Wednesday, March 07, 2007

1. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ πρόλογος


ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΑΪΟΣ 1973,
ΤΟ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΒΕΛΟΣ


34 χρόνια.
Διάστημα αρκετό για να χαμηλώσουν οι εντάσεις, οι αντιθέσεις και να αμβλυνθούν οι γωνίες από τις οποίες «διαβάζουμε» την ιστορία. Διάστημα μικρό, όμως, για να εκλείψει η υποκειμενικότητα μιας αφήγησης των γεγονότων από κάποιον που πήρε μέρος σ’ αυτά. Γεγονότα που έπαιξαν ρόλο στη νεότερη ιστορία της χώρας και που θα τα περιγράψω, όπως εγώ τα έζησα και τα αντιλήφθηκα, για να πληροφορηθείτε και να τα αξιολογήσετε κατά την κρίση σας.


Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, όπως διαμορφώθηκε από τη λήξη του Εμφύλιου και μετά, κατέληξε στη δεκαετία του 70 (1960-70) ταραχώδης με έντονες συγκρούσεις και ζυμώσεις, που καθιστούσε το μέλλον του τότε πολιτικού κατεστημένου (των νικητών του Εμφύλιου που μονοπώλησαν Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση – ως ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση) και ΕΚ(Ένωση Κέντρου) -) ασαφές και αβέβαιο.
Η εκλογική επιτυχία της Ελληνικής Δημοκρατικής Αριστεράς –ΕΔΑ- το 1958 που πήρε ποσοστό 24,42%, λειτούργησε ως επιπλέον κίνητρο για την ενεργοποίηση αμυντικών μηχανισμών στον ορατό πλέον «κίνδυνο» ολικής επαναφοράς των ηττημένων του Εμφύλιου στο προσκήνιο με κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Ο Στρατός «ανήκει» στο παλάτι που έχει τον πρώτο λόγο ακόμα και για τις κρίσεις και τοποθετήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας. Και ο Στρατός, ως θεσμός, διατηρεί τον ρόλο του εγγυητή της ομαλότητας απέναντι και στους "εσωτερικούς" εχθρούς του κατεστημένου που εμπεδώθηκε μετά τον πόλεμο και τον Εμφύλιο.
Στο διεθνές πεδίο, ο Ψυχρός (ενίοτε και θερμός) Πόλεμος μαίνεται (Κούβα-Βερολίνο-Κεντρική Ευρώπη-Ν.Α Ασία-ανεξαρτητοποιήσεις αποικιών).
Τα γενικότερα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα, σε συνδυασμό με τη διανομή των «ζωνών επιρροής» από τις νικήτριες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Μεγάλες Δυνάμεις, προϋπέθεταν/επέβαλαν τη θέση της Ελλάδας σε συγκεκριμένη πλευρά με συγκεκριμένη πολιτική.
Το ασαφές του μέλλοντος του πολιτικού συστήματος, όμως, που κατέρρεε διαπλεκόμενο και παρακρατούμενο, άφηνε περιθώρια σταδιακής επικράτησης άλλων πολιτικών δυνάμεων με προσανατολισμούς διαφορετικούς των μακροπρόθεσμων σχεδιασμών της Δύσης που εκφραζόταν με την πολιτική και ανάπτυξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ).

Με βάση τα παραπάνω, η στρατιωτική δικτατορία ήταν αντικειμενικά αναπόφευκτη και εξυπηρετούσε απολύτως και το πολιτικό κατεστημένο.
Πρώτα απ’ όλα για να αποφευχθεί ο «κίνδυνος» αλλαγής πορείας της χώρας στο διεθνές σκηνικό, για να εγκατασταθούν και παγιωθούν οι αναγκαίες Βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα καίρια διεθνή σημεία (πυρηνικές κεφαλές στη Μακεδονία και Θράκη, Βάσεις σε Κύπρο, Λέρο, Σούδα, Ν.Μάκρη κ.α.) και, παράλληλα, για να διασώσει το γόητρο των πολιτικών φατριών ώστε να επανακάμψουν στο προσκήνιο αργότερα αναβαπτισμένες ως εκφράζουσες τη Δημοκρατία.

Έτσι, στις 21 Απριλίου 1967, εκδηλώθηκε το ένα από τα δύο (στρατηγών και συνταγματαρχών) σχεδιασθέντα πραξικοπήματα, με τους συνταγματάρχες να ‘προλαβαίνουν’ τους στρατηγούς, οι πολιτικοί ‘έκπληκτοι’ συνελήφθησαν με τις πυτζάμες τους και παρέδωσαν αμαχητί την εξουσία στους επικεφαλής των ομάδων που έκαναν τις συλλήψεις λοχαγούς.

Ούτε ένας χαστούκισε, έστω, έναν λοχία, ούτ’ ένας έριξε μια μπαλωθιά, έστω, για την τιμή της Δημοκρατίας.

Όταν αυτή είναι η συμπεριφορά των ηγετών, δεν μπορεί κανείς να κρίνει και να κατακρίνει τους πολίτες της χώρας που αδιαφόρησαν εντελώς –στην πλειονότητά τους- για την τύχη των σκάρτων πολιτικών ή και ανακουφίστηκαν γιατί τους ξεφορτώθηκαν. Εθελοτυφλούν, σκόπιμα, δε, αυτοί που αρνούνται να παραδεχθούν ότι μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού αποδέχθηκε μετά βαΐων και επαίνων την "Εθνικήν Επανάστασιν" αηδιασμένο από τον εκφυλισμό της πολιτικής της εποχής. Τα ελλείματα της Δημοκρατίας γεννούν τις δικτατορίες, τόσο των όπλων, όσο και των γραφίδων και των τηλεοπτικών οθονών...

Δεν θα μείνω άλλο στα προηγηθέντα γεγονότα. Η εκτίμηση των οποίων, άλλωστε, βασίζεται στην υποκειμενική ανάλυση των δεδομένων της εποχής και επιδέχεται, βεβαίως, αντιλόγου, συμπλήρωσης ή και αντίκρουσης.

