκη καταναλωση.
Καπετανιε,δεν το ξερεις,αλλα γραφεις Ιστορια.Και οχι του Δημοτικου.Σ ευχαριστουμε.

 
At Fri Mar 16, 12:33:00 AM, Blogger o kairos said...

Α,αυτον τον ωραιοπαθη,τεταρτον δεξια μετα τον Παππα,τι τον θελατε εκει μεσα.Για τροφοδοσια του πληρωματος με αντιστασιακες ιθαγενεις;

 
At Fri Mar 16, 08:42:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Καπταν Γιώργη, έχεις απόλυτο δίκιο για τα της πρεσβείας. Κάποτε, όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και η πιάτσα σας τον ρόλο του καθενός. Και πολύ θα ήθελα να ξέρω το διάστημα που υπηρέτησε ο κύριος που λες στην πρεσβεία. Έχει σημασία.

Και, ο ...δικός σου δεν πρόλαβε να γευτεί ...αντιστασιακές ιθαγενείς. Η πρώτη που κατέφθασε εκεί ήταν η κοπελιά του που εν ριπή οφθαλμού έγινε αρραβωνιαστικιά και σύζυγος!
Τώρα το παίζει πάντα μπακούρης αλλά έχει γίνει σαν τον Ντέμη Ρούσσο στα παχιά του! (για να παρηγοριέσαι από τις γκομενο'κατραπακιές' στα νιάτα σου στα λέω! Κι όταν κατεβώ με το καλό, θα πάμε να τον βρούμε μαζί να πάθει την πλάκα του!)

 
At Sun Mar 18, 09:29:00 AM, Blogger So_Far said...

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι αν έχεις δίκιο και ρισκάρεις το μόνο που θα δεις από το βασανιστή σου είναι το ουρλιαχτό του φόβου...
Αυτό με το 'κουμμούνια' εύκολο ... πού να τολμήσουν να σκεφτούν παραπέρα .. και το κυριότερο πώς να βρεθούν 'κουμμούνια' στο στράτευμα εκείνης της εποχής..
Ξέρετε έφτασαν σε σημείο να ρωτάνει τον μακαρίτη τον πατέρα μου αν είχε υπάρξει 'αετόπουλο' στην Κατοχή.. μέχρι εκεί τους έκοβε.. ( ναι, ναι στην κατά 15θήμερο τακτική επίσκεψη για συνέντευξη στο σπίτι από το οικείο αστυνομικό τμήμα ... )

 
At Sun Mar 18, 09:53:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Η βλακεία είναι αήττητη. Και η γελοιότητα εξαιρετικά επικίνδυνη!

 

Post a Comment

<< Home