Thursday, March 08, 2007

2. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Το Κίνημα

Η πλειονότητα των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, αντέδρασε στην επιβολή της δικτατορίας με τον ίδιο τρόπο που αντέδρασε και η πλειονότητα των πολιτών.
Με ‘μουδιασμένη’ αδιαφορία.
Από την πρώτη, όμως, στιγμή, ήταν ξεκάθαρες ορισμένες καθοριστικές λεπτομέρειες που προλείαναν το έδαφος της σταδιακά αυξανόμενης αντίδρασης ενάντια στη χούντα.

Πρώτα απ’ όλα, ο αριθμός των μόνιμων στελεχών που εκφράστηκαν υπέρ του πραξικοπήματος ήταν ελάχιστος και ο φανατισμός τους ήταν αντιστρόφως ανάλογος της επαγγελματικής τους καταξίωσης.
Πολύ γρήγορα, η αρχική αποφυγή συζητήσεων στα καρέ των μονίμων στα πλοία και στα γραφεία των Υπηρεσιών, εξελίχθηκε σε ανεκδοτολογία και μετά σε λοιδορία και χλεύη. Και στην πρώτη ευκαιρία-συγκυρία αντίδρασης, το Ναυτικό έδειξε την τάση του και πολλά στελέχη αποφάσισαν να οργανωθούν και να αντιδράσουν δυναμικότερα.

Γιατί, όμως, το Πολεμικό Ναυτικό δεν ‘ομογενοποιήθηκε’ με τη χούντα; Γιατί δεν συνέπραξε στη διαχείριση της εξουσίας και γιατί αντέδρασε στη δικτατορία;

Οι εκδοχές που δίδονται στην Ελλάδα πρέπει απαραιτήτως να «εντάσσουν» το οτιδήποτε και τον οποιονδήποτε σε κάποια «πλευρά» ή «παράταξη».
Έτσι, ακούγεται και γράφεται ότι:
-Το Ναυτικό αντέδρασε γιατί ήταν ανέκαθεν Βασιλικό
-Το Ναυτικό αντέδρασε γιατί ήταν ανέκαθεν Δημοκρατικό
-Το Ναυτικό αντέδρασε γιατί δεν το συμπεριέλαβαν ενεργά στο πραξικόπημα!


Τα πράγματα, όμως, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι πολύ πιο απλά και πολύ πιο ανθρώπινα. Και εξηγούν επαρκώς το πώς και το γιατί της σύμπνοιας αξιωματικών τελείως διαφορετικής ιδεολογίας. Π.χ. ο υπασπιστής του Βασιλιά Καραμήτσος, ακραιφνής βασιλικός με τον Παππά Βενιζελικό απ' τα γενοφάσκια του.
Για να καταλάβει κανείς τον λόγο που το Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορεί να ανεχθεί και να λειτουργήσει σε ολοκληρωτικές συνθήκες, θα πρέπει να αναλογισθεί πώς γαλουχούνται τα στελέχη του για να συμβιώνουν, εργάζονται και αποδίδουν στα πλαίσια ενός πλοίου -ανεξάρτητα από την πολιτική ιδεολογία που υπηρετεί ο καθένας. (σημ: προσπάθησα σε προηγούμενα ποστ να δώσω μια εκδοχή του θαλασσινού πολιτισμού)
Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού γαλουχούνται έτσι ώστε να τηρούν τις υποχρεώσεις τους, να απαιτούν τα δικαιώματά τους και να σέβονται την ιεραρχία της κοινωνίας τους. Όχι ως φιλοσοφική επιλογή αλλά, ως ανάγκη για την επιβίωση και επίτευξη των στόχων της –πλωτής- κοινωνίας τους.

Πώς, λοιπόν, να συμφωνήσουν σε μια ενέργεια που παρέβαινε τις –από τον όρκο- υποχρεώσεις, δεν αναγνώριζε ούτε ένα δικαίωμα και κατέλυε κάθε έννοια κοινωνικής και επαγγελματικής ιεραρχίας;
(Φαντάζει λεπτομέρεια αλλά, δεν είναι: Ακόμα και το γεγονός της εκ μέρους των στρατηγών αποδοχής της χούντας και υποβολής των σεβών τους στους συνταγματάρχες και η διαχείριση του κράτους από 'έμπιστους' λοχαγούς και ταγματάρχες 'της κατάστασης', άφησε τραυματικές δυσλειτουργίες στην ελληνική κοινωνία μέχρι σήμερα όπου και ο κάθε κομματικός τραμπούκος γαλάζιος ρέηντζερ ή πρασινοφρουρός αναρριχάται με τις ευλογίες των κομματικών ηγεσιών σε υπουργικά και άλλα αξιώματα.)

Για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού ήταν, από το διαμορφωμένο ένστικτό τους, εξ αρχής προφανές (και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με την εθνική τραγωδία της Κύπρου) ότι με τις συνθήκες αυτές ο ολοκληρωτισμός της δικτατορίας οδηγούσε το πλοίο της χώρας σε βέβαιο ναυάγιο.
Αλλά και γι αυτούς, όπως και για τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, δεν υπήρχε και απτή εναλλακτική λύση.
Ο Καραμανλής είχε φύγει σχεδόν κυνηγημένος και με τη ρετσινιά του ανίκανου να κυβερνήσει αφού ο ίδιος αναρωτιόταν δημόσια μετά τη δολοφονία Λαμπράκη «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;»
Ο διάδοχός του Κανελλόπουλος ήταν εξαιρετικά ‘λίγος’ ως ηγέτης για να πείσει τον κόσμο,
ο γερο Παπανδρέου φοβόταν να κυβερνήσει ακόμα κι όταν ο λαός τον ψήφιζε και αναλισκόταν σε δημαγωγίες που υπέσκαπταν και το κύρος όλου του πολιτικού κόσμου,
ο γιος Αντρέας, μετά σύντομο μπουζούριασμα, την ‘έκανε’ με αμερικανικό διάβημα και διαβατήριο
και ο κόσμος φαινόταν να αποδέχεται ασμένως την υλοποίηση της προχουντικής πρότασης της Ελένης Βλάχου, εκδότριας της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ «μα δεν βρίσκεται ένας λοχίας να βάλει τάξη;»

Με την πρώτη ευκαιρία, όμως, έδειξαν τις προθέσεις τους.
Τον Δεκέμβριο του 1967, ο τότε Βασιλιάς, προσπάθησε με στρατιωτικό αντιπραξικόπημα να ανατρέψει τη χούντα
Ο κακός σχεδιασμός και οι λανθασμένες επιλογές προσώπων που δείλιασαν, του επικεφαλής Βασιλιά συμπεριλαμβανομένου, είχαν ως αποτέλεσμα την αποτυχία του αντικινήματος και την αυτοεξορία του Βασιλιά στην Ιταλία.
Το Πολεμικό Ναυτικό, παρά τον ανύπαρκτο σχεδιασμό του βασιλικού αντικινήματος, έδειξε καθαρά τις προθέσεις του βγαίνοντας στο πέλαγος για να στηρίξει την προσπάθεια ανατροπής της χούντας.
Όταν ο Βασιλιάς έφυγε με την οικογένειά του και η ηγεσία του Ναυτικού συνελήφθη και αποστρατεύθηκε, τα πλοία γύρισαν αναγκαστικά στις βάσεις τους.
Τελευταίο γύρισε το Αντιτορπιλικό Συνοδείας ΛΕΩΝ με κυβερνήτη τον τότε Πλωτάρχη Νίκο Παππά.

Αμέσως μετά, στελέχη όπως οι τότε Πλωτάρχες Παππάς, Σέκερης, Μάλλιαρης κ.α.
από την πρώτη στιγμή συνομολόγησαν την αντίθεσή τους και ήρθαν σε επαφή με τους «Ελεύθερους Έλληνες», από τις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις στην Ελλάδα και με στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και του Στρατού Ξηράς.
Παράλληλα με τους αξιωματικούς, και υπαξιωματικοί του Ναυτικού άρχισαν να οργανώνονται σε αντιστασιακές οργανώσεις όπως η «Δημοκρατική Άμυνα» και πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν και βασανίστηκαν πάνω στο παροπλισμένο καταδρομικό ΕΛΛΗ που η χούντα είχε μετατρέψει σε κολαστήριο.

Από τις αρχές του 69, ο μικρός πυρήνας των οργανωμένων αρχίζει τη συστηματική μύηση στελεχών τα οποία και υπογράφουν Όρκο ότι θα αγωνιστούν για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Ελλάδα.
Σκοπός τους δεν ήταν η αντικατάσταση της χούντας του στρατού με μία άλλη του Ναυτικού. Σε όλα τα σχέδια και τις σκέψεις τους αναζητούσαν τον τρόπο ενεργοποίησης του πολιτικού κόσμου και την διαμόρφωση της δημοκρατικής ιεραρχίας που θα αποκαθιστούσε τη λαϊκή κυριαρχία.

Σκοπός του αγώνα, δηλαδή, δεν είναι η κατάληψη της εξουσίας, αλλά η ανατροπή της χούντας και η αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας.
Τον Απρίλιο του 69, ο πυρήνας των οργανωμένων προσεγγίζει τον πρώην Υπουργό Άμυνας Γαρουφαλιά που συνδεόταν με τον Αρχηγό Στόλου Μόραλη και τον πείθουν να τον συμβουλεύσει να κινηθεί κατά των πραξικοπηματιών. Πραγματικά αυτό έγινε και ο Μόραλης πείστηκε αλλά γρήγορα το μετάνιωσε -μη γνωρίζοντας ότι είχε ολόκληρη οργάνωση έτοιμη- και ανέφερε όσα γνώριζε στον αδερφό του δικτάτορα.
Την επομένη αποστρατεύθηκε!

Το γεγονός δεν πτόησε τους οργανωμένους στο Ναυτικό. Μεθοδικά, καταλαμβάνοντας καίριες θέσεις σχεδίασαν μεταθέσεις και τοποθετήσεις έτσι ώστε το 1972 οι εκ των Μαχίμων (οι αξιωματικοί του Ναυτικού διακρίνονται σε Μάχιμους, Μηχανικούς, Οικονομικούς κλπ) πυρήνες του κινήματος (συμμαθητές της τάξης ’48, Παππάς, Μάλλιαρης, Παπαδόγκωνας, Γκιόκεζας, Κουσουρής κ.α.) είναι όλοι κυβερνήτες στα μεγάλα αντιτορπιλικά και έχουν μυήσει και ανώτερα στελέχη κάθε πλοίου ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για να πάρουν τα πλοία και να εξεγερθούν κατά της χούντας.
Παράλληλα είχαν μυήσει και τους νεώτερους κυβερνήτες των έξη υποβρυχίων και των τορπιλακάτων.
Οι Μηχανικοί, όπως οι Σέκερης, Παναγιωταρέας, Παπαθανασίου κ.α. είχαν σε ετοιμότητα το σύστημα τεχνικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας των πλοίων.