Ο μόνος θεσμικός παράγοντας που εγώ γνωρίζω ότι αντέδρασε βίαια και έβρισε σκαιότατα τους κινηματίες ήταν ο Αρχηγός, τότε, του Ναυτικού Ναύαρχος Εγκολφόπουλος.
Τον αποστράτευσαν, βεβαίως, την ίδια στιγμή.


Συνεχίζεται
(ας σχολιάσουμε, όμως, πρώτα τα προλεγόμενα)

Labels:

37 Comments:

At Wed Mar 07, 10:15:00 PM, Blogger Αντώνιος said...

Tha diavazw me kommeni tin anasa...

 
At Thu Mar 08, 12:43:00 AM, Blogger Γεωργία said...

"Ούτε ένας δεν χαστούκισε, έστω, έναν λοχία, ούτ’ ένας έριξε μια μπαλωθιά, έστω, για την τιμή της Δημοκρατίας."

Αν και γεννήθηκα το '84 κι έτσι δεν έχω ούτε ανάμνηση ούτε γνώση (μόνο ελάχιστες πηγές δήθεν Ιστορίας και τις μαρτυρίες της οικογένειας -ευτυχώς έχουμε απ' όλα στην οικογένεια) δεν αμφέβαλα στιγμή ότι κάπως έτσι θα έγινε.

Μόνο τέτοια "ανοχή" θα μπορούσε να γεννάει ακόμη ως τις μέρες μας ένα τσούρμο πολιτικής αδιαφορίας και βρώμας αλλά και ένα εξίσου μεγάλο τσούρμο εμποτισμένο τόσο πολύ -ευτυχώς- με την δίψα της ανάνηψης.

Μάλλον είναι νωρίς ακόμα, αλλά πού θα πάει...Θα καθαρίσει το τοπίο...Κύκλους κάνει, δε μπορεί, θα ξοδευτεί κάποτε η διαφθορά (κυρίως εκείνη που είναι μέσα μας και όχι εκτός μας) και η αχρειότητα.

 
At Thu Mar 08, 12:52:00 AM, Blogger Pan said...

Χαίρομαι που το - παλλαϊκό πιστεύω -αίτημα γίνεται πραγματικότητα.
"Ούτ’ ένας έριξε μια μπαλωθιά, έστω, για την τιμή της Δημοκρατίας." Να σου θυμίσω την- δεν ξέρω και πως να την χαρακτηρίσω -σκηνή του λιντσαρίσματος του Τάσου Ισαάκ; Ε, λοιπόν, ούτε ένας από τους παρόντες κουμπουροφόρους έριξε μία ντουφεκιά έτσι, για την τιμή της Δημοκρατίας. Για να θαυμάσουμε άλλη μία φορά την απέραντη αντρεία μας.
"Και ο Στρατός, ως θεσμός, διατηρεί τον ρόλο του εγγυητή της ομαλότητας απέναντι και στους "εσωτερικούς" εχθρούς του κατεστημένου που εμπεδώθηκε μετά τον πόλεμο και τον Εμφύλιο." Αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα στους αγαπημένους μας που θα εκπολιτίσουν την Ευρώπη.
Αυτή την στιγμή αυτά τα λίγα. Θα επανέλθω.

 
At Thu Mar 08, 10:20:00 AM, Blogger Lion said...

Το κειμενο το περιμενα(με) απο καιρο - και ανυπομονω για την συνεχεια.

Δεν εχω γνωσεις για να κρινω και να σχολιασω. Διαβαζω για να μαθω.

Μια απορια: το πολιτικό κατεστημενο το βολευε μια δικτατορία, προκειμένου να εμφανιστουν αργοτερα εξαγνισμένοι ως "σωτηρες της Δημοκρατιας". [*]

Προεξοφλουσαν λοιπον την καταρρευση της δικτατοριας σε ευλογο χρονικο διαστημα; Δεν φοβονταν, οτι η δικτατορια μπορουσε ισως να κρατησει 20-25 χρονια;

[*] τετοια μυαλα που κουβαλαμε, τετοιοι πολιτικοι μας αξιζουν

 
At Thu Mar 08, 11:07:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Το "έλλειμα" Δημοκρατίας είναι τα όρια αυτού του συστήματος που λέγεται Κοινοβουλευτική
(το κοι γράφεται και ..κυ)Δημοκρατία.Το Κέντρο η Δεξιά(έτσι την λέει ο ..Σημίτης) και τα παρελκόμενα.

Όταν με 50% και πανω ο "Γέρος"παραιτήται, όταν η ΕΔΑ συνεργάζεται και τον στηρίζει
..ε..ή είναι βλάκας ή αναγνωρίζει τα όρια (δυναμική) της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατιας.

Μετά την παραίτηση μπορεί να κηρήξει όσους "ανενδοτους" αγώνες θέλει με σκοπό
όχι την κατάληψη της εξουσίας δια της λαικής δυναμης-εντολής(ο κόσμος κατέβαινε στους δρόμους για 2 χρόνια) αλλά με σκοπό τις ...εκλογές
Τίθεται το ερώτημα. Αφού οι εκλογές-κοινοβούλιο αποδείχτηκαν αδιέξοδο, τι κάνει. Ξανά Εκλογές;;;
Oι αποφασισμένοι περνάνε μια και καλή τον Ρουβικώνα. Δεν πηγαινοέρονται στον Σαγγάριο σαν χαμένοι.

Ο "Γέρος" κάνει "ανένδοτους"(τους λέω ανέκδοτους) αγώνες, εγκλωβισμένος στην δυναμική του Συστήματος
που με συνέπεια Υπηρετούσε. Σκοπός του να κατευνάσει τις ανεξέλεγτες λαίκές αντιδράσεις
να απογοητεύσει τον κόσμο που πιστεύει σε αυτόν. Κοινοβουλευτική Λύση δεν υπάρχει με 3 κέντρα εξουσίας
(Λαό με εκπρόσωπο τα Κόμματα- Παλάτι - Στρατό)
Με την στάση του ο "Γέρος" έμμεσα(λέω άμεσα) προετοιμάζει.. το έδαφος για την Χούντα.
Ενός έμμισθου πράκτορα της CIA Κεντρώου αντι-κομμουνιστή Συνταγματάρχη και ενός βλάκα αντι-Κομμουνιστή
καραφλού Ταξίαρχου(όχι κύριε ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ. Άλλο Ταξίαρχο ενοούμαι)διοικητή του Στρατοπέδου
Τεθωρακισμένων στο Γουδί.
Αυτό που εύσχημα λέγονταν, "Ασκηση F" ..

