Wednesday, March 14, 2007

9. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ 7

Ο Παππάς απείλησε ότι αν αποφασιστεί μεταφορά μας στην Τεργέστη, θα αρχίζαμε απεργία πείνας! Αυτό μεταφέρθηκε στους δημοσιογράφους από τον Κουράτο και αυτοί ...έπιασαν δουλειά αργά το βράδυ, ξημερώματα Δευτέρας 28 Μαΐου 1973.

Μέχρι τώρα καμιά επαφή με Έλληνα πολιτικό ή πολιτειακό πρόσωπο προέκυψε.


Το πρωινό της Δευτέρας 28 Μαΐου, όλες οι Ιταλικές εφημερίδες με μεγάλους τίτλους στην πρώτη σελίδα ζητούν ‘Πολιτικό Άσυλο στους Έλληνες ναυτικούς’, και μέμφονται τα περιοριστικά μέτρα του Αντρεότι σ’ αυτούς. Δημοσιεύουν, πάντως, ότι δεν πρόκειται να μας μεταφέρουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.


Πρωτοσέλιδο είναι το ΒΕΛΟΣ και σε όλες τις ευρωπαϊκές εφημερίδες, αλλά και στους JAPAN TIMES! Παράλληλα είναι η πρώτη είδηση σε όλες τις ειδήσεις στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Και θα παραμείνει εκεί για πολλές εβδομάδες. Στο μεταξύ, Έλληνες συνεχίζουν να καταφθάνουν και να μας συμπαραστέκονται με κάθε τρόπο. Δεν μπορώ να θυμηθώ τώρα τα ονόματα κάποιων κυριών που κάθε μέρα έρχονταν και σαν μάνες μας φίλευαν μπισκότα, σοκολάτες και αναψυκτικά…


Θυμάμαι, όμως, με συγκίνηση, και τον Μπαρμπα Γιάννη τον Βούλτεψη, μια φυσιογνωμία τόσο ζεστή κι ανθρώπινη, πάντα με το χαμόγελο που μας πρόσθετε δύναμη και αισιοδοξία. Δημοσιογράφος της ΑΥΓΗΣ, αυτός που έσκαψε βαθιά και έβγαλε στην επιφάνεια όλη τη βρώμα των παρασκηνίων που κατέληξαν στη δολοφονία του Λαμπράκη, αυτοεξόριστος στη Ρώμη, έβγαζε μόνος του την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ με άρθρα που πολλά θα είχαν να μάθουν πολλοί σημερινοί συνάδελφοί του αν τα μελετούσαν ‘επαγγελματικά’. Ο Γιάννης Βούλτεψης έγινε η καθημερινή μας συντροφιά και είχε πολλά να μας συμβουλέψει και να μας καθοδηγήσει.

Σήμερα γνωρίσαμε και τον Κώστα Μπαντουβά. Έχω την εντύπωση ότι οι επαφές του Παππά με το Βαρδινογιαννέϊκο έφεραν στο ‘κατώφλι’ μας τον Νικήτα Βενιζέλο, εγγονό του Ελευθέριου, εφοπλιστή με έδρα το Λονδίνο και σπίτι στην Κυανή Ακτή (το αναφέρω γιατί έπαιξαν ρόλο οι τοποθεσίες), του οποίου στενός πολιτικός συνεργάτης και σύμβουλος ήταν ο Κώστας Μπαντουβάς.
Εκτιμώ ότι αυτοί ενεργοποιήθηκαν από την ‘Κρητική οικογένεια’ που συμμετείχε στο σχεδιασμό και θα βοηθούσε στην εκτέλεση του Κινήματος του Ναυτικού. Δεν έχω στοιχεία που να αποδεικνύουν ανάμιξη κάποιων άλλων. Μπορεί, βεβαίως, ο Νικήτας Βενιζέλος να προσφέρθηκε και μόνος του. Σε κάθε περίπτωση, του αξίζουν ευχαριστίες.
Προσφέρθηκε, λοιπόν, ο Νικήτας Βενιζέλος, δια του Μπαντουβά, να συντηρήσει την ομάδα και να προσφέρει εργασία στα γραφεία και στα καράβια του στους άνδρες του ΒΕΛΟΣ. Φτιάξαμε έναν κατάλογο με την ειδικότητα του καθενός.
Παράλληλα με τους Έλληνες, μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση Ιταλών που μας εξέπληξε με την έντασή της. Από την πρώτη στιγμή.