Όλα ήταν έτοιμα, λοιπόν, αλλά, έπρεπε να υπάρχει και ένας αρχηγός (θυμηθείτε ότι τα στελέχη του Ναυτικού γαλουχούνται να λειτουργούν στην ιεραρχημένη Δημοκρατία του πλοίου).

Από τον Σεπτέμβριο του 72, αν οι πολιτικοί είχαν ετοιμάσει ένα σχήμα εθνικής ενότητας που θα αντικαθιστούσε τη χούντα, το Ναυτικό, με τη συμπαράσταση δημοκρατικών αξιωματικών και από την Πολεμική Αεροπορία αλλά και από τον Στρατό Ξηράς, θα μπορούσε να δράσει αμέσως.
Η αναστολή των ενεργειών σε αναζήτηση αρχηγού και πολιτικής κάλυψης επιβεβαιώνει τις προθέσεις για αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας και όχι στην αντικατάσταση της χούντας από μια άλλη.

Μετά την εξέγερση των φοιτητών στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, και Αθηνών, τον Φεβρουάριο του 73, οι αξιωματικοί του Ναυτικού πήραν το λαϊκό μήνυμα του «δεν πάει άλλο» και αποφάσισαν να δράσουν.
Την απόφασή τους αυτή την κοινοποίησαν στον Αβέρωφ και δι αυτού στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ αρκετοί ζητούσαν και την συμφωνία του εξόριστου βασιλιά ως θεσμικού εκπροσώπου της συνταγματικής νομιμότητας που κατέλυσαν οι συνταγματάρχες. (επισημαίνεται ότι και η θέση του ΚΚΕ ήταν να επιστρέψει ο βασιλιάς για την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας)
Αρχηγός του Κινήματος του Ναυτικού δέχτηκε να αναλάβει -αφού, όμως αυτό εκδηλωθεί- ο Ναύαρχος Σπύρος Κονοφάος που είχε αποταχθεί αμέσως μετά το αντικίνημα του βασιλιά το ’67, ενώ ενημερώθηκαν και οι πρώην Αρχηγοί, Ναύαρχοι Μηναίος και Εγκολφόπουλος.
Ημερομηνία του κινήματος ορίσθηκε η 23 Μαΐου 1973, παρά την επιμονή των Παππά, Σέκερη, Παπαθανασίου να εκδηλωθεί στις 18 προς 19 όταν τρία αντιτορπιλικά θα απέπλεαν σε προγραμματισμένες ασκήσεις και όλο το Σύνταγμα Πεζοναυτών (με Διοικητή τον διαβόητο Ντερτιλή) θα ήταν επί αρματαγωγών εν πλω για την ίδια άσκηση. Πρότειναν να κυκλώσουν τους πεζοναύτες στη θάλασσα και είτε να τους πάρουν με το μέρος τους είτε να τους χρησιμοποιήσουν ως ομήρους για να εκβιάσουν τη χούντα.
Η πρόταση δεν έγινε δεκτή.
Ο Παππάς βιαζόταν γιατί με το πλοίο του, το ΒΕΛΟΣ, απέπλεε στις 18 Μαΐου για να συμμετάσχει σε νατοϊκή άσκηση για ένα μήνα. Και ήθελε να είναι παρών στο συντονισμό που χρειαζόταν για να βγουν όλα τα πλοία από τον Ναύσταθμο, έχοντας την αντίστοιχη εμπειρία του 1967.

Το σχέδιο του κινήματος προέβλεπε αποκλεισμό του Πειραιά και άλλων μεγάλων λιμανιών, κατάληψη της Σύρου (όπου και η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Στρατού με Διοικητή τον μυημένο -αείμνηστο- συνταγματάρχη Μουστακλή) και πρόσκληση των πολιτικών όλων των κομμάτων για να σχηματίσουν πολιτική εθνική κυβέρνηση.

Την παραμονή της εκδήλωσης του κινήματος, οι μυημένοι αξιωματικοί υποψιάστηκαν ότι το σχέδιό τους έγινε αντιληπτό από τη χούντα και, μετά από δισταγμούς και διαβουλεύσεις, αποφάσισαν την αναβολή του. Μοιραία απόφαση.

Το βράδυ της 22ας Μαΐου 1973 κατέβηκε στον Ναύσταθμο ο τότε Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Οδυσσέας Αγγελής με πολυάριθμες στρατιωτικές μονάδες και περιόρισε όλο το προσωπικό του Στόλου στις εγκαταστάσεις του. Από το πρωί της 23ης Μαΐου αρχίζουν οι συλλήψεις και ανακρίσεις.
Συλλαμβάνονται και πέντε αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και ένας του Στρατού (ο άτυχος Σπύρος Μουστακλής) που είχαν μυηθεί στο κίνημα.
Παράλληλα δίνεται στη δημοσιότητα ανακοίνωση περί «οπερέτας ναυτικού κινήματος ολίγων αποστράτων αξιωματικών» στην προσπάθεια της χούντας να κρύψει το μέγεθος και την ένταση της αντίθεσης του Ναυτικού προς αυτή, τόσο προς το εσωτερικό αλλά, κυρίως προς τους προστάτες της στο εξωτερικό οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις στηρίζουν τη δικτατορία.

Έτσι, το κίνημα του Ναυτικού, το 1973, δεν εκδηλώθηκε ποτέ. Αλλά, πέτυχε -στην αποτυχία του- τους σκοπούς του. Πώς;


Συνεχίζεται

Αναγκαία Προσθήκη 8 Μαρτίου 21:30

Επειδή ενδεχομένως κάποιος να αντιλαμβάνεται -λόγω αναγκαίας συμπύκνωσης- ότι 'ωραιοποιείται' γενικά το κίνημα και 'ηρωοποιείται' το Πολεμικό Ναυτικό στο σύνολό του, σπεύδω να διευκρινίσω ότι τα πράγματα είναι απολύτως πεζά και ανθρώπινα. Μυηθέντες και μη, έπραξαν άλλοι με γενναιότητα, άλλοι δείλιασαν, άλλοι ανέβαλαν συνεχώς ακολουθούντες την τακτική του μηδενικού ρίσκου και άλλοι υπερέβαλαν στις μυήσεις όποιου έβλεπαν μπροστά τους... Γι αυτό και το Κίνημα του Ναυτικού δεν εκδηλώθηκε ποτέ. Γιατί δεν βρέθηκε τη συγκεκριμένη στιγμή ο ηγέτης που θα 'τραβούσε' στο άγνωστο και τους υπόλοιπους. Ο Παππάς έλειπε από τον Ναύσταθμο!

Labels:

58 Comments:

At Thu Mar 08, 05:25:00 PM, Blogger Αντώνιος said...

ti ehei travixei autos o topos...

 
At Thu Mar 08, 07:14:00 PM, Blogger Кроткая said...

Λοιπόν, έχω ενστάσεις και απορίες. Το περίμενες, έτσι;

1. Δυσκολεύομαι να αποδεχτώ την ερμηνεία που δίνεις στο ότι το Ναυτικό δεν αποδέχτηκε τη Χούντα. Δεν γαλουχείται με τον ίδιο τρόπο πχ η Αεροπορία; Δεν υπάρχει αντίστοιχη ανάγκη καλής δημοκρατικής ιεραρχημένης οργάνωσης όταν ένα αεροπλάνο βρίσκεται στον αέρα; Γιατί δεν υπήρξε και στην αεροπορία το ίδιο φαινόμενο; Δεν αμφισβητώ την άρνηση του ναυτικού να αποδεχτεί την Χούντα. Απλώς η ερμηνεία δνε με πείθει.

2. Ο Γαρουφαλιάς που αναφέρεται είναι να υποθέσω ο γνωστός; Επειδή μάλλον ορθως υποθετω, νομίζω πως ήταν κάκιστη επιλογή και πονηρά διερωτώμαι, γιατί αυτή η επιλογή;

3. "πολλοί ζητούσαν την συμφωνία του Βασιλιά -όπως και το ΚΚΕ" αναφέρεις. Καθόλου δεν εκπλήσσομαι. Ως προς το ναυτικό, μήπως αυτό υπονοεί ότι πολλοί ήταν Βασιλικοί στο Ναυτικό; Για το ΚΚΕ δεν σχολιάζω, η στάση αυτή συνάδει απολύτως με την Πανσπουδαστική 8, απλώς αναφωνώ, έλεος!! Μετα από όλα όσα είχε κάνει ο βασιλιάς από το 63 ως το 67, υπήρχαν άνθρωποι που τον εμπιστεύονταν; Εκτός κι αν η εμπιστοσύνη αυτή ήταν εκ του πονηρού. Μήπως ήθελαν και την συμφωνία της Φρειδερίκης; ΕΛΕΟΣ!! Τι σημασία έχει αν στην προχουντική Ελλάδα αυτός ήταν αρχηγός του κράτους; Έτσι κι αλλιώς, μήπως ήταν δημοκρατία αυτό το έκτρωμα που υπήρχε πριν την Χούντα;

4. Πώς είναι δυνατόν η "υποψία" όπως λες ότι το σχέδιο είχε καρφωθεί στη Χούντα να τους έκανε να κάνουν πίσω; Άφού ήταν προφανές πως αν είχε καρφωθεί η έκβαση αθ ήταν η ίδια είτε το υλοποιούσαν είτε όχι. Ας γινόταν αν μη τι άλλο η προσπάθεια.

5. Δε νομίζω πως η Νομική, όπως και το Πολυτεχνείο εξέφραζαν το λαϊκό αίσθημα. όπως ορθώς ανέφερες στο προηγούμενο ποστ, ο λαός κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Μια φωτεινή μειόψηφία οργάνωσε τις εξεγέρσεις, όπως πάντα η νεολαία, το καλύτερο κομμάτι κάθε λαού, το πιο υγιές.

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Ενδεχομένως να μην νομιμοποιούμαι να εκφέρω γνώμη, μιας και ήμουν αγέννητη τότε. Οι πληροφορίες μου, το αποδέχομαι, προέρχονται από τις διηγήσεις το πατέρα μου και των θείων του (που σημειωτέον οι περισσότεροι ήτνα οργανωμένοι στο ΚΚΕ, άρα διατηρώ επιφυλάξεις). Τα κενά και τις αντιφάσεις των διηγήσεων μου τα έχουν συμπληρώσει τα διαβάσματά μου, πλημμελώς όμως.
Εξού και έχω ακόμα απορίες.

 
At Thu Mar 08, 07:17:00 PM, Blogger σχολιαστής said...