Από εξωτερικά η Χούντα έχει την διάρκεια ζωής της Γέφυρας(του Σουέζ).
"Κλείνει" η γέφυρα έρχεται η Χούντα. Όταν "Ανοίγει" η Γέφυρα
τότε η Χούντα δεν έχει λόγο περαιτέρω συντήρησης..
Οι δύο πνεύμονες της Ελλάδας όπως έλεγε εύσχημα ο ίδιος ο "Γέρος",είναι ο Αγγλικός και Αμερικανικός).
Οι Νεο-Αποικιοκράτες(ειδικά οι Αγγλοι) είναι κατά κάποιον τρόπο ..καλλιτέχνες της Γεωστρατηγικής
Ξέρουν ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ να ανοιγουν Γέφυρες , να διχοτομούν κράτη εκμεταλλευόμενοι
τις ΗΔΗ Υπάρχουσες Εντάσεις Διαφορές και αντικρουόμενα Συμφέροντα και εντός ΝΑΤΟ (π.χ. Κύπρος)
Μπορεί να μιλήσει κάποιος για Γεωστρατηγική με τον Παπαθεμελή και τον Ψωμιάδη;;

Άσπρος Λύκος

 
At Thu Mar 08, 11:24:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Σημαντικό το σχόλιο σου αγαπητέ Ημίαιμε. Συμφωνούμαι στα περισσότερα

Άσπρος Λύκος

 
At Thu Mar 08, 11:58:00 AM, Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Γεννήθηκα το '62 (για να αξιολογήσετε δεόντως τα παρακάτω).
Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το πολιτικό κατεστημένο το βόλευε η επέλαση της Χούντας. Κι αυτό διότι το πολιτικό κατεστημένο δεν είχε ενιαία συμφέροντα: άλλα εκπροσωπούσαν την ανερχόμενη αστική τάξη (εφοπλιστάδες που έγιναν με τα μεταπολεμικά Liberty), βιομήχανους (τσιμεντάδες που πλούτισαν με την αστικοποίηση) και άλλα την απερχόμενη αγροτική αριστοκρατία (ακόμα και τώρα υπάρχουν δεξιοί βουλευτές από σόγια τσιφλικάδων).
Εκείνο για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι η Αριστερά ήταν αντιφατική. Από τη μια μεριά στήριξε την Ένωση Κέντρου (ποιός νομίζετε ότι έφκιαξε το μηχανισμό της Ε.Κ.;) κι από την άλλη ανέπτυξε την ΕΔΑ. Κι από την τρίτη είχε αρχίσει ήδη να κλυδωνίζεται το μετασταλινικό σύστημα εντός του ΚΚΕ, το οποίο τον επόμενο χρόνο (1968) το οδήγησε στη διάσπαση.
Έχουμε, λοιπόν: ένα νέο αστικό πληθυσμό στις όλο και διωγκούμενες πόλεις, ο οποίος αναζητεί ρόλο: είτε θα προσδεθεί στο δημόσιο (άρα πρέπει να έχει μπάρμπα στην δεξιά Κορώνη) είτε στον ιδιωτικό τομέα, όπου τότε κυριαρχούσε η οικοδομή (βλέπε ταινίες με Νίκο Ξανθόπουλο, Γιώργο Φούντα κ.α.). Όσοι δεν χωράγανε, φεύγανε στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές (και λίγος Καζαντζίδης-μετά συγχωρήσεως, Ημίαιμε!-για να δέσει η λαϊκή κουλτούρα της εποχής). Η Αριστερά εθελοτυφλούσε (το φύλλο της «Αυγής» της 21ης Απριλίου, που κατασχέθηκε στα πιεστήρια, είχε ανάλυση «Γιατί δεν θα γίνει δικτατορία»!), η Ένωση Κέντρου δεν ήξερε πού παν' τα τέσσερα καθώς ο ηγέτης της ήταν αυτό που λέμε (και ήδη έλεγαν) Παπατζής και η Δεξιά ήταν διχασμένη, όπως ανέφερα παραπάνω. Η Δεξιά συμβιβάστηκε με τη Χούντα, οι αποδέλοιποι άρχισαν αυτό που ήξεραν, να παλεύουν όπως-όπως και να γκρινιάζουν.
Και βέβαια ο απλός κόσμος (κάτι ανάμεσα σε όλους αυτούς) το βούλωσε! Οι αντιστασιακοί αυγάτισαν μετά την πτώση της Χουντός.
Αυτά και σόρι για την Βικτώρια και Ιρλάνδα Πειραϊκής-Πατραϊκής!

 
At Thu Mar 08, 01:00:00 PM, Anonymous Anonymous said...

H Κοινοβουλευτική Αριστερά δεν ήθελε ακόμα και όταν μπορούσε την εξουσία. Αρκούταν σε ένα μικρό κομμάτι της εξουσίας.Μια ζωή κοίταζε απ την.. κλειδαρότρυπα.Κοινώς..μπανιστριτζήδες της εξουσίας.

Γι αυτό και αυτή η φαινομενικά αντιφατική συμπεριφόρα της(Λίβανος - Καζέρτα - Εμφύλιος - Δημοκρατία -114- Χούντα-Μεταπολίτευση - )
Ενός κακού, μύρια έπονται..

Να μην πούμε για το πρωτοσέλιδο - ανακοίνωση του Ριζοσπάστη με τους 300 προβοκάτωρες του Πολυτεχνείου παραμονές της 17/11/1973..
Ούτε για τις απόψεις του Κύρκου για "συνεργασία" στην κατεύθυνση "κοινοβουλευτοποίησης" της Χούντας με τον τότε "πρωθυπουργό" της, Μαρκεζίνη

Συγγνώμη αγαπητέ Ημίαιμε για την ανακατωσούρα,αλλά όπως λέει και ο John Cleese στο Mondy Pythons and the Holy Grail στο ρόλο του Lanselot..
python

"Sorry....it's my style"

 
At Thu Mar 08, 01:05:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Η πατρότητα του ποιο πάνω σχολίου ανήκει σε μένα

Άσπρος Λύκος

 
At Thu Mar 08, 01:05:00 PM, Blogger Кроткая said...