Σήμερα μας επισκέφτηκε διακομματική Επιτροπή της Βουλής, το 'Κομιτάτο για την ελευθερία στην Ελλάδα', με επικεφαλής τον πρώτο, μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάργηση της Βασιλείας, Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Γερουσιαστή Πάρρι. Πολύ συγκινημένοι, μας ενημέρωσαν ότι έκαναν έντονες παραστάσεις στην κυβέρνηση και αποκλείεται πια, ο εγκλεισμός μας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ακόμα, αντιπρόσωποι του Σοσιαλιστικού και του Κομμουνιστικού Κόμματος μας επισκέφτηκαν ξεχωριστά, μας διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν το παν για να εξασφαλίσουμε το ταχύτερο το πολιτικό άσυλο και προσφέρθηκαν να τακτοποιήσουν και επαγγελματικά όσους ήθελαν να μείνουν στην Ιταλία. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ο ενθουσιασμός των εκπροσώπων των παρτιζάνων, βετεράνων του Πολέμου, που ήταν μονίμως βουρκωμένοι όταν συζητούσαν μαζί μας. Εξηντάρηδες και ογδοντάρηδες μ’ εμάς τους εικοσάρηδες…

Έναν από τους λόγους της συγκίνησής τους αντιληφθήκαμε όταν, λίγες μέρες μετά, αποκαλύφθηκε με ντοκουμέντα στον Ιταλικό Τύπο ότι το ιταλικό φασιστικό κόμμα, σε συνεργασία με τη δικτατορία στην Ελλάδα, σχεδίαζε ανάλογο πραξικόπημα στην Ιταλία για να αποτραπεί η άνοδος του κομμουνιστικού κόμματος στην εξουσία (η CIA δεν φημίζεται για την ποικιλία των σεναρίων της).
Έτσι, εκτός των άλλων σημειώστε ότι ο Αντιπλοίαρχος Παππάς με το ΒΕΛΟΣ και με την κίνησή του επηρέασε σοβαρά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, διαμορφώνοντας κλίμα ακατάλληλο για ολοκληρωτικά πραξικοπήματα, και οι Ιταλοί του το αναγνώρισαν.

Παρένθεση.
Στην Ελλάδα η χούντα λυσσομανάει. Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ βρίζει σκαιότατα τον Παππά και τους προδότες της πατρίδας, η ΕΣΤΙΑ ‘τενεκέ ξεγάνωτο’ τον χαρακτηρίζει, ανίκανο επαγγελματικά που πρόδωσε τα ιδανικά του Έθνους. Μη μπορώντας πια να κρύψει το μέγεθος του Κινήματος του Ναυτικού, η χούντα αρχίζει μεθοδικά την προπαγάνδα ότι αυτό υποκινήθηκε από τον Βασιλιά.
‘Κύκλοι’ του Βασιλιά, το διαψεύδουν από την πρώτη στιγμή.
Ο Κ.Καραμανλής ακόμα δεν μίλησε.
Ο Αντρέας Παπανδρέου ακόμα δεν μίλησε.
Κλείνει η παρένθεση.

Labels:

33 Comments:

At Thu Mar 15, 12:58:00 PM, Blogger dodo said...

Κρατούσατε σημειώσεις/ημερολόγιο τών εξελίξεων;

 
At Thu Mar 15, 01:13:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Απ' ό,τι ανακαλύπτω τώρα στο σεντούκι μου, οι ανακοινώσεις μας, τα διάφορα χαρτιά/κατάλογοι κλπ, πολλά αποκόμματα εφημερίδων, γράμματα, τηλεγραφήματα και ...έρχονται ένα ένα στην ...Επιφάνεια Εργασίας. :)

 
At Thu Mar 15, 01:36:00 PM, Blogger Ιδεοφυλάκιο said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η περιγραφή των γεγονότων, ιδίως για κάποιον σαν εμένα που γεννήθηκε μετά από όλα αυτά. Πήραμε τη "δόση" μας και για σήμερα!

Στην 1η πρόταση εννοείτε 28 Μαΐου φαντάζομαι.