Διαβάζω με αμείωτο ενδιαφέρον. Κάνε για να μάθουμε κια μεις και μια ποσοτική αποτίμηση. Αν οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί του ναυτικού ήταν 100, πόσοι ήταν οι μυημένοι;

 
At Thu Mar 08, 07:47:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Krotούλα, ορμητική, δεν θα είχες τόσες απορίες αν δεν βιαζόσουν στο ...διάβασμα.
Αν δεν βλέπεις διαφορές στη νοοτροπία τριακοσίων ανθρώπων που αναγκάζονται να συμβιώνουν σ' ένα πλοίο με τη νοοτροπία ενός ανθρώπου στη μοναχική του σχέση με το αεροπλάνο του, ε, δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα!
Παρά ταύτα στα προηγούμενα σχόλια ανέφερα ότι και στην πολεμική Αεροπορία υπήρχαν ανάλογες αντιδράσεις και μάλιστα οτι οι χουνταίοι έβαζαν τα τανκς στους διαδρόμους για να μη φύγουν αεροπλάνα! Τι άλλο να πω επ' αυτου;

Ο 'γνωστός' Γαρουφαλιάς ήταν υπουργός του Παπανδρέου με δημοκρατικές περγαμηνές που, βεβαίως, τις εξαγόρασε όπως όλοι οι καλοί πολιτικοί. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, όμως, άνθρωποι αμφιλεγόμενοι όπως αυτός ή ο καραδεξιός Αβέρωφ, ήταν από τους λίγους που στήριξαν την αντίδραση του Ναυτικού στη χούντα.

Το ΕΛΕΟΣ το αναφωνείς με τα κριτήρια της σημερινής πραγματικότητας. Τότε -μας αρέσει δεν μας αρέσει πάλι- η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ήταν ο Βασιλιάς. Και ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ήταν η στήριξη της νομιμότητας και η αντίδραση στη χούντα. Μη μπερδεύεις τα δεινά που επέφερε η Μοναρχία στην Ελλάδα με την τάση των κινηματιών του Ναυτικού να είναι ΝΟΜΙΜΟΙ ως προς την τότε συνταγματική πραγματικότητα.

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνώ ριζικά με το τι εκφραζόταν από τη Νομική και το Πολυτεχνείο από τους αρχικά εξεγερθέντες πριν το μολύνουν οι κομματικές σκοπιμότητες. Εξέφραζαν την καθαρή θέση των νέων της εποχής που ΔΕΝ ΗΤΑΝ κομματικά οργανωμένοι ή υποκινούμενοι γιατί απλά ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΟΜΜΑΤΑ και οι μόνες ουσιαστικά κομματικές νεολαίες ήταν αυτές του ΚΚΕ που ΔΕΝ πήραν μέρος.
Άρα, σωστά οι Αξιωματικοί βλέποντας τους νέους να αντιδρούν αυτόνομα, εκτίμησαν ότι φτάνει πια με τα τερτίπια με τους πολιτικούς, προχωράμε κι ας έρθουν μετά!

Όχι μόνο νομιμοποιείσαι να έχεις γνώμη αλλά να την καταθέτεις κιόλας για να διευκρινίζονται στο μυαλό σου τα θολά σημεία. Δεν ξέρω πώς έχει κολλήσει στον περισσότερο κόσμο αυτό το 'Βασιλικό' στο Ναυτικό αλλά 'Βασιλική' τότε ήταν και η Αεροπορία και η Χωροφυλακή και ο Στρατός.
Ο Κουντουριώτης ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Βενιζέλου, οι περισσότεροι αξιωματικοί που γνώρισα ήταν βενιζελοκεντρώοι...
ΕΛΕΟΣ με τις ταμπέλες.

Και, διευκρινίζω. Εγώ γράφω αυτά που ξέρω -διαταυρωμένα-, δεν θα μπω στον πειρασμό να επεκταθώ σε όλο το φάσμα της κοινωνικής συμπεριφοράς κατά την επταετία. Σμουτς!

 
At Thu Mar 08, 07:52:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ξέχασα ρε Κροτ και την ερώτηση περί της έκβασης του κινήματος είτε προδίδονταν είτε όχι.

ΔΕΝ ήξεραν την έκβαση! Βιάζεσαι! Και η προπαγάνδα της χούντας ΤΟ ΕΘΑΨΕ!
Το ότι πέτυχε στην αποτυχία του θα αναλυθεί ως απάντηση του ΠΩΣ στο τέλος του κειμένου που περιμένει να απαντηθεί! :)

 
At Thu Mar 08, 08:04:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Σχολιαστή μου, στις κατηγορίες που αναφέρεις, μυημένοι στο κίνημα ήταν οι 35-40 στους 100 στους βαθμούς από Πλωτάρχης μέχρι Πλοίαρχος, και ελάχιστοι νεότεροι.
Τη στιγμή που θα εκδηλωνόταν, μυημένοι στο κίνημα ήταν ΟΛΟΙ οι κυβερνήτες ΟΛΩΝ των πολεμικών πλοίων -στον παραπάνω αριθμό- (Αντιτορπιλικών-Υποβρυχίων-Πυραυλα-
κάτων-Τορπιλακάτων)
Εννοείται ότι οι λίγοι ανώτατοι (τότε το Ναυτικό είχε ας πούμε καμιά εικοσαριά) ήταν επιλεγμένοι από την χούντα και 'εξαιρέθηκαν' από την ενημέρωση. Με την 'εκδήλωση' -με την έναρξη των συλλήψεων- τα ποσοστά των αντιδρώντων πλέον ανοικτά με τη χούντα έγιναν εφιαλτικά γι αυτήν. Θα φανεί σύντομα στη συνέχεια του γραπτού.

 
At Thu Mar 08, 08:27:00 PM, Blogger Μαύρο πρόβατο said...

This comment has been removed by the author.

 
At Thu Mar 08, 08:30:00 PM, Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Πολλά συγχαρητήρια. Θα ευχόμουν να δω την τρομερά ενδιαφέρουσα μαρτυρία/εκτιμήσεις σου δημοσιευμένα σε μέρος λιγότερο "εμπιστευτικό", που να μπορεί να φτάσει στο ευρύτερο κοινό!
Είχα την τύχη να ακούσω μερικά πράγματα για το "κίνημα του Ναυτικού", προερχόμενα από τον κοινωνιολόγο και αντιδικτατορικό αγωνιστή, Γεράσιμο Νοταρά.

Θα επανέλθω στο τέλος της βδομάδας γιατί πνίγομαι...

 
At Thu Mar 08, 09:10:00 PM, Blogger dodo said...

Διάβασα με βαθύ ενδιαφέρον και τον πρόλογό σου και το παρόν- και αναμένω, φυσικά, την συνέχεια.

Έχει γίνει γνωστό πώς αντελήφθη η χούντα ότι υπήρχε σχέδιο κινήματος τού Ναυτικού;

 
At Thu Mar 08, 09:11:00 PM, Blogger Кроткая said...

Αγαπητέ μου Ημίαιμε, εξακολουθώ να έχω απορίες.
1. Η πρώτη είναι ενδεχομένως χαζή, αλλά ένας πιλότος βρίσκεται μέσα σε ένα πολεμικό αεροπλάνο μόνο; Δεν υπάρχει μια ομάδα, αποτελούμενη έστω και από λιγότερα πρόσωπα;
Παρ'ολα αυτα, δέχομαι την παρατήρηση ότι και στην αεροπορία παρατηρήθηκαν αντιδράσεις.

2. Μα, εσύ δεν λες στο κείμενό σου πως ο Γαρουφαλιάς αποτραβήχτηκε τελικά;
Πώς είναι δυνατόν να αποτάθηκαν σε έναν άνθρωπο με τόσο βεβαρυμένο παρελθόν και να ήλπιζαν στην στήριξή του;

3. Θα διαφωνήσω. Διότι, πρώτον όταν η κατάσταση είναι έτσι κι αλλιώς εκτός νομιμότητας, πρώτα προσαπθούμε να την ανατρέψουμε με κάθε τρόπο και μετά αναζητούμε την συνταγματική νομιμότητα, και κατά προτίμηση μέσω προσώπων που την έχουν σεβαστεί στο παρελθόν. Ο βασιλιάς, αν μη τι άλλο με τα Ιουλιανά, είχε αποδείξει πως διόλου δεν την σέβεται και δεν την τηρεί. Για να μην μιλήσουμε για τη μαμά του. Πώς είναι δυνατό να περιμένεις από αυτό το πρόσωπο να συμβάλει στην δημοκρατική εξομάλυνση;

4. Μάλλον εσύ δεν με πρόσεξες εδώ. Μίλησα εγώ για κόμματα; Τουναντίον, μίλησα γαι νεολαία, ασχέτως πολιτικών και κομματικών αποχρώσεων. Ακριβώς και εγώ αμφισβήτησα την "συμβολή του ΚΚΕ καιλοιπών δημοκρατικών δυνάμεων στις εξεγέρσεις". Αλλο αν τις καπηλευτηκαν μετά. Απλώς αμφισβητώ την συμμετοχή των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Την στήριξή τους ναι, την προσέφεραν όταν πλέον είχαν όλα αρχίσει. Αλλά δνε συντάχτηκαν από την αρχή. Ετσι ξέρω τουλάχιστον, εγώ σίγουρα δνε ήμουν εκεί.

5. Μα ακριβώς επειδή δεν την ήξεραν την έκβαση, δεν έπρεπε να δοκιμάσουν; Κι ας αποτύγχανε. Αλλά ας μην την καταδικάσουν πριν καν αρχίσει να υλοποιείται.

όπως και να'χει, αναμένω την συνέχεια που πιστεύω πως θα με διαφωτίσει περαιτέρω. Και, βέβαια, να σου πω κι εγώ πως το ποστ είναι πολύ αξιόλογο, κι ας μην έχεις σχέση με τις πολιτικές επιστήμες και θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί πλάι σε δημοσιευμένα άρθρα αυτής της κατηγορίας. Και καλά κάνεις και τα διηγείσαι, μπας και ξεστραβωθούμε κι εμείς που μας καταδίκασαν στην άγνοια.

 
At Thu Mar 08, 09:50:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Μικρή Βέλγα, ήμουν σίγουρος ότι δεν θα με αφήσεις να αναπαυθώ σήμερα!

1. Να στο ξαναπώ. Ο πιλότος εκπαιδεύεται και γαλουχείται για να χειρίζεται το αεροπλάνο του. Βεβαίως και συμβιώνει στο έδαφος και με τα υπόλοιπα μέλη της μονάδας του, βεβαίως αναπτύσσει συναδελφικές σχέσεις απαραίτητες για την ασφάλεια της πτήσης του αλλά τα θέματα της συμβίωσης και της αλληλοεξάρτησης την ώρα της δουλειάς του (της πτήσης) είναι αμελητέας σπουδαιότητας. Το αντίθετο συμβαίνει στο πλοίο.