Εξαιρετικά αρχίζει. Εξαιρετικά.
Θυμησέ μου, δεν έχεις σπουδάσει πολιτικες επιστήμες σωστά; Το λέω διότι ακόμα και η ορολογία φανερώνει γνώση πολιτικών επιστημών. Ετσι, έτσι, χωρίς κορώνες, χωρίς υπερβολές, όσο αντικειμενικά είναι δυνατόν.

Αναμένω νε ανυπομονησία τη συνέχεια, γιατί είναι ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που δεν ξέρω καλά.

Να σημειώσω μόνο, για τον Σκύλο της Βάλια Κάλντα πως η Αριστέρά ήταν παράνομη και τα μισά μέλη της μέχρι το 63 ήταν στα Μακρονήσια, αυτό ίσως να ερμηνεύει την αντιφατική της στάση. Κάτι άλλο που ίσως επίσης την ερμηνεύει είναι οι κλυδωνισμοί που υφίσταται λόγω των εξελίξεων στην Σοβιετία, αυτοί που οδήγησαν στην Πράγα και στις διασπάσεις.

Επίσης, εξαιρετικό το σχόλιο του Άσπρου Λύκου.

Μην κάνεις καμιά βδομάδα να γράψεις την συνέχεια.

 
At Thu Mar 08, 01:09:00 PM, Anonymous Anonymous said...

"Εθελοτυφλούν, σκόπιμα, δε, αυτοί που αρνούνται να παραδεχθούν ότι μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού αποδέχθηκε μετά βαΐων και επαίνων την "Εθνικήν Επανάστασιν" "

Να συμπληρώσω ότι εθελοτυφλούν και όσοι δεν συνειδητοποιούν ότι τα επτά χρόνια θα ήταν αδύνατα αν ήταν σημαντικό το ποσοστό του ελληνικού λαού που δυσανασχετούσε και αντιστεκόταν εμπράκτως. Η επταετία έγινε τόση γιατί βόλευε τους πάντες. Δυστυχώς.

Περιμένω ανυπόμονα την συνέχεια.

 
At Thu Mar 08, 01:25:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Ξέχασα και την Βάρκιζα στην αλυσίδα
Λοιπόν (Λίβανος - Καζέρτα - Δεκεμβριανά -Βάρκιζα - Εμφύλιος - Δημοκρατία -114- Χούντα-Μεταπολίτευση - )
Ενός κακού, μύρια έπονται..

Μιας και το έφερε η κουβέντα την συμφωνία της Βάρκιζας την υπέγραψε και ο Σιάντος.
Ο οποίος θεωρούσε αστική συνήθεια να γυρίζεις τα ρολόγια
...στην θερινή ώρα!! Ίσως αυτό εξηγεί που η αριστερά έπεσε σε Χειμέρια Νάρκη !
Δεν "γυρίζει" τα ρολόγια της την κατάλληλη στιγμή
Αργότερα το ΚΚ έβγαλε τον Σιάντο πράκτορα της "Intelligence service"!
Ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος που κατηγορείται άδικα.
Ισως γιατί δεν ήξεραν στο πάνσοφο ΚΚ οτι Intelligence σημαίνει έξυπνη οπότε βλάκας
σαν τον Σιάντο δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι μέλος της..

Άσπρος Λύκος

 
At Thu Mar 08, 01:43:00 PM, Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

@ Κροτ: φυσικά και εξηγείται και έτσι η αντιφατικότητα. Άλλωστε, πολλά στελέχια ήταν στου διαόλου τη μάνα και επέμεναν να ελέγχουν τα εν Ελλάδι, χωρίς να ξερουν την τύφλα τους. Και όσοι ήσαν εν Ελλάδι, βρίσκονταν είτε στο Long Island είτε σε βαθύτατη παρανομία.

Να συμπληρώκω στο quote του Μπαμπάκη «Η επταετία έγινε τόση γιατί βόλευε τους πάντες» ότι μάλλον πάρα πολλοί (έχοντας μάθει την τελευταία 20ετία (΄47-'67) να προσαρμόζονται στα τρέχοντα, έσπευσαν να προσαρμοστούν και σε τούτο.
Και στον Ασπρόλυκο να παρατηρήσω ότι ναι μεν ο Σιάντος δεν ήταν και κάνα σαϊνι αλλά αυτό με τη θερινή ώρα (που μου το έχει πει και άλλος) είναι λίγο δύσκολο, καθώς η θερινή ώρα εφαρμόστηκε στη δεκαετία του '70 από τον θείο (με πεζό θ) Καραμανλή ως επιταγή της τότε ΕΟΚ. Μπας και έκανε καμιάν άλλη βλακεία με τα ρολόγια; Πχ, μπας και εκεί στη Σοβιετία με τις πολλές ωριαίες ατράκτους (άλλη η ώρα Μόσχας, άλλη η ώρα Τασκένδης) τα κράταγε κολλημένα στην ώρα Ελλάδας; Άσχετον αλλά με ενδιαφέρει...

ΥΓ ας μην το επικεντρώσουμε στην αριστερά, όμως!

 
At Thu Mar 08, 02:00:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ωραία αρχίσαμε! Σίφουνας ο sir Lancelot Ασπρόλυκος, αυγάτισε το αναγκαστικά συμπιεσμένο κείμενο του προλόγου. Ευχαριστώ μεγάλε!

Αντώνιε, ...πάρε ανάσα γιατί θα τραβήξει μακριά η βαλίτσα... :-)
Και σε συμπαθώ ιδιαίτερα!