Περιμένουμε τη συνέχεια!

 
At Thu Mar 15, 01:57:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ιδεοφυλάκιο (!), καλωσήρθες!
Στο προηγούμενο ποστ είχα γράψει και ...Ιανουαρίου! Βιασύνη, ένταση... :)

 
At Thu Mar 15, 03:28:00 PM, Blogger herinna/ said...

Είπαμε να μη βιάζεσαι. Γιατί βιάζεσαι; θα πεθάνεις αύριο; Αν είναι πέστο μου να το ξέρω μ΄έχεις που μ΄ έχεις κοψοχολιάσει.

 
At Thu Mar 15, 03:33:00 PM, Blogger arxiereas said...

Μετανοείστε αμαρτωλοί! Μετανοείστε όσο είναι καιρός! Περάστε από το μπλογκ μας να κοινωνήσετε! ΤΩΡΑ!!!

 
At Thu Mar 15, 04:04:00 PM, Blogger Πυρφορος said...

Πολυ ομορφα τα λετε!Συνεχισετε ετσι να μαθαινουμε και μεις οι νεωτεροι πραγματα που δεν ξερουμε...
Με τιμη Πυρφορος

 
At Thu Mar 15, 04:11:00 PM, Blogger Кроткая said...

πότε είπα εγώ πως τα ξέρω όλα; ακούς εκεί!!!!

έχε χάρη που όσα γράφεις είναι απείρως ενδιαφέροντα και καλογραμμένα!

 
At Thu Mar 15, 04:40:00 PM, Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Δεεεεεν πιστεύω να σε τυπώσει κι εσένα ο Πετράν Κωστόπουλος. Αυτά για 'κείνον είναι πολύ passe.

 
At Thu Mar 15, 05:45:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ελένη, κανείς δεν ξέρει τι τον περιμένει ...αύριο :))) Αλλά βιάζομαι να δώσω τα σημαντικά στοιχεία για να τελειώνουμε αλλά, συνέχεια, ξεπηδούν αναμνήσεις στιγμών που τις καταγράφω για να μη τις ξεχάσω εγώ! Ελπίζω να μη βαρεθείτε!

Αρχιερέα, καλορίζικος. Διαισθάνομαι ...ψωμί! Την ευλογία σας :))

Πυρφόρος, καλώς και σε σένα. Με προσοχή, γιατί η μπλογκόσφαιρα παίρνει εύκολα φωτιά... :) Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

Κροτούλα, και βεβαίως εσύ είσαι σεμνή (χεχε) δεν λές μεγάλα λόγια. Με παρέσυραν ΟΛΟΙ οι άλλοι που σε ξέρουν! :DDD

Μαντροσκύλακα, η τελευταία του επιλογή, πάντως, ήταν πολύ καλή. Η Κωνσταντίνα -Ψιλικατζού- έχει πολλά να δώσει και με ξεχωριστό ύφος.
Εδώ λέμε κάποια πράγματα που έγιναν στο παρελθόν, σαν κουβέντα στην παρέα. Και χαίρομαι που υπάρχουν και δέκα φίλοι με υπομονή να τα 'ακούσουν'.

 
At Thu Mar 15, 06:00:00 PM, Blogger Pan said...

Αν είχα ακούσει - λέμε τώρα - δυο τρία πράγματα σχετικά με το Κίνημα του Ναυτικού και το ΒΕΛΟΣ, ότι συνέβαλε στην αποτροπή πραξικοπήματος στην Ιταλία ούτε κατά διάνοια.
Χωρίς να με παρεξηγήσει ούτε ο οικοδεσπότης, ούτε οι υπόλοιποι της παρέας, αυτή θεωρώ ως την μεγαλύτερη συνεισφορά τους στην Δημοκρατία.

 
At Thu Mar 15, 06:09:00 PM, Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Περί της τελευταίας επιλογής του Πετράν, ουδεμία διαφωνία.

Α, περί MSI και απόπειρας πραξικοπήματος, κοινές ήταν οι οργανώσεις «Gladio» εκεί και «Κόκκινη Προβιά», εδώ, στα πλαίσια της ψυχροπολεμικής επιχείρησης «Stay Behind», που ενορχήστρωνε η CIA.