2. Στο κείμενο, νομίζω, φαίνεται καθαρά ότι ο Μόραλης -Αρχηγός Στόλου- μετάνιωσε και αποσύρθηκε.
Αντιγράφω:
"Τον Απρίλιο του 69, ο πυρήνας των οργανωμένων προσεγγίζει τον πρώην Υπουργό Άμυνας Γαρουφαλιά που συνδεόταν με τον Αρχηγό Στόλου Μόραλη και τον πείθουν να τον συμβουλεύσει να κινηθεί κατά των πραξικοπηματιών. Πραγματικά αυτό έγινε και ο Μόραλης πείστηκε αλλά γρήγορα το μετάνιωσε -μη γνωρίζοντας ότι είχε ολόκληρη οργάνωση έτοιμη- και ανέφερε όσα γνώριζε στον αδερφό του δικτάτορα."

3.Ο Βασιλιάς στα Ιουλιανά ήταν 20 χρονών! Όταν μιλάμε για τον βασιλιά μιλάμε για τον θεσμό που ήταν η συνταγματική νομιμότητα. Μάλλιασα πια!

4. Διαφωνούμε συμφωνούντες όπως παγίως από τότε που ευτύχησα να σε γνωρίσω... :) Απορώ, βεβαίως, πώς θα μπορούσαν να συνταχθούν εκ των προτέρων σε μια εξέγερση που δεν είχε εκδηλωθεί. Όταν εκδηλώθηκε, φάνηκε και το μέγεθος της αντίδρασης του λαού όπως είχε διαμορφωθεί συν τω χρόνω.

5. Επ' αυτού έβαλα προσθήκη στο κείμενο.

6. Άσε τις κολακείες, εγώ ένα σοκολατάκι θέλω από σένα...! :)))

dodos, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αλλά είχε τόσο άτσαλα διευρυνθεί η μύηση τόσων πολλών που η αποκάλυψη αντικειμενικά ήταν απλή υπόθεση. Αυτό δείχνει ότι, ανεξάρτητα της γενναιότητας ή μη, των συμμετεχόντων, έλειπε η συνωμοτική ικανότητα που χρειάζεται για να δράσει κανείς κατά πώς απορεί η Κροτκάγια!

Μαυροπροβατοσύντροφε, τα περισσότερα από αυτά είναι καταγεγραμμένα κατά καιρούς αλλά επειδή δεν εξυπηρετούν τις πολιτικές διεργασίες, δεν θα τύχουν ποτέ ευρείας δημοσιότητας. Πάντως τα πιο ενδιαφέροντα -νομίζω- θα γραφτούν αμέσως μετά...

Αντώνιε, σε ξέχασα; Ανάσες!!! :)))

 
At Thu Mar 08, 10:06:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Πολύ καλό αγαπητέ Ημίαιμε

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο.
Ή πως ένας άγνωστος δικηγόρος απ τις Σέρρες γίνεται Βουλευτής, Υπουργός και Πρωθυπουργός

Το διαβατήριο Τριανταφυλλίδης κύριε θείε Καραμανλή που σας έδωσε την ευκαιρία να φύγεται νύχτα σαν τον κλέφτη.

Το παρακράτος της βίας και νοθείας του 1961 που σας έκανε Πρωθυπουργό κύριε θείε Καραμανλή

Τα αρπαχτικά που ξεκοκάλισαν κρατικά κονδύλια στη ΔΕΗ επί πρωθυπουργίας σας κύριε θείε Καραμανλή

Οι εργολάβοι δημοσίων έργων που έφαγαν τον άμπακο επί υπουργείας σας κύριε θείε Καραμανλή

Η βασίλισσα Φρειδερίκη που σας προώθησε παντού και σε όλα μα σε όλα τα διαμερίσματά και στα ιδιωτικά της κύριε θείε Καραμανλή.

Ο Κοινωνιολόγος Ευταξίας γόνος πλούσιας αριστοκρατικής οικογένειας και η πολύ "στενή σχέση" που είχατε μαζί του κύριε θείε Καραμανλή.

Αυτά και άλλα πολλά κύριε Καραμανλή
Και μνήμη υπάρχει και κρίση

Άσπρος Λύκος

 
At Thu Mar 08, 10:07:00 PM, Blogger Кроткая said...

Αγαπητέ μου, έπρεπε να το περιμένεις, άπαξ και αποφάσισες να ανεβάσεις τέτοιο κείμενο. Επρεπε να έχεις προετοιμαστεί, να έχει κοιμηθεί, να είσαι ξακούραστος και σε φόρμα!

Αρχίζω να αντιλαμβάνομαι, νομίζω πως το βασικό θέμα είναι η οπτική γωνία. Εσύ τα βλεπεις έχοντάς τα βιώσει, ενω εγώ έχοντάς τα πληροφορηθεί από άλλους, και έχοντας μεγαλώσει σε μια εντελώς διαφορετική εποχή. Θα τα επεξεργαστώ κι αν εχω απορίες θα επανέλθω, αν και ίσως είναι ρποτιμότερο να περιμένω και το επόμενο μέρος.
Η απάντηση στη Δοδος πάντως ήταν άκρως διαφωτιστική και για μένα.

Εγώ σοκολατάκια, θα φέρω πολλά. Εσύ θα φέρεις τη μεγαλοπρέπειά σου στην Επήδαυρο;

 
At Thu Mar 08, 10:08:00 PM, Blogger Кроткая said...

(ναι, ο Κοκός ήταν 20 χρονών, αλλά είδαμε και τους προηγούμενους και γενικώς τους εκπροσώπους του φερτού και έξωθεν επιβεβλημένου "θεσμού". αλλά ας μη γκρινιάξω άλλο...)

 
At Thu Mar 08, 10:10:00 PM, Blogger Кроткая said...

τώρα είδα το ΚΟΡΥΦΑΙΟ σχόλιο του άσπρου λύκου.

 
At Thu Mar 08, 10:13:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ασπρόλυκε, λυπήσου με! (πλάκα κάνω, αλλά επειδή δεν τήρησα τις προϋποθέσεις που περιγράφει η Κροτ, συν του ότι τα τρεξίματά μου δεν έχουν τελειώσει, δυσκολεύομαι στη λήψη του χειμαροειδούς πλροφοριακού δελτίου σου!) Εγκυκλοπαίδεια είσαι!

Κροτ, κράτα σημειώσεις. Στο τέλος θα απαντήσω στις απορίες σου και μετά θα γράψεις εξετάσεις! :) ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!

 
At Thu Mar 08, 10:41:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Περισσότερες λεπτομέρειες για την άσκηση F -βλέπε Χούντα- στο βιβλιο του Μάριου Βερέττα(κάντε ένα search στο Google), " Ο πολιτισμός των στρατοπέδων".

Ο Συγγραφέας είχε περάσει από εκεί που τέλος δεκαετίας 70 πέρασαν όλοι.. Κόσμος και κοσμάκης
Το ΕΚΚΕ!
Τσουκατος Πανταγιάς Καφετζόπουλος(ο ηθοποιός) και αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Συγγνώμη αν κάποια στιγμή υπερβαίνω τα εσκαμμένα της Διαδυκτιακής Φιλοξενείας.
Τόσο της δικής σου όσο και του Μαυρου Πρόβατου
Αλλά ..its my style

Kαλό Βράδυ προς όλους

Άσπρος Λύκος

 
At Thu Mar 08, 10:51:00 PM, Blogger σχολιαστής said...

Στο τέλος, αυτά τα κείμενα, αξίζει να τα ενώσεις σε ένα και να τα αναρτήσεις σε περίοπτη θέση στην κεντρική σελίδα. Με τίτλο "αυτά έγιναν στο κίνημα του Ναυτικού".

Αλήθεια, θα άξιζε να κάνεις αναφορά σε άλλες πηγές. Eχουν γράψει συμμετέχοντες αξιωματικοί βιβλία, άρθρα κλπ.; Ο Ναύαρχος Παππάς, έχει γράψει;

Δώσε και κάποιες πληροφορίες, για το πως εξελίχθηκαν οι καριέρες μυημένων και μή μετά τη Χούντα. Ηταν την 7ετία Καραμανλή τίτλος τιμής ή βρήκαν οι μυημένοι το μπελά τους; Οι ανώτατοι χουντικοί του ναυτικού, πήραν μετά τη Χούντα αυτό που τους άξιζε;

 
At Thu Mar 08, 11:57:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ασπρόλυκε, I love your style! Και το δικό μου είναι να σε τσιγκλάω όσο μπορώ. Η Κροτκάγια έχει βαριά ένσημα επ' αυτού! :)

Σχολιαστά, ...έφυγες πάλι μπροστά! Ελπίζω να σε ...προλάβω με τα επόμενα
(το Σαββατοκύριακο, γιατί αύριο θα λείπω)
Για το Κίνημα του ναυτικού έχει γράψει ο Δημοσιογράφος -μακαρίτης πιά- Παπαδημητρίου ένα πολύ εμπεριστατωμένο βιβλίο. "Το κίνημα του Ναυτικού". Όταν το ξεθάψω από εκεί που έχω θαμμένα όλα τα σχετικά θα σου γράψω Εκδότη και ακριβή στοιχεία.
Ένα ενδιαφέρον βιβλίο (το ένα από 'τριλογία') επίσης είναι του Αρχιπλοιάρχου Αντώνη Κακαρά 'Οι Έλληνες Στρατιωτικοί στην αντίσταση κατά της Χούντας' με πάρα πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, (θα εκπλαγούν όσοι δεν ξέρουν ότι οι περισσότερο διωχθέντες από τη δικτατορία -και με 'βαριές' απώλειες- ήταν στρατιωτικοί!), Εκδόσεις Παπαζήση.
Αυτά που κατέγραψα συμπυκνωμένα εδώ είναι από τις πληροφορίες μου από τους πρωταγωνιστές, αρχειακό υλικό που δεν πρόκειται ποτέ να δημοσιευτεί για διάφορους λόγους και ουσιαστικά αποτελούν την εισαγωγή για την συνέχεια που είναι η προσωπική μου εμπειρία στα από εκεί και πέρα γενόμενα. Στην οποία εμπειρία περιλαμβάνονται και δεδομένα που θα απαντήσουν στην απορία σου για τα σταδιοδρομικά μυημένων και μη...

 
At Fri Mar 09, 03:16:00 AM, Blogger o kairos said...