Γεωργία, νοιώθω καλά όταν οι σκέψεις μου συμπίπτουν και με αυτές και άλλων συμπολιτών. Αισιόδοξο στην πικρία του το σχόλιό σου. :-)

Pan, είναι αλήθεια ότι οι γείτονες είναι καμιά πενηνταριά χρόνια πίσω στις πολιτικές εξελίξεις και ο Στρατός εκεί παίζει τον ρόλο του εγγυητή του Κεμαλικού Κράτους.
Θα είναι πολύ χρήσιμο για τους νεότερους μπλογκοσυντρόφους, βλέποντας το τι γίνεται στη γείτονα χώρα, να αντιληφθούν και να κρίνουν τα τότε ελληνικά δεδομένα με τα μέτρα της εποχής εκείνης.

Δρακολέοντα, δεν ισχυρίζομαι ότι την προκάλεσαν σκοπίμως, εκ των πραγμάτων, όμως, αποδεικνύεται ότι τους βόλευε. Δεν ήθελε δε και ιδιαίτερη πολιτική διορατικότητα για να αντιληφθεί κανείς ότι τα δικτατορικά καθεστώτα στην Ευρώπη είχαν ορατή ημερομηνία λήξης. Είναι δε βίτσιο της ελληνικής πολιτικής να μην προσπαθείς να ανατρέψεις τον αντίπαλο αλλά να τον αφήσεις να σαπίσει εκφυλιζόμενος και να έρθεις ως Μεσσίας!

Κροτούλα, όχι δεν έχω ακαδημαϊκές σπουδές Πολιτικών Επιστημών. Πεζοδρομιακές, ναι!
Σε ό,τι αφορά στους αριστερούς, καλά τα λες. Μόνο που αυτοί που ήταν στα ξερονήσια ήταν οι 'αθώοι' αριστεροί. Οι 'ένοχοι' ήταν σε άλλα νησιά!

Μπαμπάκης, συμφωνώ. Μόνο που το 'βόλεμα' του απλού πολίτη δεν μπορεί να έχει το ίδιο ποσοστό ενοχής με το 'βόλεμα' των επαγγελματιών της πολιτικής.
Αυτό το λέω γιατί πιστεύω, όπως φαίνεται και σε προηγούμενα ποστ, ότι όλες οι αγέλες χρειάζονται τα γκισέμια τους. Πριν, κάποιος, μου αποδώσει μομφή ότι 'προβατοποιώ' την ανθρώπινη κοινωνία, υπενθυμίζω ότι υπάρχουν και αγέλες περήφανων αλόγων....

 
At Thu Mar 08, 02:09:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ξέχασα τον ...μαντρόσκυλο.
Εύστοχες οι παρατηρήσεις. Νομίζω, όμως, ότι η ουσία του 'βολέματος' δεν επηρεάζεται από το τι εκπροσωπούσε το πολιτικό κατεστημένο -τους μεν ή τους δε-. Όλοι τους αναγνώριζαν τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός πολιτικής σκηνής από την ολοένα διευρυνόμενη αμηχανία των πολιτών που ανεβοκατέβαζαν (με τεράστιες μετακινήσεις ποσοστών) τις κυβερνήσεις, γεγονός που αποδείκνυε την αποστροφή τους περισσότερο παρά τις προτιμήσεις τους.
Επαναλαμβάνω, όμως, ότι το 'βόλεμα' αποδεικνύεται στην πράξη από το απλό γεγονός ότι ο πατέρας μου έζησε και πέθανε με το ίδιο πολιτικό κατεστημένο που ζεί και ο εγγονός του και πιθανόν θα ζήσει και ο εγγονός μου... :-)

 
At Thu Mar 08, 02:27:00 PM, Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Ασπρόλυκα,
ξέχασες και μια κορυφαία γκέλα της Αριστεράς: την αποχή της στις εκλογές του '46 («Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος»), από τα μνημειωδέστερα αυτογκόλ της Ιστορίας.

 
At Thu Mar 08, 02:37:00 PM, Blogger o kairos said...

Τα λυκοσκυλα συμπληρωσαν τα πραγματικα περιστατικα με ακριβεια,πλην του ρολογιου του Σιαντου.Που δεν αλλαζε την ωρα απο χωρα σε χωρα!Να συμπληρωσω στα πραγματικα περιστατικα,οτι μονο μια ομαδα περιπου 20 (εικοσι) πολιτων αντεδρασε εμπρακτα το πρωι της 21ης Απριλιου,με μια ηρωικη και ταυτοχρονα θλιβερης εικονας συγκεντρωση-διαδηλωση στην Ερμου,αυθορμητη,που διαλυθηκε αυτοβουλως σε πολυ λιγη ωρα,μολις διαπιστωσε την ...προθυμια του λαου να συμπαραταχτει μαζυ της.Ηταν Λαμπρακηδες στην πλειοψηφια τους και ενας απο αυτους ειναι σημερα στη φυλακη,κατηγορουμενος για συμμετοχη στον ΕΛΑ,χωρις αποδειξεις.Ο Κωστας Αγαπιου.Αντι αγαλματος η φυλακη ειναι συχνη πληρωμη των τολμητιων στην Ελλαδα.

 
At Thu Mar 08, 02:53:00 PM, Anonymous Anonymous said...

@σκύλος της Βάλια Κάλντα
Για τον Σιάντο και τις ώρες.
Νομίζω πως η αλλαγή της ώρας υπήρχε στην Ευρώπη.
Το σχόλιο για τον Σιάντο αποτελεί δείγμα της βλακείας του όπως και της πολιτικής του ΚΚ
Που για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα τον έβγαλε....πράκτορα
(βολική ερμηνεία για πολλές αμαρτίες του ΚΚ)
Μεταπολιτευτικά το ΚΚ χρησιμοποιήθηκε ως "Κολυμπήθρα του Σιλωάμ" από πολλούς
που τότε δεν άκουγαν δεν ήξεραν δεν μιλούσαν (και συνεργάστηκαν με την "επανάσταση" του 67).
Περισσότερα
Βασίλης Ραφαηλίδης: "H ΚωμικοΤραγική Ιστορία του ΝεοΕλληνικού Κράτους"
Με τον Βασίλης Ραφαηλίδη δεν συμφωνώ ως προς τις προοπτικές μελλοντικής ανάλυσης
Όμως καλύπτε δημοσιογραφικά αναλύε πολύ καλά τα ήδη υπάρχοντα γεγονότα Kαι κυρίως άδολα.
Για την αριστερά κοιτάζουμε στο τι δεν έκανε τις κατάλληλες στιγμές(timing)
Όπως π.χ. δεν έκανε το 43-44 και το 65-67
Tα ρολόγια που λέγαμε....Οσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος
Ή αλλιώς οτι υπάρχουν στιγμές που η Ιστορία τρέχει με χιλίομετρα(ποιος το είπε..ποιός το είπε..)
Συμφωνώ στην επικέντρωση και βάζω μια άνω τελεία