 
At Thu Mar 15, 06:13:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Pan, ας επαναλάβω για την ακρίβεια ότι το ΒΕΛΟΣ συνέπεσε, 'διαμορφώνοντας κλίμα ακατάλληλο για ολοκληρωτικά πραξικοπήματα', με τις αποκαλύψεις για εκπαίδευση νεοφασιστών στην Ελλάδα και στενή συνεργασία τους με τους συνταγματάρχες μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και του Ελληνικού Προξενείου στη Νάπολη.
Με τον ντόρο του ΒΕΛΟΣ και τον ξεσηκωμό των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Ιταλίας, το κλίμα που προετοιμαζόταν από καιρό, χάλασε.
Ακούσια και συγκυριακή, επομένως, η επίδραση, σημαντικότατη, όμως, γι αυτό και την ανέφερα.
Σχετικό απόκομμα είναι αυτό στο ποστ.
Θα επανέλθουμε και σ' αυτό λίγο αργότερα, όταν μας προσκάλεσαν για δείπνο οι Παρτιζάνοι.

 
At Thu Mar 15, 06:17:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Σκύλε, γράφαμε ταυτόχρονα. Σωστά.

 
At Thu Mar 15, 11:20:00 PM, Blogger Αντώνιος said...

kirie imiaime, foskolos katalixate!

theloume ma mathoume ti ginetai...

 
At Thu Mar 15, 11:32:00 PM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

ΟΚ Αντώνιε, θα προσπαθήσω να τελειώσω σύντομα! :)

 
At Fri Mar 16, 12:19:00 AM, Blogger Rodia said...

"Ο Κ.Καραμανλής ακόμα δεν μίλησε.
Ο Αντρέας Παπανδρέου ακόμα δεν μίλησε."

Μούγκα στη στρούγκα! :-)

..αυτό θα πει "πολιτική σκέψη".. και "ενέργειες εκ του ασφαλούς"..

 
At Fri Mar 16, 12:49:00 AM, Blogger o kairos said...

Απολειπει θεος Αντωνιον..Μη βιαζεσαι.Πες τα μας ολα με καθε λεπτομερεια και ασε τους νεους... φαστφουνταδες να βιαζονται.Ο,τι θυμασαι πες και διαιωνισε αυτον τον καθαρο αερα σε τουτους τους βρωμικους χρονους.Σιγα σιγα.Για τη Μνημη.

 
At Fri Mar 16, 02:46:00 AM, Blogger NinaC said...

Έτσι. Όπως σου λέει ο Καιρός. Έτσι...

 
At Fri Mar 16, 02:48:00 AM, Blogger manosantonaros said...

Εχει δίκιο ο Καιρός Ναύαρχε...
He's is right... που λες και συ!

(Ευχαριστώ!)

 
At Fri Mar 16, 06:19:00 AM, Blogger Αντώνιος said...

vlepw oti parexigithike to noima mou...

asteieuomenos egrapsa kati tetoio!! Profanws kai i poiotita proigeitai tis tahititas, kai twn dio proigeitai i proswpiki zwi tou siggrafea.

twra an elega oti mas evgale ti bebeli, i oti mas gastrwse, as gelasei kai kanena heilaki e?

 
At Fri Mar 16, 07:48:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Βρε μη μου πειράζετε τον Αντώνιο! :)
Χαίρομαι για την ανυπομονησία του. Την ίδια έχει κι ο δικός μου Αντώνης που τα διαβάζει (κρυφά) αλλά χθές με ρώτησε 'καλά δεν σε βρίζουν που τα δίνεις με το σταγονόμετρο;' :)))
Ανυπόμονα τα νιάτα και με το δικό τους χιούμορ για να εκτονώνουν την έντασή τους. ΑΝΤΩΝΙΕ, γερά! :)))

Ροδιά, αυτό που μου κάνει ΤΩΡΑ (γιατί τότε δεν δίναμε και πολλή σημασία) είναι ότι, ενώ π.χ. το ΚΚΕεσ. έβγαζε ανακοίνωση, ο/οι ηγέτες του δεν μιλούσαν σε πρώτο πρόσωπο. Το ίδιο με όλους. Ανακοίνωνε το ΠΑΚ, ο Παπανδρέου μούγκα. Ο Καραμανλής είχε κάνει μια ανακοίνωση μεταξύ Νομικής και Κινήματος του Ναυτικού που μιλούσε για την ανάγκη αποκατάστασης των θεσμών αλλά, επί δυναμικών κινήσεων μούγκα. Ο Μητσοτάκης κι αυτός μίλησε όταν η χούντα τα έριξε όλα στον βασιλιά, μπας και τον σώσει.
Και μπορεί να μη τα λιανίζαμε στην ανάλυση, αλλά από την πρώτη μέρα, διαισθανόμασταν ότι πολλοί 'αμύνονται περί ΠάΡΤης' στην πολιτική πιάτσα...