Λιθαρακι:Οι φοιτητες απο τους οποιους ξεκινησε αυτο που εξελιχτηκε σε Πολυτεχνειο το 1973 δεν ηταν χυμα.Κατα κυριο λογο ηταν ο Ρηγας Φερραιος,που τοτε συσπειρωνε οχι μονο το μετεπειτα ΚΚΕεσ.αλλα και ενα τεραστιο κομματι αστων διανοουμενων και φοιτητων,που μετα τη χουντα ενταχτηκαν εκει που ανηκαν ιδεολογικα.Δηλαδη στη ΝΔ και την ΕΚΝΔ.
Επισης,ενα μεγαλο κομματι ηταν μελη και προσκειμενοι στο ΚΚΕ,που αρνηθηκαν να υποταχτουν στην επισημη γραμμη του κομματος για απαξιωση των κινητοποιησεων (που γινοντουσαν για εκλογες στα φοιτητικα οργανα)και αυτονομηθηκαν εκεινη την ιστορικη στιγμη,οδηγωντας και το κομμα σε αναδηπλωση,εκ των υστερων...
Ο κυριος ογκος,ομως,ηταν ανενταχτοι απλοι φοιτητες,που δεν θελαν τη χουντα.Μετα ηρθαν τα κομματα για να καπελωσουν την εξεγερση,που ηταν πραγματικα απολυτως αναρχικη.
Λιθαρακι:Πιστευω,γιατι το εχω ζησει,οτι ο λογος που το ναυτικο εχει μια αλλη νοοτροπια,πιο αστικη,πιο ευγενη,λιγοτερο στρατοκρατικη (αυτο θα ελεγα και οχι πιο δημοκρατικη) απο τα αλλα οπλα ειναι η πιο ΕΚΛΕΠΤΙΣΜΕΝΗ προελευση των ανθρωπων που το στελεχωνουν.Και σ αυτο,ας μου επιτρεψει ο οικοδεσποτης να διαφωνησω μαζυ του,δεν παιζει ρολο η παιδεια της θαλασσας οπως λεει,αλλα η ανοιχτομυαλιά,που χαρακτηριζει τους ανθρωπους της θαλασσας σε σχεση με τους καραβαναδες και τους ηρωικους αεροπορους.Φταιει η θαλασσα και οχι οι ανθρωποι.Αλλα δεν θα το εξηγησω τωρα,για τι ηδη υφαινεται η αγια σινδονη.Και συγνωμη γιαυτο.

 
At Fri Mar 09, 06:47:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ξενύχτη Καιρέ, μποερεί να το λέμε διαφορετικά αλλά συμφωνούμε στο βασικό: 'Φταίει' η θάλασσα για τη διαφορετική 'συμπεριφορά'.
Αυτό αποδεικνύεται πολλές φορές και από την αλλαγή συμπεριφοράς των ίδιων ανθρώπων όταν βγαίνουν στην ξηρά.
Τα περί εκλεπτισμού της προέλευσης που έχει εμπεδωθεί ως άποψη σε πολύ κόσμο, ΔΕΝ ισχύουν. Αν σου αναλύσω την προέλευση των εικοσιτεσσάρων που μπήκαμε μαζί στη Σχολή Δοκίμων, θα εκπλαγείς.
Μη σας μπερδεύουν οι Λουδοβίκοι και τα βελουδοσατέν καθίσματα του -δεν κατάλαβα γιατί- συνεντευξιαζόμενου συνεχώς σε εφημερίδες και κανάλια 'αιρετικού' Ναυάρχου Αντωνιάδη...
Και αυτός, ταπεινής καταγωγής είναι.
Η ανοιχτομυαλιά ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ από το περιβάλλον στο οποίο συμβιώνεις και λειτουργείς. Σημαντικός παράγοντας σ' αυτό είναι και οι 'ανοιχτότεροι' ορίζοντες με τα ταξίδια και σε άλλα μέρη εντός και εκτός.
Τα λιθαράκια -γκωνάρια- πολύτιμα στην όλη εικόνα.

 
At Fri Mar 09, 12:40:00 PM, Blogger Кроткая said...

μου αρέσει πολύ ο καιρός, τα λέει πολύ ωραία.

επίσης μου αρέσει που έχετε μαζευτεί όλοι μαζί όσοι αποτελείτε ζωντανή ιστορία εδώ μέσα...

αντε και λέω να σας φέρω σοκολάτες σε όλους, χεχε!

 
At Fri Mar 09, 01:54:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Έχω την εντύπωση οτι ο Παπάς ήταν βασιλικός
ή πιστός στην Συνταγματική Νομιμότητα που "εγγυητής" της ( εδώ πέφτει γέλιο) ήταν ο βασιλιάς
Το Κίνημα (το λέω Στάση) ήταν εν γνώση της ΚΥΠοΧούντας από διαρροή εκ των έσω.
Πιθανόν να υπήρχαν και "δικοί" της μέσα στην "μύηση" μέσα από απρόσεχτες κουβέντες
Για να συνεχίσω από το προηγούμενο post,
οι καρριερίστες είναι πολλοί κάνουν τα πάντα για ένα βαθμό και μία θέση.
Πουλούν τις υπηρεσίες τους ποντάροντας στο "σίγουρο" άλογο.
Το "οπερέτα" μάλλον κολλά στην παρωδία του να συμμετέχουν αρκετοί
και να την εκτελεί..μόνο ένας . Και σίγουρα δεν ήταν εύκολη απόφαση όταν
οι ίδιοι οι συνάδελφοι σου / συναγωνιστές σου συλλαμβάνονται ή το "στρίβουν" αλλά Γαλλικά ...
Εκείνη τη στιγμη το "παίζεις" κορώνα - γράμματα
(Θα τσεκάρω τα περί οπερέτας αγαπητέ Ημίαιμε)

Το "Βέλος" άσχετα με τους λόγους του Παππά
τρύπησε την "εικόνα" της Πανεθνικής αποδοχής που λάνσαρε η Χούντα στο Εξωτερικό.
Εδειξε οτι ο Στρατός στον οποίο στηρίζονταν η Χούντα επιθυμούσε "δημοκρατική" αλλαγή
Επιπρόσθετα: Mία μερίδα του δεν ελέγχονταν από την "Επανάσταση του 67".
(Αμάν αυτή η χώρα! Γεμάτη "Γέρους" "Εθνάρχες" και "Επαναστάσεις")

Δεν ξέρω αν μετά το Κίνημα ( Ο Ελληνικός Στρατός ποτέ δεν Στάσιάζει !)
τ ου Ναυτικού με τον Παπά ακολούθησε η Κυβέρνηση Μαρκεζίνη
αλλά μία αιτία θα μπορούσε να ήταν και το "Βέλος".

Άσπρος Λύκος

 
At Fri Mar 09, 02:08:00 PM, Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Να τσοντάρω κι εγώ, σχολιάζοντας την επισήμανση του «Καιρού» περί διαφορετικότητας του Ναυτικού:

Μην ξεχνάμε ότι τον σχετικά φρέσκο Εμφύλιο τον είχε διεκπεραιώσει ο Στρατός Ξηράς (καθώς διεξήχθη σε όρη κι άγρια βουνά) και ότι τον συνεχιζόμενο Ψυχρό Πόλεμο τον συντηρούσε ο Σ.Ξ., καθώς η Ελλάδα είχε χερσαία σύνορα με τις χώρες του λεγόμενο Ανατολικού Μπλοκ. Ο ρόλος του Ναυτικού ήταν σχετικά περιορισμένος.
Λέγω, λοιπόν, ότι λόγω της χρονικής βαρύτητας και σημασίας του Σ.Ξ., είναι λογικό να αποβλέπουν διάφοροι «Σύμμαχοι» σε δαύτον για τις συνωμοσίες και τις «Κόκκινες Προβιές» τους και βέβαια να αυγατίζουνται οι μωροφιλοδοξίες διάφορων κολονέλων. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, μέχρι την πτώση της Χουντός αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν σχεδόν πάντα πεζικάριος.
Λέω 'γω τώρα...

 
At Fri Mar 09, 02:52:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ασπρόλυκε έχεις ΛΑΘΟΣ εντύπωση. Αυτή την εντύπωση δημιούργησε η χουντική προπαγάνδα για να ρίξει τον βασιλιά. Ο Παππάς και όλο του το σόι ήταν ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟI μέxρι το μεδούλι. Ρώτα όποιον θες στην Κύμη!

Το Κίνημα να μη το λες Στάση γιατί η Στάση είναι εξέγερση κατά ΝΟΜΙΜΗΣ εξουσίας.

Το Κίνημα πιθανόν και να προδόθηκε κατά πώς υποθέτεις.

Οπερέτα (πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Κόσμου) χαρακτήρισε το Κίνημα η Χούντα ανακοινώνοντας μόνο τρείς τέσσερεις συλλήψεις απόστρατων για να μειώσει το 'μέγεθος' της αξίας του και να αποκρύψει τη μαζικότητα της συμμετοχής σ' αυτό.

Για το ΒΕΛΟΣ, θα σε παρακαλούσα τα σχόλιά σου αφού γράψω αυτά που εγώ έζησα εκεί. Επί της πραγματικότητας δηλαδή, γιατί αλλιώς δεν θα 'χει και αξία (θετική ή αρνητική) ο κόπος μου (και ο ψυχικός μου κάματος) να τα βγάλω για πρώτη φορά στη ζωή μου σε δημόσια 'έκθεση'. :)

Μαντρόσκυλε, κάθε ξεχωριστός 'Κλάδος' -όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων- διαμορφώνει χαρακτηριστική συμπεριφορά. Κατά τη γνώμη μου, και επειδή στο καλό σχολειό που πήγαινα κάναμε και στοιχεία Ψυχολογίας όπου έμαθα ότι η συμπεριφορά διαμορφώνεται κυρίως από το περιβάλλον του καθενός, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξω στα 56 μου αυτή την εκδοχή που την εμπέδωσα και πρακτικά στη ζωή μου... Ίσως να είμαι και στούρνος!
Αποδέχομαι, όμως, ότι παίζουν ρόλο -δευτερεύοντα- και άλλοι παράγοντες.
Π.χ. Η νοοτροπία στον Στρατό Ξηράς διαμορφώνεται ευκολότερα γιατί είναι πιο εύκολη η διαχείριση της μάζας από τη διαχείριση του ατόμου. Πιό εύκολα περνάς την πλύση εγκεφάλου σε μιά τάξη 250 ανθρώπων (στη Σχολή Ευελπίδων) απ' ότι σε μια τάξη 15 ατόμων (στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στη Σχολή Ικάρων).
Βασικό στοιχείο για το γιατί Ναυτικό και Αεροπορία δεν χουντο οχλοποιήθηκαν ποτέ...

Τέλος, στη Χούντα ο όποιος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν γλάστρα. Τα νήματα τα κινούσαν οι Παπαδοπουλοϊωαννίδηδες με ένα συρφετό συμφεροντολόγων ή παραμυθιασμένων με τα ιδανικά της φυλής 'πατριωτών' κυρίως λοχαγών και ταγματαρχών.

 
At Fri Mar 09, 03:01:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Και, Ασπρόλυκε, με βασανίζεις...
Μπορεί να είναι για γέλια (σήμερα) αλλά ΗΤΑΝ πραγματικότητα η Συνταγματική Νομιμότητα της Βασιλείας ΤΟΤΕ! Όταν κατηγορείς τους χουνταίους ότι κατέλυσαν το Σύνταγμα, οφείλεις να το ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙΣ! Γι αυτό ούτε η θέση του Παππά, ούτε του ΚΚΕ ήταν για γέλια. Θα ήταν για γέλια αν ήθελαν, ερήμην της λαϊκής έκφρασης να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του Χαλίφη.
Παράκληση να προσπαθούμε να εκτιμούμε τα πράγματα με τα δεδομένα της εποχής εκείνης, μας αρέσουν δεν μας αρέσουν, ταιριάζουν ή δεν ταιριάζουν στη σημερινή ιδεολογία του καθενός μας.