Συνέχεια
Tην τελευταία παράγραφο πέρι.. ρολογιών. Η λέξη "λαός" προσδιορίζει ένα μόρφωμα. Λαός είναι και
ο Κόκκαλης ο Κοντομηνάς, ο Μπόμπολας, και ο Βαρδινογιάννης. Έχουμε τα ίδια συμφέροντα
μαζί τους;;
Ναι υπήρχε πολύ φιλολογική αντίσταση ειδικά στο Παρίσι. Α Pari. Σαν πονηροί έλληνες
κάναμε εκκλήσεις στους ξένους για να "ρίξουν" αυτοί την Χούντα. Σωστό αυτό αλλά στο εσωτερικό
..βουβαμάρα.Δεν απαξιώ τον αντι-δικτατορικό αγώνα αλλά καλό θα είναι να μην λέμε για καθολική
αντίσταση ενάντια στη Χούντα. Υπήρχε συνεργασία από αρκετούς(τα δανεικά και αγύριστα) και ανοχή
από τους περισσότερους

Όταν ο Παττακός χάρησε τα χρέη στους αγρότες όλοι.. στο ζήτω.
Όταν γινόντουσαν "επενδύσεις" κοινώς χάρισμα σε Ξενοδοχεία, δανεικές και αγύριστες πάλι ζήτω
Όταν το χρήμα άρχισε να στερρεύει, κάποιοι άρχισαν να σκέφτονται για αλλαγή ...

Τα θαύματα της "Ισχυρής Ελλάδας" κρατούν το πολύ μία 7ετία-8ετία
Και τότε η "Κυβέρνηση" έλεγε στους ανθρώπους να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο
και εταιρίες Μαιμούδες έπαιρναν το ρευστό (πολλές συμπτώσεις)
Ευτυχώς που μεσα στην δυστυχία είχαμε το Πολυτεχνείο μαζί την διαδήλωση των Μεγαριτών
και την Κύπρο αλλιώς θα είχαμε Δημοκρατία άλλα ..Τούρκα.
Που σημαίνει ότι το ΥΠ.Άμυνας και Δημόσιας Τάξης στους Στρατηγούς..

Υπήρχε αναφορά του Κεντρώου Ζίγδη το 1977-1978 (3 χρόνια μετά)στα πρακτικά της Βουλής
που έλεγε ότι από τους 17 διοικητές οργανισμών επι Χούντας έμειναν στην θέση τους οι...16
Ο θείος Καραμανλής τους είχε δώσει το συγχωροχάρτι του..

Άσπρος Λύκος

 
At Thu Mar 08, 03:19:00 PM, Blogger herinna/ said...

"Εθελοτυφλούν, σκόπιμα, δε, αυτοί που αρνούνται να παραδεχθούν ότι μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού αποδέχθηκε μετά βαΐων και επαίνων την "Εθνικήν Επανάστασιν" αηδιασμένο από τον εκφυλισμό της πολιτικής της εποχής".
Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη αυτό. Δεν ήταν όμως όλοι έτσι. Στη Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία και Ολλανδία, είχαν καταφύγει πολλοί για να συνεχίσουν τον πολιτικό τους αγώνα, με καταγγελίες διεθνώς, συναυλίες, δημοσιεύσεις, διαδηλώσεις και ενίσχυση των αντιχουντικών οργανώσεων εντός της Ελλάδας. Μη τα παραβλέπεις ε;

 
At Thu Mar 08, 03:20:00 PM, Blogger herinna/ said...

Περιμένω τη συνέχεια για να κάνω σχόλιο εφ' όλης της ύλης.

 
At Thu Mar 08, 03:21:00 PM, Blogger herinna/ said...

θυμάμαι τον Ηλία Ηλιού....:(

 
At Thu Mar 08, 03:46:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Αγαπητέ Ημίαιμε, πάντως απ τους ανώτερους της Αεροπορίας ένας συνεργάστηκε ενεργά
Ο οποίος συνέλαβε αυτοπροσώπως τον ανώτερό του Αρχηγό της Αεροπορίας
Έκανε την "μπάζα" του με κάτι δεκάδες εκατομμύρια δραχμές εκείνης της εποχής (νομίζω του Ι.Κ.Α τα λεφτά)
και την "έκανε" για το Εξωτερικό προ-μεταπολίτευσης.
Έκτοτε δεν έχει επιστρέψει

Ορθό είναι οι δύο Χούντες.
Των "μικρών" και των "μεγάλων"
Οι "μικροί" ήξεραν για τους "μεγάλους".
Οι "μεγάλοι" δεν ήξεραν για τους "μικρούς" και ήταν απρόσεχτοι
Αν δεν πετύχει η μία, υπάρχει "καβάντζα" η άλλη
Όπως επίσης οτι 20 μέρες πριν το "κίνημα"
(ο Ελληνικός Στρατός είναι ο μονδικός στον κόσμο που δεν κάνει ποτέ στάση!)
έγινε ένα συνεδριο στη Ρώμη με θέμα το μέλλον της... Ανατολικής Μεσογείου.
Τα έξοδα του συνεδρίου πληρώθηκαν από έναν πριγκηπα ή τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Σραβίας
Αυτό σημαίνει Αμερικάνικος σχεδιασμός και προγραμματισμός φίλοι μου .Όχι ελληνικές τσαπατσουλιές


Άνθρωπος που κάρφωνε το τι είπαν οι "μεγάλοι" στους "μικρούς"
ήταν νομίζω ο Ζωσιμάκης.Ο βλάκας καράφλας Ταξίαρχος(όχι ο γνωστός Ταξίαρχος κύριε Καρχιμάκη)
ο οπόιος μισούσε όσους είχαν ..μαλιά, μυήθηκε τελευταίος μιας και τα τανκς στο Γουδί στο οποίο ήταν διοικητής
ήταν απαραίτητα για το πραξικόπημα.Τωρα καταλαβαίνετε γιατί έφυγε το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων από το Γουδί
Μιας και κανένας δεν λέει στους ιεραρχικά κατώτερους "καλημέρα πάμε για πραξικόπημα"
τα γυμνάσια και η προετοιμασία του πραξικόπηματος πήραν την κωδική ονομασία "Άσκηση F"..