Κουκλάρα και Μάνο μου, ευχαριστώ για την ενθάρρυνση! Μόνο, τώρα που τα ξαναδιαβάζω, βλέπω ότι γράφω μόνο τα ...μισά!!! ΦΤΟΥ!!!! :)))

 
At Fri Mar 16, 07:50:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

...αυτό που μου κάνει ΤΩΡΑ....εντύπωση (διόρθωση στην πρώτη φράση)

 
At Fri Mar 16, 08:28:00 AM, Blogger herinna/ said...

Παιδί μου γράφε κει πέρα και μη χαζεύεις! Καταλάβαμε ότι εννοούσες εντύπωση. Και πότε θα την πας τη σημαία στο βέλος; λέμε τώρα από περιέργεια.

 
At Fri Mar 16, 08:35:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Herinna, τώρα που το σκέφτομαι, θα την πάμε όλοι μαζί οι μπλογκεράδες, είσαι;

 
At Fri Mar 16, 10:14:00 AM, Blogger ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Σας διαβάζουμε με μεγάλο ενδιαφέρον παλιοί και νέοι.ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ παραδείγματα για τις κρίσιμες ώρες όταν παιρνονται οι μεγάλες αποφάσεις για το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι.

 
At Fri Mar 16, 11:03:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

dionysos, χαίρομαι αν βγαίνει κάτι χρήσιμο... Και χαίρομαι διπλά γιατί βλέπω συνέχεια νέους μπλογκοσυντρόφους να ενδιαφέρονται για το τότε. :)

 
At Fri Mar 16, 01:08:00 PM, Blogger o kairos said...

Aντωνιε,πλακα κανουμε ρε συ,μην τα παιρνεις στα σοβαρα,μπαααα..)))

 
At Fri Mar 16, 08:18:00 PM, Blogger herinna/ said...

Αν είμαι λέει! Μα δεν μπορούσα να το διανοηθώ κι αλλιώς! Τρέχοντας με τις πάντες.

 
At Sun Mar 18, 09:33:00 AM, Blogger So_Far said...

Φυσικό επόμενο να έρθουν οι παρτιζάνοι .. μοιάζατε.. μόνο που στην Ιταλία το 1945 μαζί τους ξεκίνησαν να ξαναδημιουργήσουν το κράτος και να συντάξουν το νέο Σύνταγμα της χώρας.. ενώ εδώ ξεκινήσαμε ( εξαιτίας των δικών τους λαθών κυρίως - ναι των δικών μας 'παρτιζάνων', δεμένων στο άρμα του Στάλιν ) τον Εμφύλιο που μας έφτασε όπου μας έφτασε.. αυτά !

 
At Sun Mar 18, 09:52:00 AM, Blogger Κωστής Γκορτζής said...

so-far, λογική ανάλυση!

 
At Thu Feb 28, 12:07:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....

 
At Tue Jun 24, 01:38:00 PM, Blogger Fevos Man said...

Προς το συγγραφέα του μπλογκ: προσφατα νοσηλευτηκα στο ΝΝΑ, κοντα σε εναν παλαιμαχο του Π.Ν., ο οποιος ηταν συμμαθητης με καποιους απο τους στασιαστες του Βελους.
Αφου γνωριστηκαμε με τον κυριο αυτο, καποια στιγμη μιλησαμε και για το Βελος. Μου ειπε οτι ενω οι περισσοτεροι αξιωματικοι συμμετειχαν για ιδεολογικους λογους, πολλοι απο τους υπαξιωματικους συμμετειχαν λογω χρεων τζογου και χρεων τιμης, που τους ωθουσαν να φυγουν απο την Ελλαδα. Το επιβεβαιωνετε?

 

Post a Comment

<< Home