 
At Fri Mar 09, 03:34:00 PM, Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Ημίαιμε:
προφανώς κάτι ξέρεις παραπάνω για τη διαμόρφωση κλίματος στις σχολές και την πλύση ή μη του εγκεφάλου των αυριανών στελεχών των Ε.Δ.
Παρόλ' αυτά θεωρώ ότι η εξήγησή σου δεν αναιρεί τη δική μου αλλά την συμπληρώνει. Επίσης (αφού το ρίξαμε και στο ψυχολογικό!) να προσθέσω ότι σε Ναυτικό και Αεροπορία -κατά τη διεξαγωγή της μάχης, για την οποία εκπαιδεύεται- δεν υπάρχει σωματική επαφή με τον αντίπαλο. Μόνο από μακριά. Πρόκειται δηλαδή για μάχη που απαιτεί περισσότερο ευφυία παρά κτηνώδη ένστικτα.
Αντίθετα, στα Στρατά Ξηράς η εκπαίδευση γίνεται για μάχη εκ του σύνεγγυς, για σωματική επαφή με τον αντίπαλο. Και άρα, θεωρώ, ότι μέρος της εκπαίδευσης είναι και η αποκτήνωση που απαιτείται για την εκ του συστάδην εξόντωση.
Λέω εγώ τώρα, προσπαθώντας να εξηγήσω τυχόν διαφορές...

 
At Fri Mar 09, 04:33:00 PM, Blogger allmylife said...

μαθαίνω.
και συγκινούμαι.

όπως θα φαντάζεστε...



(μην τολμήσετε να μην έλθετε στην Επίδαυρο)

 
At Fri Mar 09, 04:58:00 PM, Blogger Rodia said...

Περιμένω τη συνέχεια.. ίσαμ' εδώ όλα καλά τα βρίσκω:-)
Αν επιτρέπεις, να πω κάτι στο Κροτ(ιδι)άκι, που δε χάνει ευκαιρία να... εκραγεί!
Το αεροπλάνο, δε γίνεται να μείνει αιωνίως στον αέρα, κάποια στιγμή χρειάζεται να προσγειωθεί κάπου.. ενώ το καράβι μπορεί να παραμείνει απείρως περισσότερο χρόνο στη θάλασσα, εξ ού και θεωρείται φορέας του κράτους.. "έδαφος" του κράτους του οποίου φέρει τη σημαία.. ή κάπως έτσι.. ένας καπετάνιος (γενικά λέω, ε) μπορεί να παντρέψει στο "έδαφος" του πλοίου του, να ξεγεννήσει, κλπ κλπ, παίζει δλδ διάφορους ρόλους πολιτικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς...
..και.. στο κάθε πλοίο η ιεραρχία (όπως σωστά έγραψες) είναι ισχυρή, γιατί αλλιώς.. πάμε φούντο! Το πλοίο δεν είναι απλώς ένα μεταφορικό μέσο..

:-)

 
At Fri Mar 09, 05:12:00 PM, Blogger Кроткая said...

Ημίαιμε, λυπάμαι, αλλά θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Ασπρο Λύκο στα περί Συνταγματικής νομιμότητας.
Την συνταγματική νομιμότητα την υπερασπίστηκε το παλάτι το 65; Το 61; το 63; Γιατί να την υπερασπιστεί το 73 λοιπόν; Το παιχνιδάκι των Αμερικάνων έπαιζε και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο.

Θεωρώ πως όταν πας να υπερασπιστείς τα δίκαια και το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία, δεν κολλάς σε τυπικά θέματα (ακόμα κι αν είναι θεσμικά), αλλά στην ουσία. Αλλό το γεγονός ότι ο βασιλιάς ΟΦΕΙΛΕ να υπερασπιστεί το σύνταγμα, και άλλο αν το έκανε. ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ουτε μία στιγμή και δεν θα το έκανε. Και δεν κρίνω με τα δεδομένα του σήμερα. Κρίνω με τα δεδομένα του τότε, όπως μου τα έχουν πει άνθρωποι που τα έζησαν. Ποιος έχων σώας τας φρένας δημοκράτης εμπιστευόταν τον Κοκό;

(θα σε εξοντώσουμε σήμερα, στο λέω!!).

 
At Fri Mar 09, 05:17:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Αγαπητέ Ημίαιμε ήρθε η σειρά μου να τσιγκλήσω .
Προφανώς παρεξήγησες τα λεγόμενα μου τα οποία είναι
θετικά και για τον Παπά και για το Κίνημα(εγω το λέω Στάση) του Ναυτικού.
Και καλά κάνατε. Οτιδήποτε έριχνε την Χούντα ήταν θετικό
Απ την άλλη μερικές ερωτήσεις στις οποίες άλλοι είναι αρμόδιοι
να απαντήσουν


1)
Η Χούντα δεν ήταν Νομιμοφανής Κυβέρνηση;;
Δεν την ενέκρινε ο βασιλιάς - ο εγγυητής της τότε Συνταγματικής Νομιμότητας-
και ο Άρειος Πάγος(o κωλόγερος Κόλλιας);;
Oi νόμοι της Χούντας δεν ισχύουν ακόμα και σήμερα;;
Tι είδους δημοκρατία έχουμε όταν οι νόμοι παράνομων Κυβερνήσεων
(ακόμα και των κατοχικών)έχουν AKOMA ισχύη;;

2)
Οι καρριερίστες που υπηρέτησαν την Χούντα δεν έμειναν στις καρέκλες τους
και μετά την πτώση της γιατί δεν τιμωρήθηκαν;Αφού η Χούντα ήταν Παράνομη
τότε γιατί αυτοί έμειναν στην θέση τους;Τα καθάρματα που βασάνισαν κόσμο
-και πολίτες και στρατιωτικούς- γιατί έμειναν ατιμώρητα;

3)
Τι σημαίνει "Βενιζελικός"; Αποκλείει το "Βασιλικός" όταν ο Βενιζέλος συνεργάστηκε μαζί με τον Βασιλιά στα διάφορα
συνταγματικά πραξικοπηματάκια; Στο κάτω κάτω της γραφής ο Βενιζέλος
ήταν αστός εκσυχρονιστής αλλά όχι ..δημοκράτης
H κύρια διαφορά μεταξύ Βενιζέλου και Βασιλιά
δεν ήταν το αν η Ελλάδα θα κατέβει στον Α' Παγκόσμιο στο πλευρό της Αντάν(Βενιζέλος)
ή θα υπάρχει "ουδετερότητα"(Βασιλιάς);


4)
Οταν ο Στρατός δεν εκτελεί διαταγές του τότε αυτό πως ονομάζεται;
Γιατι η Επίσημη Ελληνική Ιστορία όταν αναφέρεται σε γεγονότα ανυπακοής
τα λέει πάντα μα πάντα "Κίνημα";Δηλαδή ο Μοναδικός Στρατός στον Κόσμο που δεν στασιάζει είναι ο Ελληνικός;
Αν στεναχωρεί η λέξη.. η αν είναι να παίζουμε με τις λέξεις..


--------------
Στο κάτω - κάτω εκφράστηκα με θετικά λόγια για ( ας μην παίζουμε με λέξεις)
του Παπά και αναγνώρησα την δυσκολία και την γενναιότητα αυτής της απόφασης.
Ειδικά όταν συναγωνιστές και συνάδελφοι του έστρίβαν άλλα γαλλικά"

Θα τσεκάρω όμως τα περί "οπερέττας"
Αναμένω με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ενδιαφέρον την μαρτυρία σου

---------------
Αυτά από έναν που είχε
προ-πάππου Τσιφλικά στην Μικρά Ασία.
Οπότε έχασε και πολύ περισσότερα από "Μεγάλες Ιδέες"
Τον δε παππού του τον έλεγαν "Τουρκόσπορο"
οι Ντόπιοι "Ελληναράδες" όπως όλους τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες
Οπότε κάθε άλλο παρα "χαζογελά" με τα ΚωμικοΤραγικά Συμβάντα της
ΝεοΕλληνικής Ιστορίας.

 
At Fri Mar 09, 05:18:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Το παραπάνω σχόλιο είναι δικό μου
Άσπρος Λύκος

 
At Fri Mar 09, 06:26:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Μαντρόσκυλε της ζεστής κοιλάδας, δεν έχω αντίθετη γνώμη, και αυτό θέλω, να συμπληρωνόμαστε.

Ροδιά μου, έτσι, κάτσε δίπλα για να μη χάσω τον μπούσουλα. Η μικρή Βελγίς αποπροσανατολίζει τη συζήτηση και χρειάζομαι βοήθεια. :)

Κροτίδα, ξαναλέω ότι σκοπός του ποστ δεν είναι να αναλύσουμε, κατά τις πολιτικές επιστήμες, τα υπέρ και τα κατά των θεσμών στις διάφορες εποχές. Είπα να καταθέσω κάποιες προσωπικές εμπειρίες και θεώρησα χρήσιμο να καταγράψω το 'περιβάλλον' της εποχής στην οποία τις απέκτησα.
Δεν έχω διάθεση να πείσω κανένα για το αν έγιναν τα πράγματα σωστά ή λάθος.
Δίνω λόγους για τις πράξεις του καθενός και τα συμπεράσματα θετικά ή αρνητικά δικά σας. Τόσο για την αυθεντικότητα των λεπτομερειών όσο και για το λογικό ή παράλογό τους. Το τι είναι συνταγματική νομιμότητα κατά τη δική σου άποψη δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη συζήτηση σε σχέση με τι νόμιζαν ΤΟΤΕ ΕΚΕΙΝΟΙ το τι είναι συνταγματική νομιμότητα.
Απλά τυχαίνει, εγώ να βρίσκω τη δική τους ερμηνεία ΛΟΓΙΚΗ για τα δεδομένα της εποχής.

Ασπρόλυκε, τι να κάνω αφού αυτό είναι το στύλ σου :) Ορμητικός και θυελλώδης ακόμη και στο διάβασμα των γραπτών του άλλου...

Η Χούντα ήταν νομιμοφανής. Όχι νόμιμη.
Εγώ επιμένω να ονομάζω τα πράγματα με το όνομά τους.
Άλλο Κίνημα, άλλο Στάση.
Δικαίωμά σου να το λες εσύ όπως θες. Αλλά όχι και "οτιδήποτε έριχνε τη χούντα θα ήταν καλό"! Μιά αλλη χούντα θα σου άρεσε; Αυτό φοβόντουσαν και οι 'κινηματίες' και έψαχναν τη 'νομιμότητα' της ενέργειάς τους. Και, σίγουρα, γι αυτό και απέτυχαν...