Άσπρος Λύκος

 
At Thu Mar 08, 04:09:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Ναί συμφωνώ με το εξωτερικό
Κάλά έκαναν οι άνθρωποι και έφυγαν Αλλά όταν στο εσωτερικό..δεν κινείται σχεδόν τίποτα.. τι να σου κάνουν οι Ξένοι;;
Που στο κάτω κάτω τους ΝΑΤΟΙΚΟΥΣ τους βόλευε αυτή η κατάσταση.. Τα A Pari ήταν καλό σε επίπεδο προπαγάνδας αλλά ....ήταν αρκετό;;
Συν Αθηνά και χείρα κείνει.
Περίπου κάτι τέτοιο είχε πει αρχές δεκαετίας 70 και ο Βίλι Μπραντ.

Ναι ο Ηλίας Ηλιού έκανε ερώτηση προ-δικτατορικά στη Βουλή για τον Κεντρώο Αντικομμουνιστη Συνταγματάρχη με αφορμή την προβοκατόρικη ενέργεια . ο "Γέρος" ως συνήθως δεν ήξερε...Ο νυν Αρχιεπίσκοπος διάβαζε....Η τακτική Σημίτη έχει βαθιές ρίζες
Στο θέμα μας. Ο Συνταγματάρχης απόφοιτος της Ευελπίδων χρονιάς 1937-1938 είχε ρίξει ζάχαρη στα εν Έβρο τανκς και την χρεώσε που φυσικά ..στον "κομμούνισμό"!!

Άσπρος Λύκος

 
At Thu Mar 08, 04:09:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Καιρός, χαίρομαι που προχωράμε με ακρίβεια. Χρειάζομαι τη συνδρομή σου σε ουσιώδεις λεπτομέρειες που σίγουρα θα μου διαφεύγουν. Δεν επεκτείνομαι όσο ο Ασπρόλυκος για να καταθέσω τα βασικά και να γίνει ουσιαστική συζήτηση.

Ελένη μου αναφέρομαι στην αρχή της ιστορίας πριν ακόμη η αντίδραση μέσα-έξω να αρχίσει να φουντώνει. Και γενικά για τα "έξω" θα γράψω αυτά που προσωπικά γνώρισα και είδα Σίγουρα, πολλά από τα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά από ιστορικές πηγές δεν θα καταγραφούν εδώ.
Μπορούν, όμως, να κατατίθενται στα σχόλια για να μαθαίνουν κι οι νεότεροι όλες τις εκδοχές. Σμουτς!

Ασπρόλυκε αν μου βρείς έναν αγρότη σε ΟΛΟΝ τον Κόσμο να μη χειροκροτεί αυτόν που του χαρίζει τα χρέη, θα τον προτείνω για Παγκόσμιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αρκετοί συμμετείχαν -όπως σπεύδεις πάλι να προλάβεις αυτά που ΘΑ γράψω-!! :)
Αλλά είναι γεγονός ότι στην Πολεμική Αεροπορία υπήρξαν πολλοί ανοιχτόμυαλοι και δημοκρατικοί αξιωματικοί. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι ήταν απομομωνένοι σε μακρινά αεροδρόμια, ήταν και ένας λόγος που δεν μπόρεσαν να 'μαζικοποιήσουν' την αντίδρασή τους. Γεγονός, επίσης, είναι ότι όποτε υποψιαζόταν -εύλογα ή μη- κάτι, η χούντα 'έστρωνε' τα τανκς στους διαδρόμους απογείωσης για να μη φύγει κανένα αεροπλάνο...
Οι Διευθυντές Οργανισμών που ανέφερες είναι χρήσιμοι σε ΚΑΘΕ μορφή κυβέρνησης. Στην ντουλάπα τους έχουν σακάκια όλων των χρωμάτων, από κατράμι μαύρο μέχρι παπικό πορφυρούν... :-)

 
At Thu Mar 08, 09:37:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Συμφωνώ Ημίαιμε. Όλα για την Καρριέρα!Βούρ στον πατσά της Μάσας. Αξιοποίηση "καρριεριστών" πρώην "Λευκών Αντεπαναστάτων" έκανε και ο "Πατερούλης"!

Ο βλάκας Ταξίαρχος ήταν αυτός που Ανήγγειλε τα περί χρέους στους Κρητικούς Αγρότες(αν κάνω λάθος που μπορεί και να κάνω, ας με διορθώσει καποιος).Και δώς του ζήτω. Τωρα πως σε μιά δεκαετία οι ζητωκραυγάζοντες τον Παττακό "βαπτίστηκαν" Σοσιαλιστές ελέω ΠΑΣΟΚ είναι απορίας άξιο..
Αυτό σχολιάζω με ειρωνικό τρόπο αγαπητέ Ημίαιμε και όχι γιατί ήταν χαρούμενοι που τους χαρίστηκαν τα χρέη(αυτό είναι αυτονόητο)..