Δεν παρεξήγησα οτιδήποτε για τον Παππά. Σου διευκρίνισα ότι με τη δική μου 'γνώση' του προσώπου (από πολύ κοντά), η δική σου 'εντύπωση' είναι λανθασμένη.
Δεν σου απόδωσα καμιά ευθύνη γι αυτό!
Και σε ενημέρωσα ότι παρακάτω θα καταγράψω κι άλλες λεπτομέρειες χωρίς να επιζητώ την επικρότηση ή την αντιπαράθεση.

Χρήσιμη η ιστορική σου ανάλυση αλλά το Βασιλικός και Βενιζελικός είχαν πολυ συγκεκριμένη οπαδική έννοια μέχρι την εποχή που αναφερόμαστε (εξ ου και η δική σου εντύπωση ότι ο Παππάς ήταν Βασιλικός)και το 98% και των δύο αγνοούσε τις σημαντικές λεπτομέρειες που αναφέρεις.
Σάμπως οι -απλοί- Μπλε και οι Πράσινοι σήμερα έχουν καμιά ιδεολογική διαφορά; Αλλά είναι μπλε και πράσινοι φανατικά!

Ειλικρινά, θεωρώ πολύ χρήσιμη την ανταλλαγή απόψεων μαζί σου και νομίζω ότι έχουμε όλον τον καιρό μπροστά μας για να αναλύσουμε διεξοδικά τις διάφορες ιστορικές περιόδους. Όπως γράφω, όμως, και στην Κροτκάγια παραπάνω, άλλος είναι ο σκοπός του ποστ και, λόγω στυλ σου ;)) με παρασύρεις αλλού!

Υ.Γ. Προς Θεού, εγώ δεν είπα τίποτα για 'χαζοχαμόγελα', απλώς συμφώνησα με το δικό σου σχόλιο "εδώ πέφτει γέλιο".

Αν στο βιαστικό των απαντήσεών μου ξεφεύγουν λέξεις ή εκφράσεις που δίνουν λαβή για παρεξήγηση, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη.

 
At Fri Mar 09, 06:34:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Allmylife, τώρα που έλυσα τους κάβους... εύχομαι να μη το μετανιώσω! :)

 
At Fri Mar 09, 07:40:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Aγαπητέ Ημίαιμε

Ο Εξωραισμός και η Μυθοποίηση και η Βλακεία έχουν έπιφέρει πολλά δεινά σε αυτό τον τόπο αφήνωντας χώρο στα διάφορα καθάρματα να
κυβερνάνε αυτό τον Τόπο(να ποιοι κυβερνάνε αυτό τον τόπο κύριε θείε Καραμανλή)

Πίσω απ το προσωπείο του "Δημοκράτη" του "Εθνάρχη" βρίσκονται Δημαγωγοί - νυφίτσες(συγγνώμη νυφίτσα) που πατάνε ακριβώς στους ίδιους χρηστικούς για αυτούς Μύθους. Με αυτό τον τρόπο κάνουν τις βρωμοδουλείες τους. Οι υπόλοιποι φωνάζουν "ζήτω" την στιγμή που υπογράφουν την ανθρώπινη - πολιτική - πολιτιστική -οικονομική και καμιά φορά θανατική τους καταδίκη

Υ.Γ.
Πέρα από την πλάκα με την ατάκα του John Cleese, το "ορμητικός" οφείλεται και στο τάχιστο γράψιμο εν ώρα εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα. Συνδιασμός δύσκολος. Αλλά τα εύκολα είναι για αυτούς που αναζητούν τις εύκολες λύσεις..


Άσπρος Λύκος

 
At Fri Mar 09, 08:16:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ασπρόλυκε, προχωράω πρόσω ολοταχώς γιατί με προλαβαίνεις. Αλλά δεν μπορώ να γράψω ενιαίο βιβλίο εδώ γι αυτό και τα καταθέτω σιγά-σιγά. Θα διαβάσεις και καινούργια για τον 'Εθνάρχη' στα επόμενα ποστς. Αρνητικά και θετικά, όπως τα είδε τότε ο εικοσιδυάχρονος Σημαιοφόρος... :)

 
At Fri Mar 09, 08:26:00 PM, Blogger dodo said...

Το βιβλίο τού Νίκου Παπαδημητρίου "Το Κίνημα τού Π. Ναυτικού- Μάιος 1973" εκδόθηκε το 1985 από την Ελληνική Ευρωεκδοτική. Περιέχει και την ώς τότε σχετική βιβλιογραφία, σε σημαντικό βαθμό αποτελούμενη από προσωπικές μαρτυρίες, δημοσιευμένες στον τύπο.

Νεότερη βιβλιογραφία, μάλλον από τον Αλέξανδρο Ζαούση, "Ο Εμπαιγμός", Εκδόσεις Παπαζήση, 1998- μαζί με εντός κειμένου μαρτυρίες, που αποδίδονται στον Παπαδόγκονα...

Αλλά εμείς εδώ τα διαβάζουμε "πρώτο χέρι"!

 
At Fri Mar 09, 08:35:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Το οτι έριχνε την Χούντα θα ήταν καλό αναφέρονταν στην αλλαγή και όχι στην διαδοχή της κατάστασης.
Η οποία έγινε πραγματικότητα λίγο μετά το Πολυτεχνείο (Χούντα Ιωαννίδη). Σωστή η επισήμανση για μία σωστή εκ μέρους μου διατύπωση

Πέρα την απαξίωση της στην συνείδηση αρκετού κόσμου, δυστυχώς η Νομιμοφάνεια της Χούντας ήταν Νομιμότητα στα Χαρτιά.
Και τα χαρτιά περιλαμβάνουν Νόμους Διορισμούς και Προαγωγές
Και τα χαρτιά μένουν (Scripta manes).

Αν βρώ γεγονότα της
(Στάσης για μένα, Κινήματος για σένα), θα τα καταθέσω.Δεν αξίζει τοσο όνομα(στο οποίο βέβαια επιμένω) όσο η αξία και φυσικά το αποτέλεσμα της πράξης.

Άσπρος Λύκος

 
At Fri Mar 09, 09:06:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Dodos, σωστά. Ο Νίκος Παπαδημητρίου, που είχα την τύχη -γιατί ήταν ένας πολύ αξιόλογος, ήρεμος και αντικειμενικός Δημοσιογράφος- να γνωρίσω, πήρε και προσωπικές συνεντεύξεις από πολλούς και έκανε μια πολύ σοβαρή δουλειά.

Το άλλο βιβλίο δεν το έχω διαβάσει και, γενικά, έβαλα την περιπέτειά μου στην άκρη για πολλούς λόγους που ίσως φανούν από τη ροή της αφήγησης.

Ασπρόλυκε, ελήφθη και κατενοήθη.
Η εμμονή μου στις λέξεις μπορεί να έχει να κάνει και με τη μία από τις πέντε κατηγορίες που μου απάγγειλε το ναυτοδικείο της Χούντας για 'Ένοπλη Στάση κατά του Νομίμου Καθεστώτος εν καιρώ Γενικής Επιστρατεύσεως' επί ποινή θανάτου... Στάση ήταν η δικιά τους και έπρεπε να υποστούν τις συνέπειες.

 
At Fri Mar 09, 09:29:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Έρχεσαι στα λόγια μου
Και στο τα παίζω κορώνα - γράμματα
(Λέγεται βάζω τον κεφάλι μου στον Ντορβά)
Και τα καθήκια πέρασαν καλά, το έπαιξαν και "αντιστασιακοί"..
Kαι νομότυπα πέρασαν καλά..
Δεν ξέρω αν έχουν προβλήματα συνειδησιακά αλλά αρκετοί από αυτούς δεν θα είναι περήφανοι

Αυτά λέω, αλλά ο "Εθνάρχης" έδωσε το "Συγχωροχάρτι" του στα καθήκια.
Λοιπόν τι είδους μεταπολίτευση είχαμε;Έσφαλες κύριε.Θα πληρώσεις.
Αλλά στην χώρα του Ρουφιανιστάν το επάγγελμα του επαγγελματία γλύφτο-καρριερίστα είναι προσοδοφόρο

Τα σημαντικά είναι
η πίστη στον εαυτό μας
η ορθότητα των πράξεων μας
τα πιστεύω μας.

ΤΑ κάθε είδους ναυτοδικεία επαγγελματιών καρριεριστών, είναι ΠΟΛΥ μικρά για να τα δικάσουν

Άσπρος Λύκος

 
At Fri Mar 09, 09:41:00 PM, Blogger o kairos said...

This comment has been removed by the author.

 
At Fri Mar 09, 10:37:00 PM, Blogger Rodia said...

"..τι νόμιζαν ΤΟΤΕ ΕΚΕΙΝΟΙ το τι είναι συνταγματική νομιμότητα."

Εχμ.. τότε είχαμε χάσει τ' αυγά και τα καλάθια λέμε.. ασχέτως τι βγαίνουν και λένε αρκετοί σήμερα. Να σκεφτούν οι πιο νέοι ότι η δικτατορία επιβλήθηκε ουσιαστικά αμέσως μετά την περίοδο Καραμανλή (θείου) μια και η μεσολάβηση της άνοιξης -κυριως του πνεύματος και της Τέχνης- στη διετία διακυβέρνησης από τον Παπαντρέου (παπού) ήταν πολύ λίγη πρακτικά ώστε να διαμορφώσει αλλαγές στη κοινωνία. Για τούτο και μετά τη μεταπολίτευση (από τις πρώτες κιόλας κυβερνήσεις) δόθηκε το πράσινο φως για ίδρυση συνεταιρισμών, κλπ, οργανώσεων, να υπάρχουν πολλά κεφάλια λέμε...
Σα να πάει κάποιος να ξυπνήσει από ένα λήθαργο βαρύ και να του πέφτει μια κεραμίδα στο κεφάλι και να τον ξαναξαπλώνει σε ακόμα βαρύτερη κατάσταση ύπνωσης. Μόνο που σε αυτή τη φάση είχε πλέον όνειρα ο "ασθενής με το γύψο" -κατά το χαρακτηρισμό του Παπ.
..αλλά.. ξέφυγα και'γώ επισης..

:-) χάλια μαύρα παιδιά λέμε..
Οι τωρινές μερες θυμίζουν κατι, όσον αφορά το μπάχαλο που έφερε τη δικτατορία, μόνο που σήμερα εχουμε πίσω μας αρκετά χρονάκια ξυπνήματος

Κάπτεν, σου ρίχνω μερικά χρονάκια, ε (μια και τό'φερε η κουβέντα)

 
At Fri Mar 09, 11:14:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Λίγα, Ροδιά μου, αλλά αρκετά για να εκτιμώ τη μεγαλύτερη εμπειρία σου, χώρια που η έλλειψη μιας 'φοιτητικής περιόδου' από τη ζωή μου έχει κι αυτή τις επιπτώσεις της στη 'δυναμική' των αναλύσεών μου...
Πάντως, εκτιμώ ότι ο Γέρος ήταν μία από τα ίδια με διαφορετικό περιτύλιγμα. Και πες εσύ καλύτερα στην Κροτούλα τι παροχές έκανε ο Γέρος στη Βασιλεία γιατί έχει την εντύπωση ότι ήταν εχθρός της... :)

Ασπρόλυκε, ούτε ένας από δαύτους έχει κάποια ελαφρά έστω τύψη.
Και το περίεργο (αν είναι περίεργο) είναι ότι τύψεις έχω εγώ, αρκετές.....

 
At Sun Mar 11, 11:27:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Υπηρετούσα στη Κρήτη τότε με το "πραξικόπημα" του τέως βασιλιά. Η βάση της Σούδας ήταν μαζί του. Μείναμε απομονωμένοι για μια περίπου βδομάδα, όλοι κλεισμένοι μέσα και με τον στρατό απ' έξω.. Κάποια στιγμή που όλα τελείωσαν και είχα βάρδια στη πύλη, ο Μόραλης ήλθε με στρατιωτικό τζιπ και παρέλαβε τον Ναύσταθμο σας αρχηγός. Ήταν έμπιστος της χούντας και μάλλον έγινε λάθος όταν λες οτι "ενημερώθηκε" ο Μόραλης..

 
At Sun Mar 11, 12:04:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Συμπληρώνοντας το παραπάνω σχόλιό μου, θέλω να προσθέσω οτι δεν παρέλαβε άμεσα ο Μόραλης τον Ναύσταθμο Σούδας. Εμεινε για δύο αν θυμάμαι ημέρες "κλεισμένος" σε ένα γραφείο της Διοίκησης φρουρούμενος από έναν μόνιμο υπαξιωματικό και μετά δόθηκε η εντολή για την παράδοση-παραλαβή. Ο "φρουρός" μόνιμος υπηρετούσε στο "καλάμι" για τοους γνώστες και μετά του κάναμε μεγάλη πλάκα....

 
At Sun Mar 11, 12:16:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ανώνυμε, ούτε ο ίδιος ήξερε τι ήθελε. Τον πλησίσε ο κολλητός του Γαρουφαλιάς και τον έπεισε. Κολλητός, όμως, και του αδερφού του Παπαδόπουλου, 'τούμπαρε' και του τα ξέρασε όλα. Και τον αποστράτευσαν (αυτά έγιναν μετά το Αντικίνημα του βασιλιά)
Η αναφορά έγινε για να γραφτεί ότι οι αντίθετοι στη χούντα προσπαθούσαν από διάφορες μπάντες να κάνουν κάτι. Όχι για να δείξει 'αντίθεση' του Μόραλη προς τη χούντα.
Ελπίζω να διευκρίνισα επαρκώς.

 
At Sun Mar 11, 12:40:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Εντάξει, το έπιασα. Μόνο για την ιστορία έγραψα οτι εκείνες τις "κρίσιμες" στιγμές για την χούντα, (ήταν τα πρώτα χρόνια) με το αστείο κίνημα του τέως, ασφαλώς θα έβαζαν κάποιο πολύ έμπιστο να παραλάβει τον Ναύσταθμο Κρήτης που ήταν ο Ναύαρχος Ροζάκης και όλοι οι υπόλοιποι που ίσως αντιδρούσαν. Ο Μόραλης αν θυμάμαι καλά έγινε κατόπιν και ΓΕΕΘΑ..έτσι δεν είναι;

Γιώργος

 
At Sun Mar 11, 03:53:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Δεν μίλησα για τύψεις Ημίαιμε αλλά για το άν θα αισθάνονται περήφανοι.
ΕΚΕΙ που τρέμουν τα παχύδερμα είναι μην και τυχόν χάσουν την θέση τους ή τους ζητηθούν ευθύνες..Εκεί να δεις, το πότε η παραδοσιακή τους νηνεμία μετατρέπεται σε τρικυμία..εν κρανίω
Η εξουσία όμως είναι σαν τον Κρόνο και τρώει τα παιδιά της..

Έγραψα σχόλιο στο νεώτερο πόστ σου
Είναι ενθαρρυντικό το ότι άνθρωποι που έχουν ζήσει τα γεγονότα, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τα λένε ξεσκεπάζοντας τους μύθους.
Αυτά τα θολά νερά παραμένουν "θολά" γιατί το πολιτικό "ψάρεμα" γίνεται καλύτερο από τους επαγγελματίες σωτήρες
Κάτι σαν τις γκρίζες ζώνες..

Με την ευκαιρία που μιλάω για ΄"γκρίζες ζώνες" δεν θα αποφύγω ένα πολιτικό σχολιάκι.
Σου Λέει η Μητσοτάκη-Μπακογιάννη- (ενδιάμεσα δεν βάζω Βουλγαράκη)-Κόυβελου μπρός στην Πρωθυπουργία και στα ευνοικά χάδια του Αφεντικού (της ΚοντοΛίζας) τι είναι οι "Γκρίζες Ζώνες"; H αγάπη της για την... Πρωθυπουργία όλα τα ξεπερνά.. Μάλλον την στάση της(την πολιτική της, μην παρεξηγήτε) την περιγράφει πληρέστερα η ατάκα της Τίνας Σπάθη στις ταινίες του Μπενίτο με συμπρωταγωνιστές της την Μάγια Μήτρου και τον Γκουζκούνη..

Άσπρος Λύκος

 
At Sun Mar 11, 07:21:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ασπρόλυκε, πού το θυμήθηκες ρε μπαγάσα το 'σκύψε ευλογημένη!';
Άπαιχτος! Ανάβω κερί!

Ανώνυμε, πολύ σωστή η παρατήρησή σου.
Δεν έγινε Α/ΓΕΕΘΑ, έφτασε μέχρι Αρχηγός Στόλου και αποστρατεύθηκε την επομένη της 'εξομολόγησής' του στον μικρό Παπαδόπουλο ότι ο Γαρουφαλιάς του είπε να πάρει τον Στόλο και να φύγει!
Αν έχεις κι άλλες 'προσθήκες', ευχαρίστως να τις καταθέσεις εδώ! :)

 
At Mon Mar 12, 09:25:00 AM, Anonymous Anonymous said...

Ημίαιμε
Αυτή τη φορά κάνεις Μέγα Λάθος


Η ατάκα της Τίνας Σπάθη (και της Ντόρας)είναι..
Μπρος την κ**λα (Πρωθυπουργία) τι είναι ο πόνος(Γκρίζες Ζώνες)!

Άσπρος Λύκος

 
At Sun Mar 18, 08:43:00 AM, Blogger So_Far said...

Ναι έτσι είναι.. αυτή η διαφορά στην εκπαίδευση και τη νοοτροπία δημιούργησε και τις προϋποθέσεις. Και όντως είναι τεράστια η διαφορά ανάμεσα στο πλήρωμα ενός αεροσκάφους και ενός πλοίου. Το έλεγε και ο μακαρίτης ο πατέρας μου, που εκείνη την εποχή λόγω δημοκρατικών πεποιθήσεων είχε απλά αποστρατευτεί από το σώμα αφού πρώτα βρέθηκε για μια διετία να διοικεί μία μοίρα ανύπαρκτων πυροσβεστικών στην Κοζάνη. Να σας πω και το άλλο: θυμάμαι την αστυνομία να έρχεται στο σπίτι και να τον ρωτάει αν ανήκε στους 'Ελεύθερους Έλληνες' αλλά και την απάντησή του: "Εσείς ξέρετε κάτι γι' αυτό;"

Όσο για την αξία της τότε πολιτικής ηγεσίας δε θα μπορούσε να συμφωνήσει περισσότερο μαζί σας και εκείνος αλλά και εγώ.
Και ας αφήσουμε τους μύθους περί Γέρου της Δημοκρατίας και Ανδρέα Παπανδρέου της προδικτατορικής εποχής, με διαβατήριο που του έδωσε ο Ντασώ ( της γνωστής βιομηχανίας κατασκευής πολεμικών αεροπλάνων ) έφυγε από την Ελλάδα.. ας τα πούμε κάποτε όπως έχουν τα πράγματα.. καλοί οι μύθοι αλλά...

 
At Sun Mar 18, 10:03:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

αλλά... αποδεικνύονται κακοί ως ...ισχυρά υπνωτικά χάπια.

 
At Sun Mar 18, 11:02:00 AM, Blogger So_Far said...

Θα φανεί κοινότυπο, αλλά σε τί κόσμο ζούμε τελικά.... ε;;; και σε τί κόσμο φέρνουμε τα παιδιά μας, προσπαθώντας να τους δώσουμε ιδανικά με φόβο να συντηρήσουν μύθους της πλάκας...;;;;;;!!!!!!

 
At Sun Mar 18, 10:46:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

από εμάς εξαρτάται, όμως.
Και η ύπαρξη τόσων συνειδητοποιημένων εδώ μέσα, αισιόδοξο με κάνει. Χαμόγελο!

 
At Tue May 08, 02:10:00 PM, Anonymous Anonymous said...

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΕΙΣΤΙΚΗ.ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΟΝΟ.ΑΝΑΦΕΡΕΣΘΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ημερομηνία του κινήματος ορίσθηκε η 23 Μαΐου 1973, παρά την επιμονή των Παππά, Σέκερη, Παπαναστασίου να εκδηλωθεί στις 18 προς 19 .ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ Π.Ν.Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΑ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΣΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΘΗΚΕ ΤΟ 1979 ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΟ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ, ΥΠΗΡΞΕ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΔΗΣΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΕ ΝΟΜΑΡΧΗΣ Δ.ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΗ.

 
At Wed May 09, 11:52:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Διορθώθηκε το προφανές λάθος! :)

 
At Fri May 11, 06:52:00 PM, Blogger Jedi Master said...

Ημίαιμε η ανάλυση είναι κάτι παραπάνω από ακριβής. Αν τη διάβαζαν και μερικά κοματόσκυλα ενθεν και ένθεν θα καταλάβαιναν γιατί το Ναυτικό λειτουργεί "διαφορετικά" από τα άλλα όπλα και σίγουρα όχι με κομματικά κριτήρια. Το πλοίο είναι ίσως το πιό υγιές κύταρο του Ναυτικού αλλά και της κοινωνίας. Ακούγεται ακραίο αλλά μόνον όσοι έχουν συνταξιδέψει, συνυπάρξει, συμπλεύσει σε ένα πολεμικό πλοίο μπορούν να το κατανοήσουν.

 
At Mon May 21, 06:40:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

kornilis, γι αυτό λέω ότι και οι πολιτικοί πρέπει να έχουν πτυχίο ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης ή κωπηλασίας σε οκτάκωπο και πάνω... :)

 

Post a Comment

<< Home