Ο βλάκας καράφλας Ταξίαρχος(αμάν ρε Καρχιμάκη, δεν μιλάμε για τον Ταξίαρχο του "Ζούγκλα"), ο οποίος έλεγε οτι τα "μαλλιά είναι μια βλακεία χυμένη απ το κεφάλι",
σε μια σπάνια κρίση εξυπνάδας είπε οτι μετά την "πτώση" της "επανάστασης" βρέθηκαν 7.000.000 "αντιστασιακοί". Αναρωτήθηκε που βρεθηκαν όλοι αυτοί τόσα χρόνια..Έχει άδικο;

Ας μην επαναλαμβάνεται το στερεότυπο περί "αθώου Λαού" και "καθολικής" "αντίστασης" επί Χούντας. Η δε μαζική αντίσταση υπήρχε a Pari London USA.
Μεμονωμένες ενέργειες υπήρχαν.Το ζήτημα είναι οτι σε επίπεδο βάσης και μαζικού αγώνα μέσα στην Ελλάδα...λίγα πράγματα

Αρκετοί όταν δεν ανέχτηκαν ή έκαναν το ψόφιο κοριό, συνεργάστηκαν ανοιχτά με την Χούντα.Ας έκαναν αυτά που έκαναν για τους λόγους που το έκαναν.
Το εξοργιστικό όμως είναι οτι οι ίδιοι το έπαιζαν - παίζουν αντιστασιακοί και..Γενιά του Πολυτεχνείου.

Στο Πολυτεχνείο οφείλουμαι το τέλος του "πειράματος" Μαρκεζίνη για "Δημοκρατία άλλα Τουρκία". Η εισβολή του Αττίλα και τα τραγικά γεγονότα της Μεγαλόνησου οδήγησαν, στην πτώση της Χούντας
Ουδεν κακό αμοιγές καλού(πάει και ανάποδα)

Άσπρος Λύκος

 
At Sun Mar 11, 11:05:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Καθυστερημένα το διάβασα..
Ήμουν νεοσύλεκτος στο ναυτικό την μαύρη εκείνη 21η. Εχω να πω οτι τουλάχιστον για τον λαό, οτι φοβόταν τότε. Όσοι θυμώνται τότε χρειαζόταν πιστοποιητικό φρονημάτων ακόμη και για να πάει το παιδί σου σχολειό, (τεχνική σχολή εγώ)..Η χούντα μας βρήκε σε μια κατάσταση έντονου φόβου της αστυνομίας, των ρουφιάνων, του κατεστημένου, ακόμη και του γείτονα..Τα "ΝΕΑ" την εφημερίδα έπρεπε να την πας σπίτι διπλωμένη να μην φαίνεται ο τίτλος..
Αυτά για την μη αντίδραση του κόσμου στις πόλεις τον πρώτο καιρό..

 
At Sun Mar 11, 07:24:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ανώνυμε, πολύ χρήσιμο να κατατίθενται όλες οι πληροφορίες και η ατμόσφαιρα της εποχής όπως την αντιλαμβανόταν ο καθένας. Έτσι, ήταν το κλίμα πάντως.

 
At Sun Mar 18, 08:29:00 AM, Blogger So_Far said...

"Ούτε έναε δε χαστούκισε έστω ένα λοχία..", έτσι ακριβώς όπως το λέτε. Όπως και το άλλο για το κομμάτι του λαού που προσδοκούσε 'ησυχία-τάξη και ασφάλεια' ...
Ξεκίνησα σήμερα να το διαβάζω που έχω το χρόνο να αφοσιωθώ και έχω ήδη καθηλωθεί.

 
At Sun Mar 18, 10:05:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Τιμή μου και χαρά μου!

 
At Sun Mar 18, 11:05:00 AM, Blogger So_Far said...

Σας το είχα πει και εγώ τηρώ το λόγο μου.. το περίμενα πώς και πώς.. ξέρετε την εκτίμηση που σας τρέφω ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ ΟΛΟ !!!!! ΟΠΩΣ ΑΞΙΖΕΙ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.....

Αιέν λογο-σεβείν.......

 
At Sun Mar 18, 10:44:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Και επειδή αξίζετε εσείς αυτό το κείμενο!
Γι αυτό το έγραψα εξ άλλου! :)

 
At Tue Apr 24, 06:12:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Το 1973 ο Ανδρέας ήταν στην Αμερική με διαβατήριο του Παττακού και ο γιωργάκης δεν είχε μάθει ακόμα Ελληνικά...

Ευτυχώς που είναι στο ΠΑΣΟΚ ο Καρχιμάκης γιατί θα είχε καταθέσει ερώτηση στη βουλή.

 
At Wed May 09, 11:22:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Η Ελλάδα ανέκαθεν παράγει από τις κάλπες κάλπικους... Κάθε χρώματος.

 
At Mon Aug 10, 02:19:00 PM, Anonymous Anonymous said...

ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΟΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΚΟΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΗΓΕΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΝΑΥΡΧΟ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ!!!!
ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΕΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!

 
At Mon Aug 10, 02:43:00 PM, Anonymous Anonymous said...

ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΤΟΝΟΥ ΚΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΓΝΩΣΤΗ ΟΜΑΔΑ ''Ε'' ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ... ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ.... ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΚΤΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΘΑΡΟ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ.... ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΚΑΙ Η ΙΘΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΖΕΣ... Η ΟΜΑΔΑ ''Ε'' ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ 2 ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΛΙΟΥ!!!!! ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΙΑΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΟΗΤΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ!!!! ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

 
At Mon Aug 10, 02:54:00 PM, Anonymous Anonymous said...

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΕΥΓΕ ΣΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΕΛΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΦΘΕΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ (ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΑΤΑ) ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΑΘΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΩΣ ΗΤΑΝΕ ΒΟΛΟΜΕΝΟΣ!!!! ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ!!!!!! ΣΑΚΑΛ, ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ

 
At Wed Jan 08, 07:22:00 PM, Blogger SARASAAD said...

情趣用品,情趣商品,情趣,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,情色A片,情色小說,色情,情色視訊,寄情築園小遊戲,AIO交友愛情館,AIO,色情遊戲,情色交友,嘟嘟情人色網,情色論壇,色情影片,微風成人,成人網站,成人光碟,嘟嘟成人網,成人,成人影城,18成人,成人聊天室,聊天室,成人電影,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人影片,成人文章,微風成人區,成人交友,走光,巨乳,同志色教館,美女寫真,美女,A片

 

Post a Comment

<< Home